Naantalin jalostamon sulkemisaikeista kertonut Neste aikoo tehdä laajat muutokset Porvooseen – IS seuraa tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat
IS SEURAA

Naantalin jalostamon sulkemisaikeista kertonut Neste aikoo tehdä laajat muutokset Porvooseen – IS seuraa tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä

Neste suunnittelee lakkauttavansa jalostamotoiminnot Naantalissa. Yhtiö tiedottaa, että toteutuessaan suunnitelmat johtaisivat 470 työpaikan vähenemiseen. Myös Porvoon jalostamoa aiotaan kehittää kohti uudistuvien raaka-aineiden prosessointia.

Nesteen jalostamon poritt Naantalissa.

14.9.2020 10:13 | Päivitetty 14.9.2020 15:53

Yhtiö tutkii Naantalin jalostamotoimintojen lakkauttamista ja toiminnan keskittämistä terminaali- ja satamatoimintoihin sekä Porvoon jalostamon kehittämistä kohti uusiutuvien ja kierrätys- raaka-aineiden prosessointia.

– Energia-alan muutos tapahtuu oletettua nopeammin. Naantalin jalostamon lähiaikoina edessä olevat käyttö- ja kunnossapitoinvestoinnit eivät olisi järkeviä eivätkä kestäviä tilanteessa, jossa öljynjalostuksessa on globaalisti suurta ylikapasiteettia. Aika tälle uutiselle ei ole paras mahdollinen, ja se on erittäin valitettava monelle meistä. Suunniteltuja toimenpiteitä jalostamojemme toimintojen kehittämiseksi tarvitaan kuitenkin pikaisesti säilyttääksemme jalostustoiminnan ja sen strategiset kyvykkyydet Suomessa ja turvataksemme Öljytuotteet-liiketoiminnan kilpailukyvyn, kertoo Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker.

Yhtiö aloittaa yt-neuvottelut Öljytuotteet-liiketoimintayksikössä ja sen tukitoiminnoissa Suomessa. Toteutuessaan suunnitelmat tarkoittavat enintään 470 työpaikan vähenemistä, mukaan lukien mahdolliset ulkoistukset.

Yhtiö tavoittelee toimenpiteillä noin 50 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä kiinteissä kustannuksissa.

Neste perusteli aamulla Naantalissa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa jalostamon sulkemista sillä, ettei jalostamolle ollut järkevää tehdä lisäinvestointeja. Jalostamon luvat ovat voimassa vielä syksyyn 2022 asti.

Kannattamattomaksi jalostamotoiminta on muuttunut globaalin trendin vuoksi. Nesteen mukaan isoin tekijä on fossiilisten öljytuotteiden kysynnän merkittävä lasku. Öljyjalostuksessa on suuri kasvava ylikapasiteettiongelma maailmanlaajuisesti.

Viime vuosina yhtiö on menettänyt kilpailuedun muihin eurooppalaisiin suuriin kilpailijoihin verrattuna.

Jalostamotoiminta keskitettäisiin jatkossa Porvooseen ja Naantaliin jäisi puolestaan satama- ja varustamotoimintaa.

Naantalin jalostamolla on työskennellyt noin 330 henkilöä. Kaikkiaan Neste työllistää 5000 henkilöä, joista noin 4000 Suomessa. Suomessa työskentelevien työntekijöiden määrä on kasvanut vuosittain lähes sadalla uudella henkilöllä.

Jatkossa Neste pyrkii keskittymään entistä enemmän uusiutuvaan energiaan.

Taloussanomat seuraa tapahtumia hetki hetkeltä. Neste pitää myös Porvoossa tiedotustilaisuuden kello 16 tänään maanantaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?