Kela paheksuu rakennusyhtiön mainosta asuntosijoittajille: ”Asumistukea ei ole tarkoitus käyttää varallisuuden kartuttamiseen”

Kelassa ei olla tyytyväisiä YIT:n mainoksiin, jossa asuntosijoittajia neuvotaan käyttämään asumistukia.

12.9.2020 9:12

Rakennusyhtiö YIT:n asuntosijoittamista koskeva mainos on kohottanut kulmia Kelassa. Yhtiö kertoo muun muassa, että ”sijoitusasunnon voi hyvin vuokrata omalle lapselle, ja silti asumismenoihin on mahdollista saada asumistukea”.

Verkkosivulla neuvotaan, miten lapsi voi asua vanhempansa omistamassa asunnossa ja nostaa Kelan maksamaa asumistukea samalla, kun vanhempi voi saada vuokraustoiminnasta verovähennykset.

YIT:n mainonnan on huomannut esimerkiksi Kelan etuus- ja asiakkuuspalveluista vastaava johtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma, joka on kommentoinut sitä Twitterissä.

– Laki luo tietysti raamit Kelan myöntämälle asumistuelle. Vaikka tämän tyyppinen mainonta on täysin laillista, niin sosiaaliturvan perusajatuksen näkökulmasta liikutaan hyvin heikoilla jäillä, Mäki-Lohiluoma kirjoittaa.

Mäki-Lohiluoma muistuttaa jatkoviestissä, että YIT:n mainostama menettely on ollut sallittua vuoden 2017 lakiuudistuksesta lähtien, jolloin opiskelijat siirtyivät yleisen asumistuen piiriin.

– Vanhempien on nyt mahdollista lyhentää omistusasuntonsa lainaa ja maksaa yhtiövastiketta lapsensa saamalla asumistuella, Mäki-Lohiluoma kirjoittaa.

Kelan omilla verkkosivuilla yleisestä asumistuesta sen sijaan kerrotaan, että sitä voidaan maksaa pienituloiselle ruokakunnalle asumismenojen helpottamiseksi.

Kelan juristin Rita Lääkkölän mukaan laki ei rajoita asumistuen myöntämistä, vaikka vuokranantaja olisi vanhempi ja vuokralainen lapsi, jos asumistuen edellytykset muuten täyttyvät.

Hän löytää silti huomauttamista YIT:n mainonnasta.

– Sosiaaliturvan ja yleisen asumistuen tarkoituksen näkökulmasta tällaisen mahdollisuuden mainostamista ei kuitenkaan voida pitää toivottavana, Lääkkölä toteaa.

– Yleisen asumistuen tarkoituksena ja tavoitteena on alentaa pienituloisten asumismenoja ja tasoittaa erisuuruisia asumismenoja sekä turvata kohtuullinen asumistaso myös pienituloisille. Yleistä asumistukea ei siis ole tarkoitus käyttää varallisuuden kartuttamiseen, eikä tällaiseen kannustamista voida pitää sosiaaliturvan ja sen kohdentumisen näkökulmasta suotavana ja tarkoituksenmukaisena.

YIT:ssä asia nähdään hieman toiselta kannalta.

– Tämä on yksi keino vastata kunakin vuonna kesän aikana nousevaan kysyntään, vastaa Pekka Helin, YIT:llä asiakkuuksista ja asumisen palveluista vastaava johtaja.

Helinin mukaan opiskelijoiden asuttamiseen tarvitaan vuokra-asuntoja myös yksityisiltä vuokranantajilta, ja YIT:n tarkoituksena on neuvoa asiassa.

– Kun asumistuen muoto muuttui, niin näimme, että tämä on yksi mahdollisuus opiskelijoille asua vuokralla. Tuomme kuitenkin esiin, että tässä toimitaan normaalilla vuokratasolla.

YIT:n mainoksessa kerrotaankin, että jos vuokra on käypää vuokratasoa alempi, se voi vaikuttaa vuokraustoiminnasta saataviin verovähennyksiin.

Mutta onko YIT:n mukaan oikein, että ihmisiä, joilla on varaa ostaa lapsilleen asunto, neuvotaan käyttämään pienituloisille tarkoitettua asumistukea verovähennyksien saamiseen?

– Totta kai voidaan ajatella, onko se oikein vai ei, mutta jos ajatellaan, että opiskelija asuu vuokralla, niin toinen osapuoli on joka tapauksessa joku vuokranantaja, Helin sanoo.

Hänen mukaansa kyse ei ole varakkaiden keinosta käyttää hyväkseen Kelan tukia.

– Me olemme tutkineet paljonkin sitä, minkälaiset ihmiset sijoitusasuntoja ostavat, eivätkä he suinkaan ole vain varakkaita, Helin sanoo.

– Asuntosijoittaminen on tavallistenkin ihmisten ulottuvilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?