Heinäkuu oli hyvä, sitten lapset kaikkosivat HopLop-puistoista – Finnkino odottaa hyvää leffasyksyä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Heinäkuu oli hyvä, sitten lapset kaikkosivat HopLop-puistoista – Finnkino odottaa hyvää leffasyksyä

Osa välttelee vieläkin ihmismassoja, vaikka yritykset tekevät kaikkensa turvallisuuden takaamiseksi.

11.9.2020 13:46

Suuri osa palveluista on ollut auki jo useamman kuukauden kesän alusta asti. Silti leikkipaikat, elokuvateatterit, uimahallit, konserttisalit ja kuntosalit ovat osan ajasta tyhjillään. Tilanne ei ole kaikkialla huono, mutta nähtävissä on, että ainakin osa ihmisistä välttelee vaikkapa elokuvateatteriin suuntaamista.

Yrittäjät toivoisivatkin, että syksyn myötä lähestyttäisiin normaalia.

HopLopin toimitusjohtaja Kalle Peltola myöntää, että seikkailupuistoissa on reilusti viime vuotta hiljaisempaa. Puistot aukesivat kesäkuussa ja heinäkuu oli Peltolan mukaan vielä hyvä ja lupaava, mutta elokuussa asiakasmäärät tippuivat. Vaisuus on jatkunut myös sen jälkeen.

Pudotuksella oli selvä yhteys siihen, kun keskustelu maskisuosituksesta ja mahdollisista uusista rajoituksista käynnistyi.

– Silloin puhuttiin siitä, miten kouluissa voidaan varautua koronaan ja estää, ettei tauti leviä lasten keskuudessa. Voimakas huoli uutisoinnissa näkyi selvästi meidän tyylisten palveluiden käytössä. Näkemyksemme osa perheistä tuli aremmiksi liikkeelle lähdön suhteen, Peltola tuumii.

Normaalisti syksy on HopLopille hyvää sesonkiaikaa. Nyt niin koululaisvierailut, syntymäpäivätapahtumat kuin satunnaiset käynnitkin ovat vähentyneet.

Syntymäpäivävierailuita Peltolan mukaan on yhä tuhansia viikossa, sillä HopLopeissa vietetään edelleen joka viikko parin sadan lapsen synttäreitä, mutta ryhmäkoot ovat pienentyneet.

HopLopeissa heinäkuu oli yllättävänkin hyvä, mutta sittemmin kävijämäärät ovat pudonneet.

HopLop on pyrkinyt vastaamaan asiakkaiden huoleen pinnoittamalla leikkitilansa itsedesinfioivalla pinnoitteella. Lisäksi jokainen asiakas puhdistaa kätensä viruksia tuhoavalla pesuaineella ennen puistoon saapumista.

Myös turvaväleistä pidetään kiinni, sillä puistojen kapasiteetti on noin 65 prosenttia normaalista. Peltolan mukaan ihmisten käyttäytyminen on kuitenkin pitkälti kiinni psykologiasta.

– Yleinen tunnelma, ja se mitä auktoriteetit sanovat, heijastuvat siihen, uskalletaanko meille tulla vai ei. Me toki teemme kaikkemme turvallisuuden eteen, mutta se ei välttämättä riitä kaikille.

HopLopissa poikkeusaikana käyneet asiakkaat ovat antaneet turvallisuusjärjestelyistä pääasiassa positiivista palautetta ja asiakastyytyväisyys on korkea, kertoo Peltola. Hän korostaakin, että paikalle on turvallista tulla leikkimään, mutta muistuttaa, ettei sairaana paikalle saa tulla.

– Viikonloput ovat luonnollisesti vilkkaimpia, mutta väljää on jatkuvasti.

Peltola myöntää, että taloudellisesti korona-aika on ollut HopLopille vaikea. Hän kuitenkin uskoo ja toivoo, että normaalimpaa kohden ollaan matkaamassa.

Kaikki HopLop-leikkipuistot ovat olleet auki kesäkuusta lähtien. Turvatoimet ovat mittavat, mutta muun muassa syntymäpäivävieraiden määrä on normaalia pienempi. Myös ryhmäkoot ovat pienempiä.

Finnkino: Huippuleffoja viivästytettiin, silti katsojia odotetaan

Finnkinon myyntijohtaja Hannele Wolf-Mannila sanoo, että elokuvakävijöitä on normaalia vähemmän. Elokuvateatteriketjun salit pyörivät puolella puolella kapasiteetilla normaaliin verrattuna.

Salin istumapaikoista käytössä on vain puolet, tuntemattomien elokuvaseurueiden ympärille jätetään aina tyhjiä penkkejä. Keskimäärin kävijämäärät ovat olleet noin 40 prosenttia normaaleista kävijämääristä, mutta syksyn lähestyessä on ollut päiviä, jolloin kävijämäärät ovat yltäneet puoleen vuoden takaiseen verrattuna.

– Varmasti taloudelliset vaikutukset ovat merkittävät tämän vuoden tulokseen. Useamman kuukauden aikana rahavirrat olivat nollissa, vaikka menot juoksivatkin. Silloin oli pakko sopeuttaa toimintaa, Wolf-Mannila kertoo.

Finnkinossa turvallisuuteen on panostettu kävijärajoitteiden lisäksi lisäämällä siivoamista ja porrastamalla näytöksiä siten, ettei aulatiloihin pääse syntymään ruuhkia.

Finnkinon myyntijohtaja Hannele Wolf-Mannila muistuttaa, että vaikka Suomen koronatilanne olisi hyvä, voi kansainvälinen tilanne vaikuttaa muun muassa elokuvien levitykseen.

Yhdysvaltojen huonon koronatilanteen takia moni blockbuster-elokuva on viivästyttänyt ensi-iltaansa ja osa elokuvista jättää laajan teatterilevityksen täysin välistä.

Wolf-Mannilan mukaan loppukesän aikana teattereihin saapui siitäkin huolimatta paljon elokuvia, jotka kiinnostivat yleisöä. Varsinkin Christopher Nolanin Tenet on houkutellut katsojia.

– Pian ensi-iltansa saava Metsäjätti saa varmasti katsojia ja loppusyksyllä voi tulla jopa sumaa kiinnostavista elokuvista.

Hän sanoo toivovansa, että yhä useampi uskaltautuisi elokuviin, mutta myöntää, ettei tulevaisuutta voi juuri ennakoida. Tällä hetkellä syksy kuitenkin näyttää lupaavalta, mutta koronapandemian kehittyminen vaikuttaa vahvasti.

Elokuvateatterit pyörivät puolella kapasiteetilla

Vaikka tilanne olisi hallussa Suomessa, elokuvien jakeluun voi vaikuttaa kansainvälisesti pahaksi äitynyt koronatilanne.

Wolf-Mannila vakuuttaa, että koronatuvallisuus otetaan Finnkinossa vakavasti ja muistuttaa, että esimerkiksi joululahjaksi saaduissa lipuissa voi olla vielä käyttöaikaa, vaikka lipun päivämäärä muuta väittäisikin. Elokuviin kannattaa siis suunnata – terveenä totta kai.

– Osa ei tiedä, että elokuvateatterit ovat jo auki. Toivottavasti useampi löytäisi elokuviin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?