Ajatuspaja Libera esittää varjobudjetissaan asumistuen poistoa, lapsilisien leikkausta ja perustiliä – myös presidenttien eläkkeitä leikattaisiin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ajatuspaja Libera esittää varjobudjetissaan asumistuen poistoa, lapsilisien leikkausta ja perustiliä – myös presidenttien eläkkeitä leikattaisiin

Kun hallitus kokoontuu budjettiriihessä, Libera löytäisi leikattavaa lähes 10 miljardia euroa.

Libera olisi valmis leikkaamaan lähes kaikesta, mutta puolustusvoimien rahoituksen se pitäisi ennallaan.­

15.9. 21:51

Ajatuspaja Libera julkaisi oman varjobudjettinsa samalla, kun hallitus pohtii neuvotteluissaan ensi vuoden budjettia.

Liberan omien sanojen mukaan, ”varjobudjetin tarkoituksena on selkeyttää käsitystä valtion ydintehtävistä ja niihin perustuen esittää vaihtoehtoja julkisen talouden tasapainottamiselle”.

Käytännössä varjobudjetti löytääkin lähes 9,8 miljardia euroa leikattavaa valtion julkisista menoista, joita se pitää ylisuurina. Eniten leikattavaa löytyy Liberan mukaan maa- ja metsätalousministeriön toimialalta ja sosiaali- ja terveydenhuollosta.

Libera pudottaisi maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan määrärahat 2,7 miljardista eurosta 400 miljoonaan euroon, eli suurin osa maataloustuista poistettaisiin.

Sosiaali- ja terveydenhuollon hallintoalan budjettia se pudottaisi 14,8 miljardista eurosta 12,3 miljardiin euroon.

Libera poistaisi muun muassa asumistuen kokonaan kymmenen vuoden aikajänteellä portaittain ja leikkaisi lapsilisäjärjestelmää. Liberan ehdotuksen mukaan ensimmäisestä lapsesta saisi suurimmat tuet, mutta neljännestä lapsesta ei enää maksettaisi lapsilisää. Harkinnanvaraista tukea voisi neljänteen ja sen jälkeisiin lapsiin kuitenkin saada.

Työttömyysetuuksia voitaisiin Liberan mukaan karsia työmarkkinoita vapauttavilla reformeilla, kuten irtisanomisajan ja yleissitovuuden poistolla ja perustilin käyttöönotolla.

Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalaa karsittaisiin 2,9 miljardista eurosta 1,3 miljardiin euroon. Leikkauksia tulisi muun muassa julkisiin työvoima- ja yrityspalveluihin, päästökaupan epäsuorien kustannusten kompensaatiotukeen ja uusiutuvan energian tuotantotukeen.

Myös Ahvenanmaan maakunnan erityistuet joutuisivat leikkuriin ja ajatuspaja toteuttaisi 10 prosentin leikkauksen kuntien peruspalveluiden valtionosuuksiin. Opetus- ja kulttuuriministeriön toimialalta leikattaisiin rahapelitoiminnan tuottoja taiteen edistämiseen. Leikkauslistan jatkoksi Libera esittää kansalais- ja kansanopistojen rahoituksen sekä valtion rahoituksen kirkon yhteiskunnallisiin tehtäviin.

Ympäristöministeriössä lakkautettaisiin järjestöjen tuet.

Ministeriöistä ilman säästöjä selviäisivät vain puolustusvoimat. Lähes kaikkien ministeriöiden hallinnollisia menoja Libera haluaa laskea vuoden 2018 tasolle. Oikeusministeriön hallintoalaa Libera tehostaisi, vaikka ei suoraan sieltä leikkaisikaan.

Jopa tasavallan presidentin kansliaan kohdistettaisiin leikkauksia. Entiset presidentit putoaisivat normaalin eläkejärjestelmän piiriin.

Ajatuspaja muistuttaa, että Suomen tuottavuus on pysynyt huippuvuoden 2008 alapuolella jo reilun vuosikymmenen, mutta samaan aikaan julkiset menot ovat lisääntyneet. Liberassa ei uskota, että samanlaista velkaantumista kestettäisiin toista vuosikymmentä.

– Taloudellisen katastrofin välttämiseksi keskustelu valtion ja kuntien ydintehtävistä on käytävä pikaisesti ja julkisia menoja on sopeutettava tarpeenmukaisesti, Libera perustelee.

Ajatuspaja kuitenkin myöntää, että sen avauksia ja niiden tarpeellisuutta vastaan voi argumentoida.

– Monen momentin kohdalla leikkausten tarpeellisuus tai vaikutukset ovat varmasti debatoitavissa. Ja juuri sitä toivommekin: että debatti ylisuuren julkisen sektorimme menoista käydään ennen kuin yli kymmenen vuotta velaksi eläneen Suomen julkinen talous ajautuu selvitystilaan.

Libera on pian vuosikymmenen toiminut ajatuspaja, joka ilmoittaa tehtäväkseen yksilönvapauden, vapaiden markkinoiden, vapaan yrittäjyyden ja vapaan yhteiskunnan tukemisen sekä edistämisen.

Varjobudjetillaan se haluaa kyseenalaistaa sen, mikä on valtion ydintehtävä ja mihin asioihin on perusteltua suunnata julkista rahaa.

– Todellisuudessa pelkästään valtion budjettikirjaa tutkimalla voi löytää valtavat määrät tehottomuutta, joka ei tuota väitettyä hyvinvointia kuin kapealle eturyhmälle, raportti toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?