H&M:n tytäryhtiö joutui keskelle kohua: pipon rasistinen nimi pöyristyttää – tuotekehittelijät hyllytettiin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

H&M:n tytäryhtiö joutui keskelle kohua: pipon rasistinen nimi pöyristyttää – tuotekehittelijät hyllytettiin

Tuotekehittelyssä mukana olleet työntekijät on hyllytetty tutkinnan ajaksi.

H&M-vaatejätin tytäryhtiö & Other Stories on joutunut rasismikohun keskelle.­

7.8. 11:35

Ruotsalaisen H&M-yhtiön tytäryhtiö & Other Stories on joutunut kohun keskelle, kun sen kerrotaan kehittäneen tuotetta, joka oli nimetty ”Nigga Lab Beanie”, CNN uutisoi. Kuvan tuotteesta näet täältä.

CNN:n mukaan kuva piposta ladattiin viime kuussa yhtiön sisäiseen tuotejärjestelmään, jossa sille oli annettu myös tuohtumusta herättänyt nimi.

Emoyhtiö H&M:n toimitusjohtaja Helene Helmerssonin mukaan tuotekehittelyssä mukana olleet työntekijät ja esimiehet on hyllytetty sisäisen tutkinnan ajaksi. Tuotetta ei myöskään tuoda markkinoille.

– Olemme hyvin pahoillamme sanasta, joka oli liitetty kuvaan tuotteesta, joka lähetettiin myymälöihimme heinäkuussa, & Other Storiesin johtaja Karolina Gutke kirjoitti työntekijöille 21. heinäkuuta.

– Tämä ei missään tapauksessa ole hyväksyttävää eikä tapahtuneelle ole olemassa mitään hyvää syytä.

Yhtiön päämonimuotoisuuspäällikkö Annie Wu sanoi CNN:lle toivovansa, että hyllytetyt työntekijät irtisanottaisiin.

– Henkilökohtaisesti puhuen, olen todella vihainen ja häpeissäni, että tällaista voi edes tapahtua.

Pipo on noussut uutisotsikoihin myös Ruotsissa.

”H&M tuulisessa säässä – pipo sai rasistisen nimen,” Expressen uutisoi.

”Tiukkaa kritiikkiä H&M:lle – sen jälkeen, kun pipo sai rasistisen nimen,” Aftonbladet puolestaan kirjoitti vapaasti suomentaen.

Kyse ei ole H&M:n ensimmäisestä rasismikohusta. Yhtiö sai kritiikkiä myös vuonna 2018, kun sen lapsille suunnitellussa hupparissa luki ”coolest monkey in the jungle” (suom. ”makein apina viidakossa”). Huppariin oli pukeutunut tummaihoinen pikkupoika.

Yhtiö veti paidan pois markkinoilta ja pyysi anteeksi.

– Ymmärrämme, että ihmiset ovat loukkaantuneet lasten hupparia koskeneesta kuvasta. Me, jotka työskentelemme H&M:llä, voimme vain olla samaa mieltä, vaatejätti sanoi.

Huppari ehti kuitenkin poikia mielenosoituksia Etelä-Afrikassa. Useissa protesteissa mielenosoittajat hyökkäsivät H&M:n liikkeisiin, hajottivat paikkoja ja heittelivät vaatteita ympäri kauppaa.

Kohun seurauksena H&M sulki väliaikaisesti liikkeitään Etelä-Afrikassa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?