Mediatiedot: Korona uhkaa sulkea neljä paperitehdasta – Jämsässä häviäisi jopa 900 työpaikkaa, kaupunginjohtajalta synkkä arvio - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Mediatiedot: Korona uhkaa sulkea neljä paperi­tehdasta – Jämsässä häviäisi jopa 900 työ­paikkaa, kaupungin­johtajalta synkkä arvio

Jämsän ja Kouvolan kaupunginjohtajat kertovat, että tehtaat kuuluvat kiinteästi kaupunkilaisten paikallisidentiteettiin.

UPM:n paperitehdas Jämsänkoskella.

8.8.2020 10:36

Talousviikkolehti Talouselämä kertoi perjantaina haastatelleensa kahta jutussa nimettömänä esiintynyttä asiantuntijaa, joiden mukaan metsätalousyhtiöt UPM ja Stora Enso saattavat sulkea lähitulevaisuudessa joko kolme tai neljä kotimaista paperitehdasta. Taustalla vaikuttaa korona-aikana heikentynyt paino- ja hienopaperin kysyntä.

Tulilinjalla olisivat lehden tietojen valossa UPM:n kaksi tehdasta Jämsässä sekä Stora Enson Veitsiluodon tehdas Kemissä ja mahdollisesti myös Anjalankosken tehdas Kouvolassa.

Taloussanomien perjantaina tavoittama Jämsän kaupunginjohtaja Hanna Helaste kertoo, että tehtaiden sulkeutuessa vaikutukset kaupunkiin olisivat ”äärimmäisen suuret”. Tehtaat työllistävät yhteensä noin 900 henkeä.

– Lisäksi tehtaiden sulkemisella olisi erittäin suuret välilliset vaikutukset muihin työpaikkoihin, palveluihin ja koko alueen rakenteeseen. Jos ajatellaan näin monen työpaikan vaikutuksia pelkästään kaupungin verotulokertymään, puhutaan jo noin 7–9 miljoonan erästä vuositasolla, Helaste sanoo vaikutusten talousarvioista.

– Totta kai tämä paikallisissakin huolta herättää. Olen tavannut muutamia tehdastyöntekijöitä, jotka ovat olleet tehtaissa koko työuransa.

Paperi- ja metsäteollisuus ovat Helasteen mukaan kiinteä osa jämsäläisten paikallisidentiteettiä, minkä vuoksi tehtaiden häviäminen ajaisi koko paikallisyhteisön kriisiin. Tuoreet uhkakuvat seuraavat entuudestaan huolestuttavaa taloudellista kehitystä. Kaupunki on menettänyt jo yhden paperikoneen sekä varuskunnan vuonna 2012.

– Olemme pitkään tiedostaneet, että näillä kivijaloilla tulemme olemaan rakennemuutospaikkakunta vielä pitkälle eteenpäin. Ei tämänpäiväinen artikkelikaan aivan puskista tullut.

Samoilla linjoilla on Paperiliiton Kaipolan osasto 80:n pääluottamusmies Ismo Salonen. Kaipolan tehdas on kaupungin kahdesta lakkauttamisuhan alle joutuneesta tehtaasta toinen Jämsänkosken paperitehtaan lisäksi.

– Sanotaan näin, että kyllä me olemme täällä kentällä tilanteen nähneet. Onhan tämä helppo arvata, kun tietää, mitä korona on tehnyt monelle alalle, Salonen toteaa.

Myös Salonen sanoo, että metsäteollisuudella on jämsäläisten keskuudessa pitkät perinteet.

– Isäni ja äitini olivat alalla. Kenties kolmekin sukupolvea on ollut.

Stora Enson paperitehdas Kouvolan Anjalankoskella.

Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka kertoo lakkauttamisuhan alle päätyneen Anjalan paperitehtaan työllistävän satoja kaupunkilaisia. Kouvolalla on metsäteollisuuden rakennemuutoksista taustallaan valmiiksi kivulias lähihistoria. Kaupunginjohtajan mukaan 10 vuotta sitten alkaneiden muutosten myötä kaupungista on hävinnyt tuhansia alan työpaikkoja.

– Kyllä tällaiseen suhtaudutaan vakavasti ja erityisellä huolella. Metsä- ja paperiteollisuus ovat vahva osa Kouvolan kaupungin identiteettiä ja suuri työnantaja, Toikka sanoo.

UPM:n heinäkuun lopulla julkaisemassa puolivuotiskatsauksessa yhtiön liikevaihto laski 20 prosenttia, ja se oli 2 077 miljoonaa euroa. Yhtiön yhteiskunta- ja mediasuhteiden johtaja Markku Herralan mukaan UPM ei aio kommentoida Talouselämässä julkaistuja tietoja.

– Nämä ovat nimettömien lähteiden spekulaatioita, joita emme lähde kommentoimaan millään tavalla, Herrala toteaa Taloussanomille.

Myöskään Stora Enso ei aio kommentoida Talouselämän tietoja, kertoo yhtiön viestintäjohtaja Satu Härkönen. Härkösen mukaan yhtiö aikoo sen sijaan sulkea syyskuussa kaksi Oulussa sijaitsevaa paperikonetta. Toinen koneista on määrä muovata sulun jälkeen kartongin valmistamiseen.

Stora Enson Veitsiluodon tehdas Kemissä.

Metsäteollisuus ry:n heinäkuun lopulla julkistaman tuotantotilaston mukaan koronapandemia ja sen hillitsemistoimet painoivat keväällä paperituotannon kotimaan tehtailla alimmilleen vuosikymmeniin.

Paperintuotanto laski huhti-kesäkuussa 29,5 prosenttia. Vuosineljänneksen tulos oli alhaisin Metsäteollisuuden lähes 30-vuotisen tilastoseurannan aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?