Konkurssin tehnyt hirsitalofirma nousee tuhkasta – kohun keskelle joutunut Veeti-mammutti palaa kotikonnuille - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Konkurssin tehnyt hirsitalofirma nousee tuhkasta – kohun keskelle joutunut Veeti-mammutti palaa kotikonnuille

Hirsitaloja valmistanut Mammuttihirsi meni konkurssiin vuosi sitten. Toiminta käynnistetään nyt uudelleen.

Veljekset Hermanni ja Ilpo Nylander painavat Ylikiimingissä talotehtaan käynnistysnappia mahdollisimman pian.­

17.9. 10:39

Vuosi sitten lopettaneen hirsitalovalmistaja Mammuttihirren toiminta alkaa Oulun Ylikiimingissä uudelleen. Toimintaa jatkavat veljekset Hermanni ja Ilpo Nylander, jotka olivat mukana jo edellisen yhtiön toiminnassa.

Ylikiiminkiin palaa myös yrityksen maskotiksi tehty Veeti-mammutti, joka kohahdutti yleisöä Kuopion asuntomessuilla vuonna 2010. Taiteilija Kimmo Takaraution teokselle jouduttiin valmistamaan housut, koska yleisö antoi palautetta mammutin sukuelimen liikkeistä.

– Mammutti on nyt Nastolassa, josta tuomme sen kotiin kunhan ehdimme. Veeti-nimestä aiomme luopua, kutsumme sitä nyt vain Mammutiksi, Ilpo Nylander paljastaa.

Veeti-mammutille jouduttiin valmistamaan housut Unikko-kankaasta. Pöksyjä pukemassa taiteilija Kimmo Takarautio.­

Mammuttikoteja valmistanut yhtiö aloitti toimintansa Ylikiimingissä vuonna 1991. Vähemmistöomistajana ollut Ilpo Nylander kertoo irrottautuneensa yhtiön toiminnasta vuonna 2013 johtamisesta syntyneiden erimielisyyksien takia.

Nylanderin mukaan yhtiön tilanne oli vielä vuonna 2013 erinomainen.

– Luopumiseni aikaan myöhemmin konkurssiin mennyt yhtiö oli parhaimman luottoluokituksen (AAA) omaava ja yhtiön omavaraisuus oli noin 75 prosenttia eli erinomainen, hän selventää.

Nylanderin veljesten mielestä puutalojen rakentamiselle on kysyntää.­

Hirsitalojen rakentamisen jatkaminen Ylikiimingissä kiinnosti veljeksiä, koska heidän mielestään puurakentamisella on hyvät näkymät.

– Meillä on oma vahva osaaminen tallella, ja näillä resursseilla on potentiaalia olemassa, hän uskoo.

Veljekset ostivat konkurssipesän irtaimistoineen. Ylikiimingissä sijaitsevat tilat ja koneet ovat hyvässä kunnossa. Toiminta käynnistetään mahdollisimman pian. Ensimmäinen talokauppa on jo tehty, ja työntekijöiden rekrytoiminen on aloitettu.

Uuden Mammutti Talotehdas Oy:n osaomistaja ja tekninen johtaja on Mammuttihirren suunnittelupäällikkönä aiemmin toiminut, myöhemmin omaa insinööritoimistoa johtanut Hermanni. Ilpo puolestaan työskenteli Mammuttihirren teknisenä johtajana ja osaomistajana 1996–2013. Hän vastasi yhtiön ydinosaamisesta eli korkealaatuisen hirren ja uusien kotien valmistuksesta.

Uusien yrittäjien tavoitteena on päästä jossakin vaiheessa edellisen yhtiön huimiin myyntilukemiin. Mammuttikoteja valmistettiin parhaimmillaan vuosien 2005 ja 2006 aikana yli 400 kappaletta vuodessa. Nylanderien mukaan uusi yritys työllistää ensi vuoden loppuun mennessä 20–30 työntekijää.

– Tavoitteena on merkittävä asema suomalaisten hirsitalojen myynnissä. Meillä on etuna loistava sijainti kasvukeskuksen naapurissa, mutta maaseudun rauhassa sekä osaava työvoima, jota Oulun yliopisto kouluttaa koko ajan lisää.

Ilpo Nylanderin mukaan painumattoman hirren kysyntään on olemassa valmiita teknisiä ratkaisuja, joita tullaan hyödyntämään tulevissa talotoimituksissa.

– Hirren käyttö julkisessa rakentamisessa on jo arkipäivää. On upeaa päästä suunnittelemaan julkiskohteita, vapaa-ajan asuntoja ja hirsikoteja, huomauttaa tekninen johtaja Hermanni Nylander.

Hirrestä valmistettujen pientalojen kysyntä on viime vuosina ollut jatkuvasti kasvussa. Pientalorakentamisen markkinaselvityksiin erikoistunut RTS ennakoi teollisen hirren markkinaosuudeksi vuonna 2020 jo lähes 30 prosenttia, kun se vuonna 2010 oli vain noin 10 prosenttia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?