Mikä on paperityöntekijän kk-palkka Suomessa? Näin paljon laskelma vaihtelee - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Mikä on paperityöntekijän kk-palkka Suomessa? Näin paljon laskelma vaihtelee

UPM:n ilmoitus Jämsän Kaipolan tehtaan sulkemisesta herätti jälleen keskustelua myös paperityöntekijöiden palkoista.

28.8.2020 18:38

Metsäjätti UPM kertoi keskiviikkona suunnittelevansa Jämsässä sijaitsevan Kaipolan paperitehtaan pysyvää sulkemista tämän vuoden loppuun mennessä. Suunnitelman toteutuessa tehtaalla menetetään 450 työpaikkaa.

UPM perustelee tehtaan lopettamissuunnitelmia sillä, että Kaipolan tehdas on yhtiön paperitehtaista kilpailukyvyltään heikoin.

Uutinen on kirvoittanut jälleen kerran vilkkaan keskustelun paperityöntekijöiden palkoista.

UPM-Kymmenen Jämsänkosken paperitehtaan entinen pääluottamusmies Markku Kankainen kommentoi torstaina Talouselämälle, ettei usko Suomen palkkatason ratkaisevan paperitehtaiden sulkemisia.

Paperiliiton sihteeri Sami Laakso kertoo, että keskimääräinen kuukausipalkka ennen veroja on tällä hetkellä 4 000–4 600 euroa laskentatavasta riippuen.

Laakso huomauttaa, että palkkavertailut eivät välttämättä ole keskenään verrannollisia.

– Toisesta vertailusta saattavat puuttua esimerkiksi ylityöt, kun taas toisessa ne ovat mukana. Myös lomarahoihin tai palvelusvuosiin liittyvät tekijät tulisi huomioida, kun palkkoja vertaillaan.

Laakson mukaan palkkoja vertailtaessa puhutaan usein vain pakollisista, työehtosopimuksen mukaisista tunneista, joihin ylityötunteja ei lasketa mukaan.

– Kuitenkin silloin, kun puhutaan, paljonko maksetaan palkkaa, saatetaan ottaa kaikki palkanosat huomioon ylitöitä myöten. Sen vuoksi olisi hyvä olla tarkkana, onko ylityöt laskettu mukaan tunneissa ja palkkasummissa, hän kritisoi.

Laakso kertoo, että työntekijöiden määrä on vähennetty alalla minimiin, jonka takia Suomen paperi- ja sellutehtaat pyörivät ylitöiden varassa. Ylitöitä tehdään jatkuvasti, ja niiden määrä on lisääntynyt huomattavasti 10–15 vuoden takaiseen verrattuna.

Sen vuoksi ylitöiden huomioimisella on palkkavertailuissa oma merkityksensä.

– Vertailut pitäisi tehdä vähintään niin, että jos puhutaan tunneista ja jätetään ylityökorvaukset pois, niin sitten, kun puhutaan palkasta, jätetään siitäkin ylityökorvaukset pois. Silloin vertailu tehdään rehellisesti.

Paperityöntekijöiden vuosilomajärjestelytkin poikkeavat monen muun alan vastaavista.

Suurimmalla osalla keskeytymätöntä vuorotyötä tekevistä työntekijöistä kesällä pidettävän lomajakson kesto on yhteensä 24 vuorokautta, joka sisältää noin 20 vuosilomapäivää.

Loput vuosilomasta kuluvat vapaajaksojen aikana.

Paperiliitossa on tällä hetkellä työssä käyviä jäseniä noin 14 000.

Liiton jäsenmäärä on puolittunut vuosina 2006–2016. Samoihin aikoihin käynnistyi paperiteollisuuden murros, kun UPM ilmoitti maaliskuussa 2006 Voikkaan tehtaan sulkemisesta.

UPM kertoi keskiviikkona suunnittelevansa Jämsässä sijaitsevan Kaipolan paperitehtaan sulkemista tämän vuoden loppuun mennessä.

Työnantajia edustavan Metsäteollisuuden pääekonomisti Maarit Lindström kertoi tammikuussa Taloussanomille, että keskeytymätöntä kolmivuorotyötä tekevän paperityöntekijän keskimääräinen vuosiansio vuonna 2018 oli 61 221 euroa. Kuukausiansiot olisivat tällöin keskimäärin noin 5 100 euroa.

Tammikuussa, Lindströmin haastattelun aikaan lakossa oli noin 9 000 Paperiliiton jäsentä. Kiistaa oli kiky-tunneista, jotka liitto halusi poistaa, mutta Metsäteollisuus säilyttää. Lopulta tunnit poistettiin.

Metsäteollisuus julkaisi tuolloin arvion, jonka mukaan Suomen paperiteollisuudessa vuorotyötä tekevän työaika on kiky-tuntien jälkeenkin vuodessa arviolta 26 tuntia lyhyempi Ruotsissa ja lähes 100 tuntia lyhyempi kuin Saksassa.

Metsäteollisuuden alkuvuoden arvion mukaan suomalainen paperityöntekijä työskentelee vuodessa 1 590 tuntia.

Metsäteollisuuden työmarkkinapäällikkö Kimmo Kurki kertoo, että laskelma muuttui kiky-tuntien poistamisen jälkeen.

– Paperityöntekijöiden vuosityöaika on tällä hetkellä Suomessa keskeytymättömässä kolmivuorotyössä noin 1 620 tuntia, sanoo Kurki.

Kurki arvioi, että vuosi- ja kuukausi ansiot eivät ole tammikuusta juuri muuttuneet lukuun ottamatta työehtosopimuksen mukaisia palkankorotuksia.

Laakson mukaan Metsäteollisuuden laskelma 5 100 euron kuukausiansioista voi pitää paikkansa – tosin vain ääriesimerkkien kohdalla.

– Tosin täytyy muistaa, että kolmivuorotyötä tehdään vuorokauden ympäri ja myös viikonloppuisin ja pyhinä. Tämän vuoksi ansiotasokin nousee korkeammaksi.

Metsäteollisuuden Kurki huomauttaa, että kuukausiansio on riippuvainen muun muassa loma-ajan palkan ja palvelusvuosikorvauksien maksu­ajankohdista.

Palvelusvuosikorvaus maksetaan neljä kertaa vuodessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?