Näin hallituksen budjetti näkyy tavallisen veronmaksajan kukkarossa – varhaiskasvatus, lämmityskulut, tupakka ja alkoholi... - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näin hallituksen budjetti näkyy tavallisen veronmaksajan kukkarossa – varhaiskasvatus, lämmityskulut, tupakka ja alkoholi...

Hallitus tiedottaa budjetistaan. Ansiotuloverotus pysyy ennallaan.

16.9. 17:01 | Päivitetty 16.9. 19:51

Hallituksen päättyneessä budjettiriihessä tehdyt päätökset näkyvät myös tavallisen kansalaisen kukkarossa.

Varhaiskasvatusmaksujen aleneminen kannustaisi lapsiperheitä viemään lapsiaan päivähoitoon ja lisäisi laskelmien mukaan työllisyyttä. Työn vastaanottaminen olisi kannattavaa, mikä puolestaan lisäisi yksilöiden tulotasoa.

Nollamaksuluokan tulorajaa nostetaan ylöspäin, mikä nostaa monia uusia perheitä maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin, ja lisäksi varhaiskasvatusmaksut alenevat porrastetusti muilla.

Muun muassa turpeen energiaverotusta kiristettiin. Turpeen verotus nousee ensi vuonna 2021 noin 2,7 eurolla megawattituntia kohden. Nyt kaukolämmön tuotantoon käytettävästä turpeesta maksetaan veroa kolme euroa megawattitunnilta ja turpeen verotus lähes kaksinkertaistuu ensi vuonna.

Turvetta lämmitykseen käyttävä talous joutuu siis pulittamaan ensi vuonna jopa puolet tätä vuotta suuremman hinnan, mikäli verotus valuu suoraan kuluttajahintoihin. Turvetta suoraan lämmitykseen on käyttänyt verrattain pieni määrä suomalaistalouksia, sillä pääasia turpeesta suuntautuu kaukolämpöön.

Yhteensä kaikkien lämmityspolttoaineiden verotus kasvaa 105 miljoonalla eurolla ensivuonna. Näin ollen myös muiden kuin turvetalouksien lämmityskulut voivat kasvaa. Vaikutuksia on kivihiilellä, maakaasulla ja polttoöljyllä lämmitettäviin rakennuksiin.

Polttoaineverojen kiristys lisää tavallisen öljylämmitteisen omakotitalon kustannuksia noin 75 eurolla vuodessa, laskee Veronmaksajain Keskusliitto.

Työsuhdeliikenteen veroetuja kasvatetaan. Sähköautoilun latausetu työpaikalla ja julkisissa latauspisteissä säädetään verovapaaksi eduksi vuosiksi 2021-2025.

Työsuhdeautona käytettävien täyssähköautojen verotusarvoa alennetaan.

Myös työsuhdematkalipun verotusta yksinkertaistetaan ja työsuhdepolkupyörä muuttuu verovapaaksi eduksi 1200 euroon asti.

Ansiotuloverotus pysyy entisellään, indeksitarkastus kuitenkin suoritetaan. Toisin sanoen verotus pysyy palkkaluokissa samana, eikä käteen jäävä määrä laske.

Veronmaksajien Keskusliiton laskelmien mukaan palkansaajien verotus on kiristymässä eri palkkatasoilla 0,1–0,2 prosenttiyksikköä.

Tupakan ja alkoholin verotus nousee 100 miljoonalla eurolla, mikä vaikuttaa päihteiden kuluttajahintoihin. Toisin sanoen tupakoitsija ja alkoholia käyttävä henkilö joutuu maksamaan tupakastaan ja alkoholistaan aiempaa enemmän.

Suurpetojen aiheuttamien porovahinkojen korvauksiin esitetään 2,5 miljoonan euron korotusta.

Opiskelijoiden opiskelijaruokailu kallistui lähes kaikissa korkeakouluissa syksyllä. Tätä hallitus kompensoi 4,2 miljoonan euron määrärahalisäyksellä, jolla korotetaan ateriatukea 0,36 eurolla.

Näin ollen opiskelijaruokailu tullee halpenemaan kevätlukukaudella syyslukukauteen verrattuna, sillä ateriatuen taso on 1.1.2021 alkaen 2,30 euroa ateriaa kohden.

Oppivelvollisuus laajennetaan koskemaan toisen asteen koulutusta. Käytännössä tämä tarkoittaa lukio- ja ammattikouluopetuksen muuttumista ilmaiseksi.

Vuonna 2021 oppivelvollisuuden laajentamiseen on varattu 22 miljoonaa euroa ja vuoteen 2024 mennessä taso nousee 129 miljoonaan euroon. Määrärahoilla katetaan muun muassa oppimateriaalien ja työvälineiden muuttuminen perheille maksuttomiksi sekä koulumatkatuen laajentaminen.

Toisen asteen maksuttomuus vähentää ainakin alkuvaiheessa lapsiperheiden kuluja, kun se ei välittömästi näy veronkorotuksina.

Hallitus kertoi tiedotustilaisuudessaan sitoutuvansa turvaamaan muun muassa yritysten verotuksen ennustettavuuden sekä toimintaedellytykset.

Tällä uskotaan olevan kilpailukykyä parantava vaikutus, mikä puolestaan heijastuu myös työllisyyteen.

Lisäksi hallitus aikoo tukea muun muassa Jämsän seudun elinkeinoedellytyksiä panostamalla myös Tampere-Jyväskylä-radan kuntoon.

Veronmaksajain keskusliitto pitää pettymyksenä, ettei veronkevennyksiä nähty. Toimitusjohtaja Teemu Lehtinen toteaa, että tasapainoisessa kokonaisuudessa tulisi elvyttää myös veroja keventämällä.

– Yksityinen talous tarvitsisi myös tilaa nousta koronakuopasta. Tässä suhteessa hallituksen budjettilinja on pettymys, Lehtinen katsoo.

– Haittaverojen kiristykset olisivat paremmin ymmärrettävissä, jos niiden vastapainoksi olisi toteutettu kevennyksiä ansiotulojen verotukseen. Nyt ratkaisu on toispuoleinen, hän jatkaa.

Kiitosta hallitus saa liitolta sen sijaan työsuhde-etujen verokohteluun tehdyistä selkeyttävistä toimenpiteistä.

– Liikenteen työsuhde-etujen verotukseen tehdään monia perusteltuja parannuksia, jotka ajanmukaistavat järjestelmää ja monipuolistavat työnantajien ja työntekijöiden vaihtoehtoja, Lehtinen sanoo.

Uutinen päivittyy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?