Kaupoissa nähdään jo uusi maskiryntäys – toimitusvarmuus on kesää parempi, mutta paikallisesti maskit voivat loppua kesken - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Maskien kysyntä tuplaantui heti, kun uutiset uusista suosituksista levisivät – voivatko ne loppua taas kesken? Näin SOK ja Kesko vastaavat

Maskien myynti on tuplaantunut lyhyessä ajassa sen jälkeen, kun julkisuuteen tuli tieto THL:n mahdollisista uusista suosituksista.

Kasvomaskien myynnissä tullaan näkemään uusi piikki, arvioivat K- ja S-ryhmien edustajat. Maskien ei kuitenkaan pitäisi loppua kaupoista, vaikkakin paikallisesti pulaa saattaa esiintyä.­

26.9. 8:11

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uusi maskisuositus on näkynyt välittömästi suu-nenä-suojusten myynnissä. Kertakäyttöisten kasvomaskien kysyntä tuplaantui välittömästi, kun ensimmäiset uutiset THL:n uudesta suosituksessa värittivät uutisia, kertoo SOK:n markettoiminnan hankintapäällikkö Janne Paananen.

Myös muiden suojavarusteiden ja kestomaskien kysynnässä nähtiin piikki.

– Heti kun se keskustelu alkoi, niin nähtiin kysynnän piristyminen. Siihen riittää näköjään se, että uusista suosituksista puhutaan, vaikka päätöstä ei olisikaan tehty, Paananen sanoo.

THL päivitti maskisuositustaan niin, että epidemian kiihtymisvaiheessa maskin käyttöä suositellaan toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa. Lisäksi maskin käyttöä suositellaan joukkoliikenteessä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voi aina välttää. Suositus koskisi esimerkiksi ostoskeskuksia, kirjastoja ja konserttisaleja.

Paanasen mukaan S-ryhmässä myynti on nyt jo parin päivän ajan ollut yli tuplasti korkeampaa kuin viime viikolla. Yhä suurempaa kysyntää odotetaan yhä.

– Odotamme, että kasvu kiihtyy vielä viikonloppuna.

Paananen kertoo, että S-ryhmällä on hyvä varastotilanne maskien mukaan ja kysynnän kasvuun on varauduttu. Maskien ei pitäisi ainakaan suuremmissa määrin päästä loppumaan enää, toisin kuin aiempien kysyntäpiikkien tapauksissa kävi.

– Jos hamstraaminen jatkuu, on mahdollista, että päivän tai parin paikallisia tuotepuutteita tulee. Kauppojen oma varastokapasiteetti estää sen, ettei ihan kaikista suurimpiin myyntipiikkeihin voida varautua.

S-ryhmä pystyy myös lisäämään maskivarastojaan pienellä varoitusajalla, sillä Paanasen mukaan muun muassa logistiikka on hoidettu kuntoon.

Siihen, voiko kysyntäpiikki nostaa kasvomaskien hintoja, Paananen ei vastaa.

Jatkossa muun muassa kirjastoissa saatetaan suositella kasvomaskien käyttöä.­

Myös K-ryhmässä on havaittu pienoinen kysynnän kasvu, kertoo hankintapäällikkö Jenni Moisanen.

– Kysyntä on viime viikot ollut hyvin tasaista. Viime päivien uutisointi on näkynyt maltillisena kysynnän kasvuna. Uskomme, että maskien kysyntä tulee kasvamaan ja olemme tehneet alustavia ennusteita, Moisanen sanoo.

Hän sanoo, Keskossa seurataan tilannetta hyvin tiiviisti, jotta nähdään, mille tasolle kysyntä tulee lopulta asettumaan.

Moisasen mukaan yritys varautui mahdollisiin maskisuositusten kiristymiseen jo etukäteen, minkä ansiosta varastotilanne on tällä hetkellä hyvä.

– Tällä hetkellä pelkoa siitä, että tavarat pääsisivät loppumaan kesken, ei ole.

Myöskään Moisanen ei osaa kommentoida, vaikuttaako kasvanut kysyntä maskien hintoihin. Hän sanoo, että lopulliseen hintaan vaikuttaa monet tekijät, joista vain yksi on yleinen saatavuustilanne.

Myös jatkossa K-ryhmän tavoitteena on pystyä tarjoamaan monenlaisia ja eri hintaisia maskeja.

– Me pyrimme jatkossakin pitämään saatavilla hyvin edullisia maskeja.

Julkisessa liikenteessä maskisuositusta on noudatettu aiemman arvioitua huonommin.­

Kasvomaskien hinnat ovat laskeneet keväästä ja kesästä reilusti.

Kertakäyttöisten suu-nenäsuojusten eli kansankielisemmin kasvomaskien hinta on yli puolittui heinä-elokuussa. Aiemmin 50 kappaleen suojuspaketista piti pulittaa jopa 50 euroa, kun nyt hinta on pudonnut alimmillaan reilusti alle 20 euroon.

Suurimpana syynä hinnan alenemiselle on suojainten kasvaneet tuotantomäärät, kasvanut valikoima ja kauppojen mahdollisuus tilata suurempia eriä varastoon kerrotaan Keskosta ja S-ryhmästä.

Pitkään maskipula piti hintoja ylhäällä. Toisaalta halpenemisen taustalla on myös kestomaskien suosion kasvu. Sen ansiosta kaikki eivät osta kertakäyttöisiä maskeja ja myyntipiikit ovat tasaantuneet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?