Omakotitaloasujille aukesi jopa 4 000 euron avustushana – tukea riittää vain pienelle osalle - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Omakotitaloasujille aukesi jopa 4 000 euron avustushana – tukea riittää vain pienelle osalle

Tiistaista alkaen voi hakea tukea öljylämmityksen vaihtamiseen.

Öljylämmityskattila pientalossa. Kuvituskuva.­

1.9. 18:30

Pientalojen omistajille myönnetään tiistaina alkaen avustusta öljylämmityksen vaihtamiseen kestävämpään lämmitysmuotoon.

Avustusta saa 4 000 euroa taloa kohden, jos vaihtaa öljyn kaukolämpöön, maalämpöön tai ilma-vesilämpöpumppuun, ympäristöministeriö tiedotti.

Muita lämmitysmuotoja avustetaan 2 500 eurolla. Niitä ovat muun muassa aurinkolämpö, aurinko- tai suorasähkö, pelletti, hake, pilke ja halko, Ely-keskuksen ryhmäpäällikkö Vesa-Pekka Heikkilä kertoo Taloussanomille.

Avustusten myöntäminen on keskitetty Pirkanmaan ELY-keskukseen.

Yhteensä lähes 30 miljoonan euron avustuspotti on osa hallituksen kestävää elvytystä. Sillä vauhditetaan siirtymää kohti hiilineutraalia kiertotaloutta.

Suomessa on noin 130 000 öljylämmitteistä pientaloa. Potin arvioidaan riittävän noin 10 000 öljylämmitteisen kotitalouden avustuksiin.

Tämä määrä vähentäisi hiilidioksidipäästöjä yhteensä noin 56 kilotonnilla vuodessa. Avustuksen vauhdittamien lämmitysjärjestelmäremonttien työllisyysvaikutuksen arvioidaan olevan lähes 1 500 henkilötyövuotta.

Avustusta voi saada lämmitysmuodon muuttamisesta aiheutuviin kustannuksiin, jotka ovat syntyneet kesäkuun alun jälkeen vuoden 2022 lopulle saakka.

Fossiilisia polttoaineita käyttäviin rakennuskohtaisiin lämmitysjärjestelmiin avustusta ei myönnetä. Öljylämmitystä ei voi jättää osaksi lämmitysjärjestelmää.

Avustusta voidaan myöntää ympärivuotisessa asuinkäytössä olevien omakoti- ja paritalojen omistajille. Sitä voivat hakea yksityishenkilöt ja kuolinpesät. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä.

Avustusta ei saa, jos kustannukset kuuluvat asunto-osakeyhtiön maksettavaksi tai jos samaan tarkoitukseen myönnetään muuta avustusta tai kotitalousvähennystä.

Ely-keskuksen mukaan hakeminen on tehty mahdollisimman helpoksi, ja avustusta voi hakea sähköisessä aluehallinnon asiointipalvelussa.

Lämmitystavan vaihtamisen tyypillinen hintahaarukka on noin 8 000–25 000 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?