Suomen teollisuudesta hyvä uutinen: Cargotecilla on mennyt ennakoitua paremmin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomen teollisuudesta hyvä uutinen: Cargotecilla on mennyt ennakoitua paremmin

Cargotecin osakekurssi kävi yli kymmenen prosentin nousussa tänään.

15.9. 16:45

Nostolaitevalmistaja Cargotec ilmoittaa, että yhtiön kolmas neljännes on sujunut ennakoitua paremmin ja liiketoiminnan kehitys heinä–elokuussa on ollut hyvää.

Cargotec arvioi nyt saatujen tilausten ja vertailukelpoisen liikevoiton paranevan huhti–kesäkuun tasolta.

Saadut tilaukset olivat huhti–kesäkuussa 637 miljoonaa euroa ja vertailukelpoinen liiketulos 43,4 miljoonaa euroa.

Tammi–kesäkuun katsauksessaan 17. heinäkuuta Cargotec arvioi vielä, ettei yhtiö kykene poikkeusolosuhteissa antamaan tarkkaa tulosohjeistusta.

Yhtiö kommentoi viimeisen neljänneksen näkymiä kolmannen neljänneksen tulosjulkistuksen yhteydessä 22. lokakuuta.

Cargotecin osake on ollut tänään roimassa, yli kymmenen prosentin nousussa. Kurssin elpyminen kevään koronanotkahduksesta on jatkunut kuitenkin jo pidempään.

OP:n analyytikon Anssi Raussin mukaan merkkejä Cargotecin käänteestä oli näkyvissä jo toisen neljänneksen tuloksen yhteydessä.

– Yhtiö kertoi tuolloin, että heinäkuussa oli havaittu selvää piristymistä. Ennakoimmekin tilausten selvää kasvua toiselta neljännekseltä kolmannelle tultaessa ja oikaistun liiketuloksen kasvua, Raussi kertoo uutistoimisto Startelille.

Sen sijaan konsensusennusteet olivat ennakoineet Carcotegilta heikompaa heinä–syyskuuta, mikä osaltaan selittää myös positiivista kurssireaktiota.

– Täytyy myös muistaa, että neljännes on edelleen kesken, mutta yhtiö uskalsi jo antaa ennusteen tässä vaiheessa, joten tulosylityksen täytyy olla selvä.

Cargotecia voidaan pitää syklisenä yhtiönä eli maailmantalouden käänteet heijastuvat sen toimintaan ja samalla osakekurssiin. Konserniin kuuluu esimerkiksi satamien konttiliikennettä palveleva Kalmar, jonka näkymiin meriliikenteen elpyminen vaikuttaa.

Toinen vahva yksikkö on ajoneuvojen kuormausnostureita valmistava Hiab, joka on viime aikoihin saakka tehnyt hyvää tulosta. Se reagoi tilauksissaan suhdannemuutoksiin vielä Kalmaria nopeammin.

– Sille tärkeimmät maantieteelliset alueet ovat Eurooppa ja Pohjois-Amerikka. Euroopassa oli nähtävissä elpymistä jo heinäkuussa, jopa vielä enemmän kuin Pohjois-Amerikassa.

Raussi muistuttaa, että myös konsernin kolmas pyörä eli laivojen lastinkäsittelyn MacGregor on kertonut viime aikoina useista suurista tilauksista.

OP:ssa odotetaan, että useimmilla pörssin konepajayhtiöillä heikoin kausi osui huhti–kesäkuuhun. Cargotecin tämänpäiväinen ilmoitus vain vahvistaa käsitystä.

– Esimerkiksi Konecranes antoi jo toisen neljänneksen tuloksen yhteydessä arvion, että kannattavuus paranee ja liikevaihto kasvaa kolmannelle neljännekselle tultaessa toiseen neljännekseen verrattuna, Raussi sanoo.

OP:n suositus Cargotecille on ”osta” ja tavoitehinta 29,50 euroa.

Helsingin pörssissä Cargotecin osake oli kello 15.45 aikaan 9,6 prosentin nousussa 28,68 eurossa käytyään tänään korkeimmillaan 29,52 eurossa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?