”Joka ikinen Twitter-ekonomisti” etsii nyt virhettä Olli Kärkkäisen laskelmista – ”Kyllä siitä tulee painetta” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

”Joka ikinen Twitter-ekonomisti” etsii nyt virhettä Olli Kärkkäisen laskelmista – ”Kyllä siitä tulee painetta”

Olli Kärkkäinen kollegoineen laskee hallituksen työllisyystoimille vaikutusarvioita. Niitä lukuja, jotka moni mielellään kiistää.

18.9. 13:26

Tiedotteen lopussa lukee, että lisätietoja antaa johtava erityisasiantuntija Olli Kärkkäinen valtiovarainministeriöstä (VM). Hän toimii alle kymmenen hengen yksikössä, jonka tarkoitus on laskea hallituksen työllisyystoimille niitä kuuluisia valtiovarainministeriön varmentamia lukuja. Käytännössä Kärkkäinen ja muut yksikön virkamiehet tekevät vaikutusarvioita.

Työllisyystoimista on kiistelty hallitustaipaleen alusta asti. Välissä vaihtui pääministeri, mutta se ei työllisyyslukuihin vaikuta.

Budjettiriihen tiedotustilaisuus oli keskiviikkona iltapäivällä. Torstaina iltapäivällä VM:n sivuille ilmestyi tiedote, jossa julkaistiin taustalaskelmia työllisyystoimien vaikutuksista.

Niitä lukevat suurennuslasilla kaikki, joita asia yhtään kiinnostaa. Eri eturyhmät etsivät virhettä tai kulmaa, jolla asiasta saisi kiinni.

Olli Kärkkäinen, miltä tuntuu tehdä laskelmia, joista hyvin moni toivoo löytävänsä virheen?

– Teemme näitä virkavastuulla. Tiedämme, että arvioita laskelmistamme tulevat tekemään lainsäädännön arviointineuvosto, valtiontalouden tarkastusvirasto, talouspolitiikan arviointineuvosto ja niiden lisäksi joka ikinen Twitter-ekonomisti.

– Kyllä siitä tulee painetta. Sekä sisäsyntyistä että ulkopuolelta tulevaa.

Kärkkäinen sanoo, että paineen kestäminen kuuluu työnkuvaan. Suurin ongelma on usein se, että työtä tehdään kovassa aikataulupaineessa.

– Paljon auttaa, että osaa ennakoida, millaisia esityksiä on tulossa. Käytämme hyvin paljon tutkimuskirjallisuutta ja tilastollista analyysia. Kun mietitään vaikutuksia, aikaisemmat asiasta tehdyt tutkimukset ovat tärkeä osa työtä.

Erona akateemiseen maailmaan Kärkkäinen kollegoineen laskee vaikutuksia asioista, jotka ovat poliitikkojen päättämiä.

– Silloin ei pääse vaikuttamaan siihen, mistä asiasta olisi hyvin tietoa saatavilla ja mistä ei. Pitää tehdä parhaansa siinä ajassa, mikä on käytettävissä.

Torstaina julkaistuissa tiedoissa kerrotaan, että ne ovat luonnoksia. Asiat tarkentuvat siinä vaiheessa, kun valmistelu etenee. Esimerkiksi pohjoismaisen työvoimapalveluiden mallin asiat voidaan arvioida tarkasti vasta, kun nähdään, millaiseen malliin lopulta päädytään.

– Tuntui järkevältä julkaista mahdollisimman paljon tietoa ulos jo nyt, vaikka laskelmat vielä tarkentuvat. Olemme pyrkineet avoimuuteen.

Laskelmat taustoineen löytyvät täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?