UPM valottaa: Nämä syyt johtivat Kaipolan tehtaan sulkemiseen – ”Sijaiskärsijä”

Kaipolan paperitehdas oli tehokas, mutta sen sijainti, säätely ja korkea verotus koituivat kohtaloksi. Lisäksi graafisen paperin kysyntä on pudonnut jo vuosia.

UPM:n mukaan Kaipolan tehdas oli laadukas ja hyvä, mutta kilpailukyvyttömin.

26.8.2020 18:00

UPM:n Kaipolan paperitehdas suljetaan ulkoisista syistä, kertoi UPM sanomalehti- ja vähittäiskauppapaperien johtaja Anu Ahola.

Aholan mukaan tehdas oli tehokas, sen työntekijät taitavia ja tehtaan tuottama paperi laadukasta, mutta ulkoiset syyt tekivät siitä kilpailukyvyttömimmän UPM:n paperitehtaan Suomessa.

Siksi tehdas tullaan sulkemaan viimeistään vuoden loppuun mennessä ja 450 henkilöä menettää työnsä. Tehtaan lakkauttamisen vaikutukset puolestaan uhkaavat jopa kolminkertaista määrää työpaikkoja.

Ahola pitää Kaipolan kohtaloa harmillisena. Tehtaan myötä häviää ainoa sanomalehtipaperia tuottava paperikone. Lisäksi Kaipolan käyttämälle keräyspaperille pitää etsiä toinen sijoituspaikka.

– Kaipola on sijaiskärsijä. Vielä joitakin vuosia sitten oli selvästi tehottomia ja pieniä tehtaita ihan mahdottomissa paikoissa, joiden osalta kapasiteetin leikkauspäätös oli helpompi. Nyt Kaipolan tehtaan portin sisällä ei ole mitään vikaa. Totta kai se tuntuu pahalta, Ahola toteaa.

Kaipolan kohtaloksi koituikin sen sijainti kaukana päämarkkinoista, jotka sijaitsevat ulkomailla. Sijainti aiheutti sen, että logistiikkakustannukset olivat korkeita, varsinkin dieselin kohonneen verotuksen myötä. Lisäksi lakkautuspäätökseen vaikuttivat UPM:n kannalta haastava sääntely ja korkea verotus muun muassa energian suhteen ja kuidun hinnan nousu.

Lisäksi Ahola muistuttaa, että Suomessa paperiteollisuuden työvoimakustannukset ovat jopa 30 prosenttia Saksaa ja 40 prosenttia Ruotsia korkeampia.

– Yksittäisen henkilön ansiotaso ei ole kilpailukykyinen pääkilpailijamaihin verrattuna.

Työvoimaa Kaipolan paperitehtaalla ei Aholan mukaan kuitenkaan ollut liikaa.

Anu Ahola oli harmissaan Jämsän Kaipolan paperitehtaan kohtalosta.

UPM myös mainitsi tiedotteessa, että koronavirusepidemia aiheutti äkillisen laskun paino- ja kirjoituspaperien markkinoille. Graaffisten paperien kysyntä on ollut jo vuosikausia laskussa, mutta Aholan mukaan markkinoilla on vielä tilaa kilpailukykyisille paperikoneille. Kaipolan tehtaaseen ei ollut Aholan mukaan järkevää enää investoida, kun graafisen paperin kysyntä oli voimakkaasti laskeva.

– Tämä on murheellinen uutinen, ei pelkästään kaipolalaisille. Kaikkien näiden sisäisten toimenpiteiden jälkeen ulkoiset seikat ratkaisivat sen, miksi me joudumme Kaipolasta luopumaan.

Aholalta kysyttiin UPM:n järjestämässä tiedotustilaisuudessa, että tekikö yhtiö kaikkensa sen eteen, että paperiteollisuudelle tärkeisiin ongelmiin olisi löydetty ratkaisu valtiovallan kanssa.

– Uskon, että olemme olleet aika äänekkäitä.

Hän ei suoraan vastannut kysymykseen, olisiko tehtaan sulkeminen voitu estää toisenlaisella politiikalla tai välttämällä Paperiliiton lakot. Ahola kuitenkin korosti, että Kaipolaa koskettavat ulkoiset tekijät, kuten verotus, säätely ja palkkakulut, ovat haasteita koko suomalaiselle teollisuudelle.

UPM:n Jokilaakson tehtaiden johtaja Antti Hermonen sanoo, että Kaipolan tehtaan työntekijöille on yhdessä Pihlajalinnan kanssa järjestetty kriisiapua. Apua tarjotaan myös Jämsänkoskella sijaitsevan paperitehtaan henkilöstölle. Myös osa Jämsänkosken tehtaan työntekijöistä on yt-neuvotteluiden piirissä.

Hermonen ei tyrmännyt täysin sitä, etteikö osa Kaipolan tehtaan työntekijöistä voisi siirtyä Jämsänkosken tehtaalle. Hän muistutti, että vaihtuvuutta on paljon ja tehdastyöläisten keski-ikä on Jämsässäkin melko korkea.

– Lukuun 450 suhteutettuna luku tulee olemaan pieni, Hermonen sanoo.

Yt-neuvottelut käynnistetään tehtaalla välittömästi ja ne kestävät ainakin kuusi viikkoa. Irtisanottavien uudelleentyöllistämistä pyritään tukemaan todennäköisesti työstä työhön -ohjelmilla.

Jämsän lisäksi UPM aloittaa Kymin, Kaukaan ja Pietarsaaren sellutehtailla yt-neuvottelut, jotka voivat johtaa 110 työpaikan vähentämiseen.

Muutoksilla on tarkoitus lisätä joustavuutta ja tehokkuutta kunnossapidossa, tuotannossa ja hallinnossa

Lisäksi UPM suunnittelee myyvänsä Walesissa sijaitsevan Shottonin tehtaan.

Kaikkiaan UPM:n suunnitelmat vaikuttaisivat 840 työpaikkaan, joista suurin osa sijaitsee Suomessa. Suunnitelmat saavat lopullisen muotonsa yt-neuvotteluiden päätyttyä.

Juttua korjattu 26.8.2020 klo 19.00. Myös moni muu tehdas käyttää Suomessa keräyskuitua tuotannossaan. Kaipolan paperitehdas ei siis ole ainoa, kuten virheellisesti väitettiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?