Ministeriö ehdotti suositun eläke­mallin poistoa – katso, keihin leikkuri iskisi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ministeriö ehdotti suositun eläke­mallin poistoa – katso, keihin leikkuri iskisi

Osittaista varhennettua vanhuuseläkettä (OVE) tutkinut ekonomisti ei usko, että eläkelajin poistaminen lisäisi työllisyyttä merkittävästi.

Valtiovarainministeriö ehdotti osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen poistamista. Todennäköisimmin osittaisen vanhuuseläkkeen valitsee 61-vuotias mies, joka työskentelee yrittäjänä tai on työtön.­

15.8. 14:23

Perjantaina valtiovarainministeriö julkaisi ehdotuksensa siitä, millä keinoilla Suomeen saataisiin 60 000 työllistä lisää. Yksi keinoista olisi osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen eli OVE:n poistaminen.

Vuosittain osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen valitsee reilut 10 000 suomalaista. Eläketurvakeskuksen vuonna 2018 julkaisemasta tutkimuksesta kävi ilmi, että todennäköisimmin osittaisen vanhuuseläkkeen valitsee 61-vuotias mies, joka työskentelee yrittäjänä tai on työtön.

Yksi tutkimuksen tekijöistä, ekonomisti Janne Salonen kertoo, että osittaisen vanhuuseläkkeen valitsijoiden joukko on hyvin polarisoitunut.

– OVE:n käyttäjien ryhmä oli jakautunut kahteen hyvin erilaiseen joukkoon. Siellä oli tällaisia varmaankin vajaatyökuntoisia ja heikossa työmarkkina-asemassa olevia henkilöitä, jotka saivat mahdollisuuden päästä eläkkeelle, ja pääosin se otettiin täysmääräisesti. Eli haluttiin täysmääräisesti mahdollisimman nopeasti eläkkeelle.

Eläketurvakeskuksen mukaan lähes 90 prosenttia OVE:n valinneista valitsi eläkkeensä maksuun maksimimäärän mukaan eli puolet eläkkeestään.

– Ja sitten vielä oli – vähän samoin kuin entisen osa-aikaeläkkeenkin käyttäjissä – tällaisia paremmilla työurapoluilla olleita henkilöitä, jotka näkivät sen mahdollisuutena siirtyä kevennetysti eläkkeelle, Salonen sanoo.

Erityisesti OVE:en tarttuivat eri alojen asiantuntijat, erityisasiantuntijat sekä palvelu-, myynti- ja hoitotyötä tekevät. Samoin rakennus-, korjaus- ja valmistustyössä olevat sekä prosessi- ja kuljetustyöntekijät erottuivat yleisinä ammattiryhminä.

  • Oletko harkinnut jääväsi osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle? Mitä tunteita ministeriön virkamiesten ehdotus herättää? Voit keskustella aiheesta alla olevassa kommenttikentässä tai ottaa yhteyttä toimitukseen sähköpostitse antti.karjalainen@iltasanomat.fi tai WhatsApp-numeroon 0406609019.

Vuoden 2019 lopussa oli voimassa 24600 osittaista vanhuuseläkettä.­

Salonen sanoo, että jos OVE poistettaisiin, on vielä hieman ennenaikaista sanoa, mitä tapahtuisi, koska kyseinen eläkelaji on ollut käytössä vasta muutaman vuoden, ja kokemuksia vasta haetaan.

– Uskon, että se vaikuttaisi erityisesti heikon työmarkkina-aseman henkilöihin. Heille tulee sitten jotakin muuta, eli varmaan työttömyyden pitkittymistä ja sitä kautta varsinaisen eläkkeen odottamista, tai sitten ehkä työkyvyttömyyseläkkeelle hakeutumisen lisääntymistä.

Heikossa työmarkkina-asemassa oleviksi voidaan määritellä muun muassa pitkittyneesti työttömät, osatyökykyiset, mielenterveys- ja päihdekuntoutujat, maahanmuuttajat sekä vammaiset ja kehitysvammaiset ihmiset.

– Mitä tulee muihin ryhmiin, niin en usko, että mitään isoja asioita tapahtuisi. Kuvittelisin, että ehkä jatketaan täysaikaisesti töissä ja odotetaan vanhuuseläkettä. Suuremmat vaikutukset voisivat siis kohdistua heikomman työmarkkina-aseman henkilöihin, ja vallitsevammin miehiin kuin naisiin.

Uskotko, että OVE:n poistaminen voisi lisätä työllisten määrää Suomessa?

– En usko, että mainittavasti lisäisi. Tällainen muutos ei varmasti olisi kärkipäässä lisäämässä työllisyyttä, Salonen toteaa.

– Se OVE:n mahdollisten käyttäjien joukko purkautuisi varmaan työttömyyteen, jolloin varsinaista työllistymistä suuressa määrin ei varmastikaan tapahtuisi.

Osittaiselle vanhuuseläkkeelle voi jäädä aikaisintaan 61-vuotiaana, ja se tarjoaa tavan joko jäädä vain eläkkeen varaan tai työskennellä eläkkeen rinnalla. Työskentelyä ei siis rajoiteta, mutta ei myöskään edellytetä.

Jos henkilö vähentää työntekoaan huomattavasti, ja palkka sen myötä laskee, eläkemaksu alenee samassa suhteessa.

OVE vähentää pysyvästi lopullista eläkettä riippuen siitä, minkä ikäisenä osittaiselle eläkkeelle jää.

Eläketurvakeskuksen mukaan noin 10 prosenttia oikeutetuista ottaa osittaisen vanhuuseläkkeen likimain heti 61 vuoden alaikärajan täytettyään.

Vuoden 2019 tilastojen mukaan osittaista vanhuuseläkettä saavista 57 prosenttia oli miehiä. Eläkkeen valinneista reilut kaksi kolmesta jatkoi työssä. Kaksi kolmesta OVE:n valinneesta työskenteli yksityisellä sektorilla.

OVE korvasi osa-aikaeläkkeen vuoden 2017 eläkeuudistuksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?