EKP piti ohjauskorkonsa ennallaan nollassa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

EKP piti ohjauskorkonsa ennallaan nollassa

Euroopan keskuspankki (EKP) on pitänyt ohjauskorkonsa odotetusti edelleen 0,00 prosentissa korkokokouksessaan tänään. Arvopaperien osto-ohjelmaankaan ei tullut muutoksia.

EKP:n Christine Lagarde kirjoitti nimensä 20 euron setelimalliin 27. marraskuuta 2019.­

10.9. 15:36

Myös liikepankeilta peritty talletuskorko pysyi -0,50 prosentissa, mihin EKP sen viime syyskuussa laski. Maksuvalmiuslainan korko pysyi 0,25 prosentissa.

Korkopäätös oli ennakoitu, sillä uutistoimisto Bloombergin haastattelemista 34 ekonomistista yksikään ei ennakoinut korkoihin muutosta.

Ohjauskorko on ollut nollassa jo vuoden 2016 marraskuusta alkaen.

EKP arvioi edelleen korkojen pysyvän nykyisellä tasolla tai vielä alempana niin pitkään kuin se on tarpeen inflaation asettumiseksi pysyvästi kohti keskuspankin kahden prosentin tavoitetta.

Keskuspankin rahapolitiikan haasteita lisää viruspandemia ja inflaatio, joka laski elokuussa euroalueelle miinuksen puolelle. Myös energiasta ja elintarvikkeista puhdistettu pohjainflaatio on hyvin matalaa. Hintojen laskupainetta aiheuttaa osaltaan euron viimeaikainen vahvistuminen dollariin nähden.

EKP on ilmoittanut jo reilusti yli tuhannen miljardin euron arvopaperiostoista ja lainaohjelmista tukeakseen euroalueen taloutta.

Kesäkuun alussa keskuspankki kertoi kasvattavansa 750 miljardin euron arvopaperien osto-ohjelmaansa (PEPP) 600 miljardilla eurolla ja venyttävänsä sen kestoa vuoden lopusta ainakin ensi vuoden kesäkuuhun. Koronapandemiasta toipumiseen tarkoitetusta osto-ohjelmasta ilmoitettiin maaliskuussa.

EKP vahvisti nyt PEPP:n kooksi edelleen 1350 miljardia euroa. Myös ohjelman keston suhteen ohjeistus on ennallaan eli se jatkuu ainakin ensi vuoden kesäkuuhun. Erääntyviä PEPP-lainoja sijoitetaan uudelleen ainakin vuoden 2022 loppuun.

Aiemmassa APP-ohjelmassa jatketaan ostoja 20 miljardilla eurolla kuukaudessa, ja samalla jatketaan lisäostoja, joihin on varattu 120 miljardia euroa vuoden loppuun mennessä.

Uutistoimisto Bloombergin keräämässä ennusteessa ekonomistit odottavat, että PEPP-osto-ohjelman kokoa kasvatetaan vielä 350 miljardilla eurolla ennen vuoden loppua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?