Mitä myrskytuhoja perusvakuutus kattaa? Sopimusehdoissa voi piillä ikävä yllätys - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Mitä myrskytuhoja perusvakuutus kattaa? Sopimusehdoissa voi piillä ikävä yllätys

Tavallinen kotivakuutus kattaa useita myrskyn vahinkoja, mutta ei kaikkia. Myös kesämökin vakuutusehdoissa voi piillä ikävä yllätys.

Aila-myrskyn tuhot saattavat kokonaisuudessaan selvitä vasta ensi viikolla, vakuutusyhtiöistä arvioidaan.­

17.9.2020 20:57

Yleisimmät myrskytuhot, kuten kaatuneiden puiden aiheuttamat vahingot tai pihalla rikkoutunut irtaimisto kuten grillit, trampoliinit ja puutarhakalusteet, kuuluvat perusvakuutusten piiriin, kerrotaan If-, Pohjola- ja LähiTapiola-vakuutusyhtiöistä.

– Myrskyturva sisältyy käytännössä kaikkiin kotivakuutuksiin, kertoo Jussi Korpelainen, LähiTapiolan omaisuuskorvausten korvauspäällikkö.

– Ja kun mietitään vahinkotapahtuman korvattavuutta, niin nyt ei ole epäilystä etteikö olisi myrsky kyseessä. Tilanne on sen verran selkeä, ei tässä tarvitse erityisesti säähavaintoasemia tutkia.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että tavaroiden ikä vaikuttaa korvauksen suuruuteen, eli mitä vanhempi grilli, sitä vähemmän vakuutusyhtiö sen rikkoutumisesta korvaa. Vakuutusehtoihin kuuluu yleensä myös sopimuksesta riippuva omavastuuosuus.

Jos puu kaatuu esimerkiksi asuinrakennuksen päälle, vakuutus korvaa vahingon korjauksen nykyvaatimusten mukaan, vaikka rakennus ei alunperin näitä täyttäisikään.

– Rakennukset korjataan siihen tasoon mitä ne olivat ennen myrskyä, kertoo omaisuuskorvauspalveluiden johtaja Markus Uimonen Pohjola Vakuutuksesta.

– Nykymääräykset huomioiden korjataan kuitenkin vain se vahinko, mikä on aiheutunut suoraan myrskystä.

Vakuutusehdoissa voi olla enimmäismäärä sille, minkä verran muuttuneiden viranomaismääräysten aiheuttamia lisäkustannuksia korvataan.

Kerrostalossa ja rivitaloasujille suojaa tuo koti- tai irtaimistovakuutuksen lisäksi taloyhtiön kiinteistölle ottama vakuutus, joka korvaa itse rakennukselle aiheutuneet vahingot. Omakotitalossa tästä on huolehdittava itse.

– Suomessa tämä ei ole usein ongelma, paitsi ehkä mökeillä, kertoo korvauskeskusjohtaja Juha Virtanen Ifistä.

– Päämökillä voi olla vakuutus, mutta joskus saunamökillä ei. Joillekin on tullut yllätyksenä se, että sille pitää olla erikseen vakuutus.

Aila-myrsky on aiheuttanut myös kymmeniä tuhansia sähkökatkoja. Myös pakastimien sulaminen kuuluu tyypillisiin myrskytuhoihin, joita vakuutusyhtiöt myös korvaavat.

Pakastimessa sulaneiden ruokatavaroiden korvaus ei kuitenkaan välttämättä sisälly perusvakuutukseen, vaan vaatii Ifillä, Pohjolalla ja LähiTapiolalla laajemman vakuutussopimuksen.

– Asiakas ilmoittaa mikä on vaurioitunut, ja yleensä ne tiedot riittävät, kertoo LähiTapiolan Korpelainen.

Vertauskohtana käytetään esimerkiksi tuotteiden hankintahintaa kaupasta.

Veneille ja autoille myrskyn aiheuttamat vahingot korvataan erillisistä vakuutuksista.

– Lakisääteinen liikennevakuutus ei korvaa esimerkiksi autojen, asuntovaunujen ja moottoripyörien myrskyvahinkoja, huomauttaa Virtanen Ifistä.

Jos ajoneuvolla on kasko-vakuutus, riippuu sopimuksen laajuudesta korvaako se myrskyvahingot vai ei. Kaikkein suppeimmat kasko-vakuutukset eivät niitä välttämättä kata.

Kiinteistöjen ja ajoneuvojen lisäksi myrsky aiheuttaa todennäköisesti vahinkoja myös metsille. Vahinkojen korvaussummat riippuvat vakuutuksen tasosta.

– Vakuutusehdoissa on kuutioperusteinen enimmäiskorvausmäärä, joka vaihtelee sopimuksen tasosta riippuen, Korpelainen kertoo.

– Esimerkiksi vasta kasvavaa metsää ei välttämättä kannata vakuuttaa suurimman korvausmäärän mukaan, vaan voi maksaa itselleen sopivasta tasosta.

Vakuutusyhtiöihin on jo tullut ilmoituksia myrskyvahingoista, ja lisää odotetaan vielä ensi viikollakin.

– Emme missään nimessä suosittele, että kukaan menisi nyt tarkistamaan vahinkoja. Pelastuslaitoskin neuvoo pysymään sisällä, sanoo Virtanen.

– Ilmoituksia esimerkiksi mökeistä ja metsistä tulee varmasti vielä ensi viikon aikana, kun ihmiset ehtivät käydä tarkistamassa tilanteen myrskyn jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?