Savolaisen sotaveteraanin piirongin takaa löytyneen 900 000 euron testamentin kohtalo selvisi – löytäjän avovaimo ja velimies jäivät ilman rahoja - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Savolaisen sotaveteraanin piirongin takaa löytyneen 900 000 euron testamentin kohtalo selvisi – löytäjän avovaimo ja velimies jäivät ilman rahoja

Sotaveteraanin piirongin takaa löytynyt testamentti on mitätön, sillä KKO ei myöntänyt valituslupaa.

Kuvassa olevan piirongin takaa löytynyt paperi oli oikeuden mukaan mitätön.­

6.8. 14:28

Savolaisen sotaveteraanin mittavaa perintöä koskeva kädenvääntö on saatu kesän aikana maaliin. Korkein oikeus ei antanut testamentin mitätöinnistä valittaneille sukulaismiehille valituslupaa, vaan noin 900 000 euron perintö jaetaan perintökaaren mukaisesti. Näin ollen hovioikeuden väärennökseksi arvioimalla testamentilla ei ollut vaikutusta perinnönjakoon.

Lapseton sotaveteraani kuoli huhtikuussa 2014. Perintökaaren mukaan omaisuus olisi jaettu hänen kolmen sisaruksensa ja yhden sisarpuolen lapsille. Perinnönjako sai mutkia matkaan, kun kaksi veteraanin siskonpoikaa löysi vajaata vuotta myöhemmin veteraanin talon piirongin takaa testamentin.

Testamentissa osa perillisistä olisi jäänyt tyystin ilman perintöä. Itse löytäjälle ei testamentissa rahaa luvattu, mutta hänen avovaimolleen olisi ollut tulossa 80 000 euroa ja miehen velimies olisi saanut omaisuudesta suurimman osan eli 552 000 euroa.

Epäilty tunnusti – perui myöhemmin

Monimutkaista ja sukulaisten välit rikkonutta testamenttiasiaa käsiteltiin ensin rikosasiana Pohjois-Savon käräjäoikeudessa. Törkeästä väärennöksestä syytettynä oli testamentin löytänyt siskonpoika, joka esitutkinnan aikana ennätti asian jo tunnustaakin. Väärennöksenä testamenttia piti myös asiaa tutkinut poliisin asiantuntija.

Löytyneen testamentin mukaan varoja olisi pitänyt jakaa vainajan avovaimolle ja veljelle.­

Mies perui myöhemmin tunnustuksensa, eikä käräjäoikeuskaan miestä tuominnut, koska hänen syyllisyydestään ei saatu riittävää varmuutta. Rikosjutun tuomio on jo lainvoimainen.

Hovioikeus jyräsi käräjäoikeuden

Perinnöttä jääneet sukulaiset veivät asian siviilijuttuna eli testamentin moitteena uudelleen oikeussalikierrokselle. Pohjois-Savon käräjäoikeus uskoi, että sotaveteraanin tekemäksi väitetty testamentti olisi ollut rehellisesti tehty. Itä-Suomen hovioikeudessa tilanne kuitenkin muuttui.

Viime joulukuussa antamassaan ratkaisussa hovioikeus arvioi, että väärennysväitteen puolesta puhuvat seikat ovat niin vahvoja, ettei esitetty vastanäyttö riitä niitä horjuttamaan.

– Kanteen tueksi esitetty selvitys osoittaa, että testamentiksi väitetty asiakirja on väärennetty, ja se on siten julistettava mitättömäksi, hovioikeus totesi päätöksessään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?