UPM:n toimitusjohtaja tylyttää ay-liikettä ja verotusta avoimessa kirjeessään

UPM:n toimitusjohtajan Jussi Pesosen mukaan muun muassa dieselvero ja ammattiyhdistysliike ovat syynä suunnitelmiin Kaipolan tehtaan lopettamisesta.

Jussi Pesonen kertoi UPM:n tuoreimmasta osavuosikatsauksesta heinäkuussa.

27.8.2020 9:36

Metsäyhtiö UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen perustelee suunnitelmia Kaipolan paperitehtaan sulkemisesta avoimessa kirjeessä.

Pesosen mukaan markkinoilla olisi tilaa suomalaiselle paperituotannolle, sillä maailmalla kulutetaan 15 kertaa enemmän paperia kuin Suomessa valmistetaan. Hän kiittelee myös suomalaisten tehtaiden ja työntekijöiden tasoa.

Sen sijaan hän moittii verotusta ja ammattiyhdistysliikettä.

– Liikenteen dieselveroa korotetaan jokaisella hallituskaudella, vaikka tiedetään, että 80 prosenttia kulutuksesta on raskaassa liikenteessä, esimerkiksi puun tai tavaran kuljetuksessa. Neljä kertaa Ruotsia korkeampi paperiteollisuuden sähkövero ei edesauta yksiköiden menestystä, Pesonen kirjoittaa.

– Kuidun hankintaketjuun kertyy verorasitusta ja polttoainekustannuksia enemmän kuin kilpailijamaissa.

Valtakunnallinen ammattiyhdistysliike taas on Pesosen mukaan ajanut tasakorotuksia, vaikka tulotaso on jo nyt 30 prosenttia korkeampi ja vuosityöaika lyhyempi kuin Saksassa vastaavissa tehtaissa.

UPM on perustellut tehtaan lakkauttamista ulkoisilla syillä, kuten sijainnilla kaukana päämarkkinoista, logistiikkakustannuksilla ja dieselin hinnan verotuksen nostolla. Muita syitä ovat olleet korkea energiavero sekä kuidun hinnan nousu.

Pesosen mukaan harkinta Jämsässä sijaitsevan Kaipolan tehtaan alasajosta on alkanut, koska yksikön kilpailukyky on niin heikko, ettei sen toiminta ole yhtiölle kannattavaa. Lopulliset päätökset tehdään yt-menettelyssä.

Pesonen valittelee lakkauttamisen musertavia seurauksia työntekijöille ja alueelle, sekä suomalaiselle yhteiskunnalle. Hänen mukaansa Kaipolan tehtaan lähes 400 miljoonan euron vuosiliikevaihdosta yli 300 miljoonaa euroa on jäänyt lisäarvona Suomen kansantalouteen.

Pesonen haluaa Suomeen useita nykyistä paremmin teollisuusyrityksiä tukevia poliittisia uudistuksia.

– Menestyvä yksityissektori on edellytys yhteiskuntamme kestävälle rahoitukselle. Korkean kotimaisuusasteen omaavan teollisuuden ulosliputus ei ole Suomen etu, Pesonen lopettaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?