Alkoholi, lämmitys, tupakka... hallitus neuvottelee budjetista – nämä ratkaisut näkyvät kukkarossasi ensi vuonna - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Alkoholi, lämmitys, tupakka... hallitus neuvottelee budjetista – nämä ratkaisut näkyvät kukkarossasi ensi vuonna

Hallitus käy parhaillaan budjettineuvotteluja. Pöydällä on monia asioita, jotka vaikuttavat suoraan kuluttajan käytettävissä oleviin varoihin.

14.9.2020 11:43

Tänään maanantaina käynnistyneet hallituksen budjettineuvottelut koskevat lähes kaikkea julkishallinnon toiminnan ja verotuksen ulottuvissa olevaa, muun muassa koulutusta, syrjäytymisen estämistä ja koronatestausta. Neuvotteluista odotetaan vaikeita, mutta jonkinlaisia ratkaisuja odotetaan viimeistään torstaihin mennessä.

Osa pöydällä olevista asioista koskettaa kansalaisen ja kuluttajan kukkaroa muita suorempaan.

Välittömimmin tuloihin vaikuttaa tulojen verotus. Pääministeri Sanna Marin (sd.) on kuitenkin sanonut julkisuudessa budjetin olevan elvyttävä varsinkin koronaepidemian aiheuttaman talousahdingon takia. Palkkojen verotusta siis tuskin suoraan kiristetään.

Veroluonteista työttömyysvakuutusmaksua todennäköisesti kuitenkin nostetaan. Työllisyysrahaston laskelmien mukaan työntekijän maksu vuonna 2021 olisi 1,40 prosenttia palkkasummasta. Suomalaisen palkansaajan 3350 euron mediaanikuukausipalkasta tämä merkitsisi vuoden aikana 562,80 euron maksua, mikä on 60 euroa enemmän kuin tänä vuonna.

Työttömyysvakuutusmaksujen tasosta päättää eduskunta vuosittain lailla.

Tupakan ja alkoholin hintoihin on luvassa korotuksia. Vuonna 2021 tupakkaveroa on tarkoitus korottaa 50 miljoonaa euroa. Samoin alkoholiveroa korotetaan 50 miljoonaa euroa.

Lämmityspolttoaineista saatavia verotuottoja lisätään 100 miljoonalla eurolla 2021 alentamalla yhdistetyn sähkön ja lämmöntuotannon verotukea ja korottamalla lämmityspolttoaineiden veroja.

Budjettineuvotteluista halutaan tietoa myös yritysten koronatukien jatkosta. Kuinka pitkään tukia jatketaan ja keille? Päätöksille on suuri merkitys yrityksille, yrittäjille ja luonnollisesti myös työntekijöille.

Ilmastopolitiikka voi ensi vuonna vaikuttaa yhä enemmän työmatkoihin. Työsuhdematkalippu voi jatkossa olla verovapaa 3 400 euroon asti, minkä ohella myös työsuhdepolkupyöräetua ollaan säätämässä verovapaaksi enintään 750 euron edestä per vuosi.

Työsuhdekäytössä olevien sähköautojen verotusarvoja ollaan alentamassa. Täyssähköisen työsuhdeauton verotusarvoon suunnitellaan alennusta 170 euroa kuukaudessa.

Samalla myös sähköautojen latausetu tullaan todennäköisesti vapauttamaan verosta, mutta vain määräaikaisesti.

Asuntolainojen korkovähennysoikeus pienenee jälleen. Tänä vuonna asuntolainojen koroista on voinut vähentää verotuksessa 15 prosenttia, mutta ensi vuonna enää 10 prosenttia.

Suuria kysymyksiä ovat työttömyysturvan porrastaminen ja eläkeputken kohtalo. Molempia on esitelty keinoina kannustaa työttömiä työnhakuun nykyistä tehokkaammin. Tukien väheneminen toimisi keppinä, joka pakottaa työttömän toimimaan, tai edut heikkenevät.

Puolueet ovat kuitenkin melko eri linjoilla näiden keinojen tehokkuudesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?