Pakkokaranteeniin joutuva voi saada päivä­rahaa, jolla ei ole ylä­rajaa – ”Hurlumhei-loman lisä­bonuksena 2 viikon loma kotona täydellä palkalla” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pakkokaranteeniin joutuva voi saada päivä­rahaa, jolla ei ole ylä­rajaa – ”Hurlumhei-loman lisä­bonuksena 2 viikon loma kotona täydellä palkalla”

Jos tartuntataudeista vastaava lääkäri määrää karanteeniin, saa tartuntatautipäivärahaa, jos on Suomessa sairausvakuutettu.

Päätös pakkokaranteenista on herättänyt keskustelun tartuntalain hyväksikäytön mahdollisuuksista.­

12.8. 7:41

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) kertoi maanantai-illan tiedotustilaisuudessa, että hallitus aikoo asettaa jatkossa niin sanotuista riskimaista Suomeen saapuvat tartuntatautilain nojalla kahdeksi viikoksi kotikaranteeniin.

Päätös on nyt herättänyt keskustelua pakkokaranteenin hyväksikäytöstä. Lääkärin määräämästä karanteenista on mahdollista saada Kelalta tartuntatautipäivärahaa, joka jää lopulta veronmaksajien kustannettavaksi.

Tartuntatautipäiväraha vastaa henkilön normaalia palkkaa, jonka suuruudella ei ole ylärajaa. Palkkatyössä tartuntatautipäiväraha määräytyy työnantajan ilmoituksen mukaan.

– Tartuntatautipäivärahaa maksetaan määrä, joka vastaa kyseisen ajan palkkaa. Tartuntatautipäivärahalla ei ole ylärajaa. Tartuntatautipäiväraha korvaa sitä ansionmenetystä, mikä pystytään todentamaan, Kelan etuuspäällikkö Milla Kaitola kertoi Ilta-Sanomille helmikuussa.

Entinen kansanedustaja Osmo Soininvaara kyseenalaisti tartuntatautilain toimivuuden Twitter-tilillään: ”Jos matkustan hurlumhei-lomalle koronakeskittymään, saan lisäbonuksena kahden viikon loman kotona täydellä palkalla Kelan maksamana. Ei se näin voi olla.”

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan tiukka karanteenimalli mahdollistaa väärinkäytökset ”ainakin teoriassa”.

Myös Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas harmitteli tartuntalain hyväksikäytön mahdollisuutta.

Voiko väärinkäytöksiä tapahtua? Eli etätyöhön kykenemätön henkilö lähtee käymään Ruotsissa, ja saa sen jälkeen kaksi viikkoa palkallista lomaa, vaikkapa mökkeilyyn?

– Kyllä tällainen valitettavasti on mahdollista, Broas sanoo.

Broas korostaa, että ihmisten ei lähtökohtaisesti tule matkustaa alueille, jotka kuuluvat koronariskialueisiin.

– Tässä pitäisi tuntea vastuuta itseään ja muita ihmisiä kohtaan. Ohjeita noudattamalla pystymme estämään epidemian uuden tulemisen.

Tartuntatautilain mukaan tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetystä, jos työntekijä on määrätty olemaan poissa työstä karanteeniin tai eristykseen tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Tartuntatautipäivärahaa voi siis saada vaikka ei olisi itse työkyvytön.

Jos työntekijä tartuntataudista huolimatta voi tehdä osittain omaa työtään tai jotakin muuta kuin omaa työtään, Kela maksaa tartuntatautipäivärahaa siltä osin, kun työntekijälle aiheutuu ansionmenetystä.

Jos työntekijä saa saman verran palkkaa jostakin muusta kuin siitä työstä, jota päätös työstä poissaolosta koskee, hänellä ei ole oikeutta tartuntatautipäivärahaan, koska hänelle ei aiheudu ansionmenetystä.

Tartuntatautipäivärahaa maksetaan niin kauan kuin päätös karanteenista tai eristäminen jatkuu. Tartuntatautipäivärahaa verotetaan kuten sairauspäivärahaa.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Talouselämä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?