Yhdistys esittää: ”Paskalaki” käyttöön myös öljylämmityksessä! - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yhdistys esittää: ”Paskalaki” käyttöön myös öljylämmityksessä!

Lämmitysenergia Yhdistys ry:n mukaan Suomen hallitus ampuu öljynlämmittäjiä kuin kärpästä tykillä.

Öljylämmityskattila.­

23.9. 17:15

Lämmitysenergia Yhdistys ry:n mukaan hallituksen tulisi ottaa oppia vuoden 2017 jätevesiasetuksesta, eli kansan suussa ”paskalaista”, öljylämmitykseen liittyvässä päätöksenteossaan, yhdistys kertoo tiedotteessaan.

Nykyisessä hallitusohjelmassa on esitetty, että öljyn käytöstä lämmityksessä luovutaan asteittain 2030-luvun alkuun mennessä. Yhdistyksen mukaan tavoite on epärealistinen, ja se tarjoaa vaihtoehdoksi vuoden 2017 jätevesiasetuksen soveltamista.

– Jätevesiasetus on tavoitteeltaan, perusperiaatteeltaan ja kohderyhmältään käytännössä kopioitavissa öljylämmityksestä luopumisen nopeuttamisen tukemiseen, Lämmitysenergia Yhdistyksen erityisasiantuntija Eero Otronen kertoo tiedotteessa.

Jätevesiasetusta soveltamalla öljystä luopuminen koskisi kaikkia asuinkiinteistöjä, jotka vielä lämpiävät öljykattilalla. Vaatimukset tulisi täyttää kymmenen vuoden aikajänteellä, mutta niistä voitaisiin poiketa niin sanotulla automaattisella ikävapautuksella, joka oikeuttaa 68 vuotta täyttäneet kiinteistönhaltijat poikkeamaan vaatimuksista.

– 68 ikävuoden raja määritellään jätevesiasetuksessa. Taloustutkimuksen Suomalainen öljylämmittäjä –tutkimusraportin mukaan öljylämmittäjistä 48 prosenttia on yli 68-vuotiaita. Ja keski-ikä nousee rivakasti, Otronen kertoo.

Öljylämmittäjien määrä pienenee Otrosen mukaan noin 5000 asunnon vuositahtia vapaa- ja markkinaehtoisesti, joten nykyiselläänkin viimeinen öljykattila sammuu vuonna 2045.

Yhdistyksen mukaan muihin energiamuotoihin siirtyminen maksaa keskimäärin 10 000–20 000 euroa. Kun suurin osa öljylämmittäjistä on eläkeläisiä, on johtopäätös Otrosen mukaan kiistaton.

– Ei öljylämmittäjillä ole varaa näihin uudistuksiin, joita hallitus yrittää. Ei pienen rahallisen tuen kanssakaan. Mutta jätevesiasetuksesta mallia ottamalla lähtökohta olisi edes suunnilleen reilu.

Ympäristöministeriön syyskuisen tiedotteen mukaan nykyisellään pientalojen omistajille myönnetään avustusta fossiilittomiin lämmitysmuotoihin siirtymiseen 2500–4000 euroa lämmitysmuodon mukaan. Avustuksiin on varattu noin 28 miljoonaa euroa.

Otrosen mukaan summa on täysin alimitoitettu, eikä se tällä hetkellä kohdistu niille, jotka sitä eniten kaipaavat.

– Pelkästään aktiivisia öljylämmittäjiä on 130 000 asuntoa. Tuollaisen tuen aktiivisimmat hyödyntäjät ovat heitä, joiden taloustilanteessa remontti ei ole yletön kustannus. Eli he, joille tuki ei varsinaisesti ole suunnattu.

Pientalojen öljylämmityksen aiheuttama hiilidioksidipäästö on kaksi prosenttia Suomen fossiilisista hiilidioksidipäästöistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?