Koronavirus nostaa taas päätään Euroopassa – Aurinkomatkat perui jo osan elokuun pakettimatkoistaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kuinka suomalaisten ulkomaanmatkojen käy, kun koronaluvut synkkenevät Euroopassa? ”Harkitsemme jopa lentojen lisäämistä syyskuulle”

Tällä hetkellä suomalaiset matkatoimistot lennättävät ihmisiä vain Kreetalle ja Rodokselle. Laivaliikenne kulkee Suomesta Viroon ja Latviaan, mutta matkustajamäärät ovat pienempiä kuin viime vuonna.

Suomalaiset ovat päässeet tänä kesänä matkustelemaan Baltian maihin ja muutamaan aurinkokohteeseen.­

7.8. 7:15

Matkustusrajoitusten purkamisen jälkeen matkatoimistot alkoivat vähitellen elvyttää tarjontaansa ja avata yhteyksiä lomakohteisiin.

Heinäkuun puolivälistä lähtien Suomesta on ollut mahdollista lentää suosittuihin Euroopan lomakohteisiin, kuten Kreikkaan, Maltalle ja Kyprokselle. Lisäksi laivalla on päässyt matkustamaan muun muassa Viroon ja Latviaan.

Nyt ilmassa tuntuu kuitenkin olevan merkkejä siitä, että ulkomaanmatkailussa saatetaan kohta nähdä jonkinlaista takapakkia.

Koronavirus on nostamassa päätään uudelleen Euroopassa, ja arvioiden mukaan pandemian toinen aalto olisi jo saapumassa mantereelle. Tartuntojen määrän on kerrottu kasvaneen etenkin Balkanin alueella, mutta myös Belgiassa, Espanjassa ja Romaniassa.

Suomalaisista matkatoimistoista esimerkiksi Aurinkomatkat ilmoitti heinäkuun lopulla, että se peruu kaikki elokuun pakettimatkat Espanjaan, Kroatiaan ja Turkkiin.

Tähän syynä oli koronatartuntojen kasvu kyseisissä maissa.

Saksalaisia turisteja saapumassa Rhodokselle heinäkuun alussa.­

Nissin hiekkaranta Kyproksella odotteli turisteja kesäkuun alussa.­

Tällä hetkellä Aurinkomatkat tarjoaa matkoja pelkästään Kreetalle ja Rodokselle.

Toimitusjohtaja Timo Kousan mukaan näiden matkakohteiden kysyntä ei toistaiseksi ole vähentynyt, vaan kysyntä on hieman jopa kasvanut.

– Harkitsemme jopa lentojen lisäämistä syyskuulle, hän sanoo.

Myös kaikki Tjäreborgin tarjoamat lomamatkat suuntautuvat tällä hetkellä ainoastaan Kreikkaan. Tuotepäällikkö Jessica Virtanen toteaa, että kysyntää saisi olla nykyistä enemmän.

– Tosin kun tarjontaa ei ole paljoa, niin eihän kysyntäkään voi silloin mahdottomasti kasvaa.

Virtanen arvioi, että valtaosa suomalaisista on edelleen ”odottavalla kannalla” matkailun suhteen. Hän myös huomauttaa, ettei ulkomaanmatkojen kysyntä ole koskaan ollut kovaa elokuussa.

– Kesälomakautta on vielä jäljellä, ja syksyllä suomalaiset harvemmin muutenkaan matkustavat ulkomaille.

Matkustajat paistattelivat Eckerö Linen Finlandialla 17. heinäkuuta.­

Riikasta tuli tänä kesänä monen lomakohde, kun sinne alettiin järjestää risteilyjä.­

Tallink-konsernin viestintäjohtaja Katri Link kertoo, ettei koronatilanteen kehittyminen Euroopassa tai Baltian alueella ole vielä heijastunut matkustajamääriin Suomen ja Viron tai Suomen ja Latvian välillä.

Hänen mukaansa matkustajat varaavat lippunsa usein viime hetkellä, joten muuttuvan virustilanteen vaikutukset matkustajamääriin saattavat näkyä vasta seuraavien viikkojen aikana.

– Matkustajamäärät joka tapauksessa ovat nyt paljon pienemmät kuin viime vuonna. Toki myös omasta takaa rajoitamme sitä matkustajamäärää, jonka laivalle otamme jokaista lähtöä kohden, Link sanoo.

Rantaelämää Teneriffalla heinäkuun lopussa.­

Brittituristeja tulossa lomanviettoon Teneriffalle 28. heinäkuuta.­

Jos koronatartuntojen viimeaikainen kasvu Euroopassa jää lyhyeksi ja suuremmilta matkustusrajoituksilta vältytään, Tjäreborgin siivellä pääsee joulukuussa Kanarian saarille, Madeiralle ja Kap Verdelle sekä Thaimaahan.

Matkatoimiston tuotepäällikkö Jessica Virtanen ei kuitenkaan halua lähteä ennustamaan tulevaisuutta.

– Aika sen näyttää, miten matkustaminen loppuvuodesta onnistuu.

Aurinkomatkojen olisi tarkoitus lisätä joulua kohden tarjontaansa siten, että matkalle pääsisi niin Kanarian saarille kuin Madeiralle, Dubaihin ja Thaimaahan.

Toimitusjohtaja Timo Kousa myöntää, että koronatilanne on edelleen haastava matkailualalle.

– Pandemia on maailmanlaajuinen ja tartuntatilanne saattaa jollain alueilla yhä nousta, hän sanoo.

Kousan mukaan Aurinkomatkat seuraa tällä hetkellä niin pandemiatilannetta kuin viranomaisten määräyksiä ja suosituksia. Hän kertoo Aurinkomatkojen tehneen perjantaina päätöksen, ettei matkoja Majorcalle, Malagaan ja Dubrovnikiin aloiteta vielä syyskuussa.

– Teemme jatkuvasti kokonaisarvioita matkojen toteutumisesta sekä matkakohteiden lisäämisestä tai vähentämisestä. Kaikista muutoksista pyrimme kertomaan asiakkaillemme mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, Kousa sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?