Helsinkiin suunnitellaan jakelupisteitä, joista kunnan kustantamia maskeja voisi hakea – ”Kovin monimutkaista tarveharkintaa tähän ei toivota” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Helsinki aikoo avata maskien jakelupisteitä vähävaraisille – ”Ei ole tarkoitus lähettää tai toimittaa kenellekään”

Apulaispormestarin mukaan tarkoitus on, että kunta hankkisi kasvomaskit kaikille sellaisille ihmisille, jotka eivät pienituloisuutensa takia pysty maskeja hankkimaan.

13.8. 16:04

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos antoi torstaina päivitetyn suosituksensa kasvomaskien käytöstä.

Hallituksen tiedotustilaisuudessa pääministeri Sanna Marin (sd) puolestaan linjasi, että lähtökohtaisesti kasvomaskien hankinta on omakustanteista, mutta vähävaraisten ihmisten on mahdollista saada maskit kunnan kustantamina. Kunnat niin ikään saavat valtiolta tukea vähävaraisten ihmisten maskihankintoihin.

Helsingissä hallituksen linjausta vähävaraisten maskihankinnoista on jo ennakoitu. Pian hallituksen tiedotustilaisuuden jälkeen kaupunki julkaisi tiedotteen, jonka mukaan kaupunki valmistelee parhaillaan kangasmaskien jakamista haavoittuvassa asemassa oleville vähävaraisille kaupunkilaisille.

Helsingin sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansan mukaan tarkoitus on, että kunta hankkisi kasvomaskit kaikille sellaisille ihmisille, jotka eivät pienituloisuutensa takia pysty maskeja hankkimaan.

– Kovin monimutkaista tarveharkintaa tähän ei toivota. Toki jakelun kannalta on tarkoin mietittävä sitä, että kuntien maskeja saavat todella ne, jotka pienituloisuutensa takia eivät itse pysty maskeja hankkimaan.

Vesikansa kuitenkin huomauttaa, että täysin valmista suunnitelmaa Helsingin kaupungilla ei maskien jakamisesta vähävaraisille ihmisille ole.

Kasvomaskien jakelu tapahtuisi Helsingissä todennäköisesti jakelupisteiden kautta. Helsingin kansliapäällikkö Sami Sarvilinna kertoo, että kaupunkiin olisi tarkoitus perustaa jakelupisteiden verkosto.

– Ajatuksena on, että ihmiset tulisivat sinne jakelupisteeseen, jossa näitä maskeja jaetaan. Maskeja ei siis ole tarkoitus lähettää tai toimittaa kenellekään, hän sanoo.

Sarvilinnan mukaan jakelupisteiden verkoston tulisi olla sellainen, että se tavoittaisi mahdollisimman hyvin ne ihmiset, jotka eivät taloudellisista syistä pysty maskia itse ostamaan.

– Kaupungin lisäksi maskien jakelusta voisivat huolehtia esimerkiksi kolmannen sektorin toimijat ja kirkko sekä viranomaiset. Mitään sopimuksia minkään toimijan kanssa ei ole vielä tehty. Voi olla, että siinä menee muutama päivä, kunnes kaupunki tiedottaa siitä, ketkä tässä verkostossa ovat mukana, Sarvilinna sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?