Finnair aloittaa yt:t – jopa 1 000 työpaikkaa lähtee

Finnair aloittaa isot yhteistoimintaneuvottelut.

Arkistokuvassa lentoyhtiö Finnairin matkustajakoneita Helsinki-Vantaan lentokentällä.

25.8.2020 12:20 | Päivitetty 25.8.2020 12:42

Lentoyhtiö Finnair aloittaa yhteistoimintaneuvottelut. Yhtiö aikoo vähentää noin tuhat työpaikkaa. Lisäksi Finnair suunnittelee tekevänsä muita rakenteellisia muutoksia ja lisää lomautuksia koronapandemian vaikutusten vuoksi.

Yt-neuvotteluiden piirissä on Suomessa 2 800 työntekijää. Finnairilla on Suomessa yhteensä noin 6 200 työntekijää, joista lähes jokainen on ollut lomautettuna jossain vaiheessa kevättä tai kesää.

Nyt suunniteltujen irtisanomisten lisäksi lomautusten arvioidaan jatkuvan lähes kaikilla Suomessa työskentelevillä finnairilaisilla. Lomautukset voivat olla määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia.

Suunnitellut henkilöstövähennykset ovat osa Finnairin säästötavoitetta, jota yhtiö ilmoitti tänään kasvattavansa 80 miljoonasta eurosta 100 miljoonaan euroon.

Finnair suunnittelee opastavansa henkilöstöään työnhakuun

Finnair ei suunnittele lentävän henkilöstön pysyviä vähennyksiä Suomessa, sillä yhtiön tiedotteen mukaan tavoitteena on turvata ydinliiketoiminnan sujuvuus niin, että lentävä henkilöstö voi palata vaiheittain töihin heti, kun markkinat alkavat toipua ja lentojen määrä kasvaa.

Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner kuvailee koronan olevan lentoliikenteen historian syvin kriisi.

– Koronapandemia ja Suomen poikkeuksellisen tiukat matkustusrajoitukset ovat vaikuttaneet lentojen kysyntään niin, että lennämme vain pienen osan viime vuoden lentomäärästä. Pikaista muutosta parempaan ei koronatilanteessa valitettavasti ole näkyvissä. Tulomme ovat supistuneet merkittävästi, ja siksi meidän on yksinkertaisesti pakko sopeuttaa kulumme uutta kokoamme vastaaviksi, hän sanoo.

Finnair sanoo suunnittelevansa henkilöstölleen sosiaalisen tuen kokonaisuutta. Siihen sisältyy esimerkiksi opastusta työnhakuun, yrittäjyyteen tai mahdollisuuksia oppisopimuskoulutukseen.

Myös muualta haetaan säästöjä

Finnair hakee säästöjä myös muun muassa kiinteistökuluista, lentokoneiden vuokrauskuluista, palkitsemisrakenteista, myynti- ja jakelukuluista, it-kustannuksista sekä hallintokuluista.

Lisäksi yhtiö jatkaa asiakasprosessien digitalisointia ja automatisointia sekä neuvottelee uudelleen sopimuksia toimittajiensa ja kumppaniensa kanssa.

Finnairin tämän hetken suunnitelma perustuu arvioon, jonka mukaan lentoliikenne toipuu viime vuoden tasolle 2–3 vuodessa.

Oletko Finnairilla töissä? Millaisia tunteita lentoalan kriisi ja alkaneet yt-neuvottelut herättävät? Oletko esimerkiksi miettinyt alan vaihtoa? Ota yhteyttä toimitukseen: jesse.kuparinen@sanoma.com. Käsittelemme vastaukset luottamuksellisesti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?