Palta: Logistiikasta katoaa jopa 8 000 työpaikkaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Palta: Logistiikasta katoaa jopa 8 000 työpaikkaa

Koronakriisin vaikutukset palveluyrityksiin vaihtelevat selvästi toimialoittain, selviää Palvelualojen työnantajat Paltan julkaisemasta suhdannekatsauksesta.

Logistiikkakeskus Vantaalla tämän vuoden tammikuussa.­

9.9. 13:41

Logistiikka on suurimpia kärsijöitä, ja alan koko vuoden liikevaihto supistuu jopa kuudenneksella.

Logistiikassa työllisten määrä tippuu Paltan ennusteen mukaan tänä vuonna yhteensä jopa kahdeksalla tuhannella ja pysyy ensi vuonna samalla tasolla.

Kokonaisuudessa työllisyys yksityisillä palvelualoilla kasvaa ennusteen mukaan tänä vuonna hieman. Tämä johtuu muun muassa informaatio- ja viestintäalan sekä yritys- ja asiantuntijapalveluiden alkuvuoden hyvästä kehityksestä.

Paljon riippuu siitä, nähdäänkö koronassa pelätty toinen aalto syksyllä.

Vienti laskussa

Palveluviennin arvon ennakoidaan pienenevän lähes kolmanneksella viime vuodesta. Koko viennin laskusta tämä on ennusteiden mukaan jopa yli puolet.

Noin joka viides palveluyritys arvioi elokuun lopussa tehdyn kyselyn mukaan joutuvansa irtisanomaan henkilöstöä seuraavien kuukausien aikana ja joka neljäs odottaa henkilöstönsä määrän laskevan.

– Logistiikan huonoista näkymistä johtuen alalla suunnitellaan irtisanomisia nyt enemmän kuin vielä alkukesästä. Hallinto- ja tukipalvelualojen pk-yrityksissä irtisanomisia on edessä laajimmin, muun muassa matkatoimistoissa sekä vartiointialalla. Sen sijaan virkistyspalveluissa ja muissa henkilökohtaisissa palveluissa irtisanomisten todennäköisyys on pienentynyt kesäkuusta, sanoo Paltan ekonomisti Lauri Vuori tiedotteessa.

– Toistaiseksi työllisyyttä ovat kannatelleet yrityksille myönnetyt väliaikaiset helpotukset ja kriisituet. Yksityiset palvelut ilman kauppaa työllistävät yli miljoona ihmistä, ja riski työllisyyden voimakkaasta laskusta on olemassa, etenkin jos talouden elpymistä ei saada käyntiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?