McDonald’sin ex-toimitusjohtajan sähköpostista löytyi alastonkuvia työntekijöistä – seksiskandaali ja oikeusjuttu 36 miljoonan euron erorahoista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

McDonald’sin ex-toimitusjohtajan sähköpostista löytyi alastonkuvia työntekijöistä – seksiskandaali ja oikeusjuttu 36 miljoonan euron erorahoista

Hampurilaisketju haluaa karhuta entiseltä toimitusjohtajaltaan tälle yhdeksän kuukautta sitten maksetut mittavat erorahat.

Toimitusjohtaja Steve Easterbrook hymyili leveästi isännöidessään McDonald’sin uuden pääkonttorin avajaisia Chicagossa vuonna 2018.­

11.8. 11:44

Hampurilaisketju McDonald’s kertoi maanantaina haastaneensa oikeuteen entisen toimitusjohtajansa Steve Easterbrookin. Yhtiö vaatii Easterbrookia hyvittämään hänelle maksetut kymmenien miljoonien dollareiden erorahat sekä muut edut, koska sen mukaan mies peitteli seksisuhteitaan ainakin kolmeen alaiseensa sekä valehteli niistä.

Reutersin mukaan McDonald’s siirsi Easterbrookin sivuun yhdeksän kuukautta sitten sen jälkeen, kun hänen oli katsottu rikkoneen yhtiön käytäntöjä olemalla suhteessa työntekijän kanssa. Suhteen kerrotaan olleen molemminpuolinen ja ”epäfyysinen”.

New York Timesin mukaan kyse oli osapuolten välisestä, seksuaalisessa mielessä käydystä viestittelystä.

Tuolloin Easterbrook kuvaili suhdettaan työntekijään ”virheeksi” ja ilmoitti, että hänen on ”aika siirtyä eteenpäin”. Hänen saamiensa erokorvausten määräksi on arvioitu 41,8 miljoonaa dollaria (noin 36 miljoonaa euroa).

Yhtiö alkoi tarkastella asiaa uudelleen saatuaan asiasta viime kuussa vihjeen anonyyminä pysyneeltä työntekijältä. Kävi ilmi, että Easterbrook oli ollut seksisuhteessa useampaan työntekijään eroaan edeltäneen vuoden kuluessa.

McDonald’sin näkemyksen mukaan Easterbrook ei ole enää oikeutettu korvauksiin ”hiljaisuutensa ja valheidensa” johdosta.

Naisten alastonkuvat säilyivät yhtiön palvelimella

Yhtiö kertoi Delawaren osavaltiossa oikeuteen jättämässä kanteessa löytäneensä kymmeniä naisten alastonkuvia, joita Easterbrook oli lähettänyt työsähköpostistaan henkilökohtaiseen sähköpostiinsa. Joukossa oli myös kuvia niistä kolmesta työntekijästä, joihin miehellä väitetään olleen seksisuhde.

Kanteen mukaan Easterbrook tuhosi sähköpostit ja niiden liitteinä olleet kuvat työpuhelimellaan hieman ennen syrjäyttämistään. Ne säilyivät kuitenkin hänen tietämättään tallessa yhtiön palvelimella.

Steve Easterbrook kuvattuna heinäkuussa 2019.­

Lisäksi Easterbrookin väitetään hyväksyneen yhden työntekijän kohdalla poikkeuksellisen, satojen tuhansien dollarien arvoisen osakeohjelman sen jälkeen, kun hän oli ensimmäisen kerran ollut tähän seksuaalisessa kontaktissa. McDonald’sin mukaan Easterbrook valehteli kiistäessään kaikenlaiset fyysiset seksisuhteet työntekijöihin.

Poikkeuksellinen tapaus

Easterbrookin seuraaja Chris Kempczinski kertoi maanantaina työntekijöille jaetussa muistiossa, että yhtiö ei siedä käytöstä, joka ei ole linjassa sen arvojen kanssa. Muistion mukaan Easterbrookin teot ”poikkeavat arvoistamme erilaisella ja paljon kattavammalla tavalla” kuin yhtiö oli tiennyt.

McDonald’sin ja Easterbrookin välistä kiistaa pidetään hyvin poikkeuksellisena suuryritysten kohdalla. Asiasta perillä oleva lähde kertoi New York Timesille, että Kempczinski ja yhtiön johtokunta päättivät nopeasti tehdä Easterbrookia koskevista uusista tiedoista julkisia, sillä niiden salaaminen olisi sotinut vastaan nykyisen toimitusjohtajan linjaa, jolla hän pyrkii muuttamaan yhtiön kulttuuria läpinäkyvämmäksi ja helpommin lähestyttäväksi.

Britanniasta lähtöisin oleva Easterbrook nousi McDonald’sin toimitusjohtajaksi maaliskuussa 2015. Hän on saanut kiitosta hampurilaisketjun uudistamisesta muun muassa tuomalla käyttöön kosketusnäytöllä toimivat myyntikioskit sekä lanseeraamalla koko päivän myynnissä olevan aamiaismenun.

Ex-toimitusjohtajan asianajaja ei vastannut Reutersin ja New York Timesin kommenttipyyntöön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?