Tässä ovat Uunisaaren uudet isännät – kolmikkoa yhdistää Pohjanmaan lakeuksilla luodut miljoonat - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tässä ovat Helsingin edustan saariparatiisin uudet isännät – kolmikkoa yhdistää Pohjanmaan lakeuksilla luodut miljoonat

Helsingin paraatipaikalla sijaitsevan saaren vuokraoikeudet myytiin Rinkes Kiinteistöt -nimiselle kiinteistöyhtiölle, jonka takaa löytyy kolme eteläpohjalaista miljonääriä.

Kolme eteläpohjalaista miljonääriä teki viime torstaina kaupat Helsingin edustalla sijaitsevan Uunisaaren vuokraoikeuksista.­

11.8. 18:30

Helsingin Kaivopuiston edustalla sijaitseva Uunisaari sai viime torstaina uudet isännät.

Kaupungin omistaman saaren vuokraoikeudet myytiin Rinkes Kiinteistöt -nimiselle kiinteistöyhtiölle, jonka takaa löytyy kolme eteläpohjalaista miljonääriä: Raimo Sarajärvi, Jaakko Keskinen ja Jarmo Rinta-Jouppi.

Uunisaaren vuokraoikeudet kolmikolle myi näyttelijä Nelly Kärkkäinen. Hänet tunnetaan muun muassa Kotikatu-televisiosarjasta.

Vaan eivät pohjalaismiljonääritkään täysin tuntemattomia suomalaisille ole.

Raimo Sarajärvi on tullut tunnetuksi Seinäjoen Jalkapallokerhon (SJK) pääomistajana ja puheenjohtajana.

Erityisesti hänet tunnetaan omistautumisestaan seuralle. Sarajärvi on paitsi rakennuttanut SJK:lle oman harjoitushallin ja kotistadionin myös ollut mukana nostamassa joukkuetta miesten jalkapalloilun korkeimmalle sarjatasolle.

Omaisuutensa Sarjajärvi on luonut kiinteistökaupan puolella. Sarajärven ura tällä alalla alkoi 1980-luvun lopulla, kun kiinteistönvälitysyhtiö SKV pyysi häntä avaamaan Alajärvelle konttorin.

SKV:ssa Sarajärvi nousi alle kymmenessä vuodessa alemmalta johtoportaalta konsernin johtoryhmään.

Kiinteistömiljonääri Raimo Sarajärvi tunnetaan erityisesti omistautumistaan Seinäjoen Pallokerholle.­

Vuonna 2008 Sarajärvi myi osuutensa Realia-konsernista, johon SKV oli yrityskaupan kautta liitetty. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Sarajärvi on ollut mukana useissa kiinteistöyhtiöissä niin osakkaana kuin hallituksen jäsenenä. Hän on myös franchising-periaatteella toimivan Kotijoukkue-ketjun perustaja.

Sarjajärven tulot olivat vuonna 2018 reippaat kaksi miljoonaa euroa, joista valtaosa oli pääomatuloa.

Jarmo Rinta-Jouppi on eteläpohjalaisen autokauppiassuvun kolmatta polvea.

Hänen isoisänsä Toivo Rinta-Jouppi perusti 1950-luvulla Tervajoelle autokaupan. Seuraavalla vuosikymmenellä autokauppa siirtyi Toivon pojille Raunolle ja Reijolle, jotka laajensivat sen toimintaa Tervajoelta Vaasaan.

1980-lopulla Raunon pojat Jarmo ja Ari puolestaan päättivät jakaa autoliikkeen kahdeksi eri ketjuksi. Ari jatkoi alkuperäisen Rinta-Joupin Autoliikkeen pyörittämistä Tervajoella, kun taas Jarmo perusti Seinäjoelle oman yhtiönsä J. Rinta-Jouppi Oy:n.

Jarmo Rinta-Joupin noin neljän miljoonan kokonaistulot tekivät hänestä viime vuonna Etelä-Pohjanmaan suurituloisimman henkilön.

Jaakko Keskinen on eteläpohjalainen suursijoittaja, jonka jotkut saattavat muistaa julkkispromoottori Kalle Keskisen isänä.

Keskinen toimii pääasiallisesti kiinteistösijoittajana. Hän on myös patjoja ja sänkyjä valmistavan perheyrityksensä Uness Oy:n toimitusjohtaja.

2000-luvun lopulla Keskinen nettosi reippaasti, kun Finnair ja brittiläinen Flybe ostivat yhdessä suomalaisen lentoyhtiö Finncommin. Keskinen toimi tuolloin Finncommin hallituksen puheenjohtajana ja oli myös yhtiön suurimpia omistajia.

Keskisen tulot olivat vuonna 2018 lähes 2,5 miljoonaa euroa, joista valtaosa oli pääomatuloja.

Miljonäärit ovat toistaiseksi olleet vaitonaisia aikeistaan Uunisaaren suhteen.

Tarkoitus on kuitenkin pitää saari yhä avoinna kaikille helsinkiläisille. Sarajärven mukaan ”mitään radikaalia” Uunisaarella ei ole tapahtumassa.

– Moni asia on ihan kiinni siitä, mitä kaupunki sallii ja mille taas on kysyntää. Saarella toimii myös ravintolayrittäjä, jonka ajatuksia haluamme myös kuunnella, hän kertoo Taloussanomille.

– Tarkoituksena olisi myös tehdä helsinkiläisille nettikysely siitä, mihin suuntaan he toivoisivat Uunisaarta kehitettävän.

Uunisaari sijaitsee Helsingin Kaivopuiston edustalla.­

Sarajärven mukaan kolmikko pohti saaren vuokraoikeuksien ostamista jo alkuvuonna, kun kohde tuli myyntiin.

– Silloin vuokraoikeuksia myytiin vielä huomattavasti kalliimmalla hinnalla. Sitten kuulimme, ettei kohde ollut mennyt kaupaksi. Tästä ei enää mennyt kauaa, kun jo löimme kaupat lukkoon.

Vuokrasopimusta kaupattiin lähes kahdella miljoonalla eurolla. Toistaiseksi ei ole tiedossa, minkä hinnan pohjalaismiljonäärit vuokraoikeuksista lopulta maksoivat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?