Tiistaina lentoyhtiö Finnair ilmoitti aloittavansa yt-neuvottelut, jotka tähtäävät noin tuhannen työntekijän vähennyksiin. Keskiviikkona metsäyhtiö UPM ilmoitti sulkevansa Kaipolan paperitehtaan ja suunnittelevansa monia muita säästötoimia ja lentoasemien maapalveluyhtiö Swissport ilmoitti suurista yt-neuvotteluista.
Tähän asti useimmissa koronakriisistä kärsineissä työpaikoissa on turvauduttu lomautuksiin, mutta alkavatko lomautukset nyt vaihtua irtisanomisiksi?
– Paljon vaikuttaa se, miten vientiteollisuudella alkaa mennä. Palvelusektorin yrityksille ratkaisevaa on, tuleeko toinen aalto. Ikävä kyllä näyttää siltä, että tulee, sanoo Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen.
Lue myös: Finnair aloittaa yt:t – jopa 1 000 työpaikkaa lähtee
Lue myös: Swissport aloittaa yt-neuvottelut, vähennystarve 700 henkilöä
Mikkonen on kuitenkin sitä mieltä, että viruksen kanssa on opittu elämään paremmin, joten nyt voidaan tehdä tarvittaessa kohdennetumpia rajoitustoimia. Silloin myös talousvaikutukset jäävät pienemmiksi.
Mikkonen kuvaa tilannetta niin, että nyt ollaan koronaviruksen ja kansainvälisen talouden elpymisen armoilla.
– Jos isot eurooppalaiset toimijat alkavat siirtää tilauksiaan, se näkyy heti suomalaisessa vientiteollisuudessa.
– Lomautus on loistava järjestely, jos kuoppa on lyhyt. Mutta jos se kestää pitkään, jossain vaiheessa yritysten puskurit loppuvat ja silloin ne alkavat irtisanoa. Eikä yhteiskunnan tukeakaan voi antaa loputtomiin, silläkin on tarkoitus selvitä kuopasta yli, Mikkonen kuvaa.
Tilauskirjat ohenevat nyt kovaa vauhtia
Osa yrityksistä on jo alkanut siirtää tilauksiaan. Tämä tiedetään Teknologiateollisuus ry:ssä. Pääekonomisti Petteri Rautaporras sanoo, että kone- ja metallipuolen yrityksillä on ”tosi surkea tilauskertymä”.
– Jos tästä väkisin etsii jotain hyvää, niin varsinaisia tilausten perumisia on aika vähän. Tilauskirjat ohenevat, mutta tuotanto ei ole romahtanut, hän sanoo.
Myös Rautaporras sanoo, että lomautusjärjestelmä on loistava.
– Sillä päästään hetkellisesti huonon ajan yli. Yritykset muistavat kyllä, että vielä tammikuussa suurin haaste oli löytää osaavaa työvoimaa.
Teknologiateollisuuden kuun alussa julkaisema koronapulssikysely näyttää, että ollaan menossa huonompaan päin. Lomautuksia on päällä tai vielä tulossa 54 prosentissa toimialan yrityksistä.
– Ennen lomia 15–20 prosenttia sanoi, että yritys oli irtisanonut tai aikoo irtisanoa. Nyt näin vastasi jo kolmannes yrityksistä.
Uusimmat tiedot on kerätty heinä–elokuun vaihteessa.
Teknologiateollisuuteen kuuluu isoja vientiteollisuuden yrityksiä, eivätkä alan yritykset ole keskenään samassa tilanteessa.
– Jotkut yritykset ovat lopettamassa toimintaa, ja toiset sanoivat, että liikevaihto kasvaa tänä vuonna 20 prosenttia.
– Sen voi sanoa, että mahdollinen toinen aalto vaikuttaa näkymiin todella paljon. Toistaiseksi pahin ei ole tapahtunut, Rautaporras kuvaa.
”En ole superpessimistinen”
Miltä tilanne näyttää työntekijäpuolen linnakkeessa SAK:ssa?
– Kyllä irtisanomisia alkaa jossain vaiheessa tulla, sanoo SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta.
– Mutta sitäkin tapahtuu, että osa lomautetuista vaihtaa työpaikkaa. Uutisoinnin kannalta tämä on siitä hankala, että yritysten tilanteet vaihtelevat paljon. Sekin on mahdollista, että tulee pysyviä rakennemuutoksia.
Toisaalta on saatu myös hyviä uutisia. Hiljattain Uudenkaupungin autotehdas ilmoitti kutsuvansa yli 500 lomautettua takaisin töihin.
Kevät oli Kaukorannan mukaan ”niin karmea”, että hän uskoo suunnan olevan nyt paremminkin ylös- kuin alaspäin.
– En ole tilanteen suhteen superpessimistinen.
Pk-yrityksillä menee jo paremmin
Toiveikkuudelle löytyy katetta. Suomen Yrittäjien uusin yrittäjägallup näyttää, että entistä useampi yrittäjä on varma, että yritys selviää koronakriisistä. Nyt näin sanoi 60 prosenttia, huhtikuun alussa 45 prosenttia.
Säästöpankkiryhmällä on asiakkaana paljon pk-yrityksiä, siksi Henna Mikkonen seuraa niiden tilannetta tarkoin.
– Samassa yrittäjägallupissa vain viisi prosenttia yrittäjistä uskoi joutuvansa irtisanomaan. Se on todella pieni lukema, Mikkonen sanoo.
Ongelma on siinä, että ”tilanne on aika hauras”.
– Tilanteet voivat muuttua hyvin nopeasti. Jos isot yritykset ajautuvat vaikeuksiin, alihankintaketjujen kautta se näkyy pian myös pk-sektorilla.
– Joudun antamaan nyt sellaisen ekonomistin perusvastauksen, että aika paljon on epävarmuutta ilmassa.