Matkailujohtajilta ryöpytystä hallitukselle: miksi matkailijoille ei voi tehdä halvempia ja nopeampia koronatestejä? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Matkailujohtajilta ryöpytystä hallitukselle: miksi matkailijoille ei voi tehdä halvempia ja nopeampia koronatestejä?

Keskiviikkona uusista Lapin- ja Rukan-matkoistaan tiedottanut Aurinkomatkat on käynnistänyt koko henkilökuntaa koskevat YT-neuvottelut.

Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Timo Kousa totesi yhtiön nykytilanteen olevan katastrofaalinen.­

23.9. 16:57

Matkatoimisto Aurinkomatkat arvosteli yhteistyökumppaneineen kovin sanoin pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen koronapolitiikkaa yhtiön keskiviikkoisessa lehdistötilaisuudessa.

Toimitusjohtaja Timo Kousa totesi koko kotimaisen matkailuteollisuuden osallistuvan torstaina eduskuntatalon liepeillä järjestettävään mielenilmaukseen esittääkseen päättäjille julkilausuman.

– Toivomme, että he alkavat ymmärtää paremmin alan tämänhetkistä tilannetta. Tilanne on aika vakava, Kousa totesi.

Aurinkomatkat on joutunut käynnistämään koronaviruspandemian vuoksi koko henkilökuntaa koskevat yt-neuvottelut. Yhtiön kaikki talvikohteet ovat kiinni, ja marraskuuhun ajoittuvia lomamatkoja joudutaan luultavasti perumaan. 170:stä työntekijästä työssä on tällä hetkellä kourallinen.

– Tilannehan on katastrofaalinen, Kousa kuvaili.

Toimitusjohtajan mukaan rankkoihin matkustusrajoituksiin turvautunut valtioneuvosto ei hahmota, miten laajaan joukkoon ihmisiä rajoitukset vaikuttavat. Hän huomautti, että matkailualalla työskentelee Suomessa 140 000 työntekijää.

– Se on yhtä iso kuin metsäteollisuus. Nyt on kymmenien tuhansien työntekijöiden työttömyyspommi.

Lehdistötilaisuuteen osallistunut Lapland Hotels -ketjun omistaja Pertti Yliniemi puolestaan arvosteli sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n karanteeniviestintää. Yliniemen mukaan uudet matkustusrajoitukset kielivät STM:n pyrkimyksestä rajoittaa matkailua konstilla millä hyvänsä.

– En ymmärrä tämän hallituksen politiikkaa yhtään tällä hetkellä.

Yliniemi huomautti, että esimerkiksi karanteenimääräykset voivat lain puitteissa perustua vain tartuntatautilääkärin yksilökohtaiseen harkintaan.

Sosiaali- ja terveysministeriön viestinnän seurauksena merkittävä osa kansalaisista on hänen mukaansa ymmärtänyt asian väärin, ja matkustajat uskovat karanteenimääräysten koskevan automaattisesti kaikkia riskimaista saapuvia.

Erityisen järjettömänä Yliniemi kertoi pitävänsä nukleiinihappo- eli PCR-testejien vakiintunutta asemaa Suomen koronatestauksessa. Hänen mukaansa matkaliikennettä voisi sallia nykyistä helpommin tekemällä matkailijoille moninkertaisesti halvempia ja nopeampia antigeenitestejä.

– Testeillä riskejä voisi hallita. THL:llä ja STM:llä on ollut kuukausia käytössä, eikä mitään olla tehty. Se voi olla ihan tarkoituksenhakuistakin, että STM haluaa vain sulkea Suomen. PCR-testi on oikein hyvä, mutta se maksaa 200 euroa, Yliniemi kommentoi Taloussanomille tilaisuuden jälkeen puhelimitse.

THL:n mukaan antigeenitestit ovat tyypillisesti herkkyydeltään heikompia kuin PCR-testit. Tämän vuoksi testitulokset osuvat useammin väärään, eikä kaikkia tartunnan saaneita välttämättä tunnisteta. THL:n erityisasiantuntija Niina Ikonen on kuitenkin todennut toivovansa, että laboratoriot harkitsevat antigeenitestien käyttöönottoa.

Helsingin Sanomat kertoi elokuussa, että Etelä-Suomen aluehallintovirasto oli myöntänyt Mehiläiselle luvan aloittaa antigeenitestien tekemisen 17 toimipisteessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?