Sokotelin Jarkko Härmälä koki työssään tsunamin, sarsin ja lintuinfluenssan – korona oli kuitenkin kaikkein vaikein paikka - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sokotelin Jarkko Härmälä koki työssään tsunamin, sarsin ja lintuinfluenssan – korona oli kuitenkin kaikkein vaikein paikka

Hotelliketjun toimitusjohtaja kannustaa suomalaisia lähimatkailuun.

Sokotel Oy:n toimitusjohtaja Jarkko Härmälä iloitsee uudistuneen Hotelli Radisson Blun avaamisesta Oulussa, vaikka matkailuala ei olekaan vielä päässyt jaloilleen koronapandemiasta.­

15.9. 7:25

Kun matkailuala putosi syvään kuoppaan maaliskuun kahden viimeisen viikon aikana koronavirustilanteen huononnuttua, 25 hotellia operoiva Sokotel Oy reagoi nopeasti. Kahdessa viikossa hotelleja suljettiin, niiden toimintaa supistettiin ja henkilökuntaa lomautettiin.

Sokotel Oy:n toimitusjohtaja Jarkko Härmälä sanoo, ettei ole pitkän uransa aikana joutunut yhtä kovan paikan eteen, vaikka muistissa ovat vielä tsunami, sars ja lintuinfluenssa.

– Olen nähnyt millainen pandemia on ja miten se vaikuttaa matkailuun. Sars kesti kuusi kuukautta, mutta se pysyi Aasiassa eikä levinnyt globaaliksi pandemiaksi, Finnairin Kaakkois-Aasian myynnistä (2003-05) eri hotelliyhtiöiden kautta Sokotelin johtoon vuonna 2017 siirtynyt Härmälä toteaa.

Sokotel jätti auki vain neljä yksikköä Suomessa ja yhden Pietarissa. Viru-hotellin toimintaa Tallinnassa supistettiin.

Huhtikuussa hotellien toiminta pysähtyi lähes kokonaan. Käyttöaste romahti Härmälän mukaan 99 prosenttia.

Täydellisestä pysähtymisestä on noustu hitaasti. Kotimaan matkailun virkistyminen suomalaisten kesälomakauden aikana tasoitti hieman tilannetta, mutta kaikkia hotelleja ei ole avattu vieläkään.

– Pidämme joka viikko ”avaus- ja sulkemispalaverin”, jossa käydään läpi hotellien käyttöasteet ja ennustetaan tilanteet. Pitkän aikavälin suunnitelmia on vaikea tehdä, elämme viikko kerrallaan ja arvioimme tilannetta jatkuvasti, Härmälä sanoo.

Hallituksen viime viikon päätökset matkustusrajoitusten höllentämisestä matkailuala on ottanut vastaan tyytyväisenä. Härmälän mukaan strateginen avaaminen on oikea suunta, sillä hotelleissa tehdään kovasti töitä turvallisuuden eteen.

Heinäkuun lomasesonki oli yllättävän hyvä varsinkin maakuntahotelleissa. Sen sijaan liikematkustaminen ei ole virkistynyt ja siksi Helsingin hotelleista osa on edelleen kiinni.

– Kotimaan matkailu ei pysty paikkaamaan tilannetta, mutta se auttaa pitämään pyörät pyörimässä ja ihmiset töissä. Siksi on tärkeää saada suomalaiset liikkeelle Suomessa. Hotelleissa on turvallista. Henkilökunta kulkee visiirit kasvoilla, turvallisuuteen kiinnitetään todella paljon huomiota, hän painottaa.

Härmälä kannustaa suomalaisia miettimään uudenlaisia kotimaan kohteita. Vanhoissa, tutuissa paikoissakin saattaa olla vielä uusia elämyksiä, joita kannattaa kokeilla.

– Helsingissä ei ole tarjolla pelkkä Suomenlinna, vaan koko merellinen pääkaupunki, saaria kiertävät polut ja rantojen reitit. Kaupunkipuistot ovat upeita paikkoja joka puolella maata. Suomalainen arkkitehtuuri on hyvä matkan aihe, voi kävellä kaupungilla taloja ja niiden yksityiskohtia katsellen, hän mainitsee.

Matkailualan syksy on Härmälän mukaan täysin sumun peitossa. Hän on huolissaan Suomen matkailun puolesta.

– Nyt tarvitaan koko kansan talkoohenkeä ja matkailla kaikkialla Suomessa. Se on paras tapa ylläpitää palvelut käynnissä myös tulevaisuudessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?