Amazon avaa verkkokaupan Ruotsissa – tätä se tarkoittaa Suomelle: ”Näitä kaikkia on kehitettävä maailmanluokan mittakaavaan” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Amazon avaa verkkokaupan Ruotsissa – tätä se tarkoittaa Suomelle: ”Näitä kaikkia on kehitettävä maailmanluokan mittakaavaan”

Kaupan liiton pääekonomistin mukaan Amazonin tulo Pohjoismaihin kiristää kilpailua erityisesti logistiikan alalla. Verkkojätin valttikortteja nimittäin ovat nopeat ja luotettavat toimitusajat.

Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja ja Verkkokauppa.comin toimitusjohtaja Panu Porkka eivät ole yllättyneitä siitä, että Amazon on pian rantautumassa Pohjoismaiden markkina-alueelle.­

5.8. 17:04

Amazon vahvisti tiistaina avaavansa verkkokaupan Ruotsissa. Tämä ei sinänsä ollut yllätys, sillä asiasta on huhuttu jo vuosia. Vahvistamatta sen sijaan edelleen on, laajentuuko verkkokauppajätti Ruotsin kautta merkittävästi myös Suomeen.

Asiantuntijoiden mukaan tämä on todennäköistä.

– Meidän käsityksemme mukaan kyse on nimenomaan pohjoismaisesta alustasta, jonka osoite nyt vain sattuu olemaan amazon.se, Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja sanoo.

Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja sanoo kuulleensa, että Amazon on tehnyt rekrytointeja myös Suomesta.­

Amazon ei toistaiseksi ole kertonut julkisuuteen enempää kuin että yhtiö perustaa verkkokauppansa Ruotsiin. Kuitenkin esimerkiksi Amazonin työpaikkailmoituksissa on puhuttu Pohjoismaista eikä pelkästään Ruotsista.

Kurjenoja sanoo kuulleensa, että yhtiö on tehnyt rekrytointeja myös Suomesta.

– Myöskin suomalaisia tavarantoimittajia ja kaupan alan yrityksiä on houkuteltu Amazonin alustalle. Kaikki viittaisi siis siihen, että verkkokauppa tulee palvelemaan kaikkia Pohjoismaita.

Verkkokauppa.comin toimitusjohtaja Panu Porkka arvioi, että Amazonin tulo Pohjoismaihin on jatkumoa koronakriisin vauhdittamalle verkkokaupan kasvulle.

– Näkisin tämän olevan luonnollista seurausta tästä keväällä tapahtuneesta kaupan alan murroksesta.

Verkkokauppa.comin toimitusjohtaja Panu Porkka arvioi, että Amazonin tulo Pohjoismaihin on jatkumoa koronakriisin vauhdittamalle verkkokaupan kasvulle.­

Porkan mukaan verkkokauppajätin tulo ei varsinaisesti muuta kilpailuasetelmaa, joka on vallinnut Suomessa jo jonkin aikaa. Hän huomauttaa, että Amazon liittyy Pohjoismaissa joukkoon, johon kuuluu muun muassa Zalando, Alibaba ja Wish.

– Ulkomaisia isoja kilpailijoita on ollut jo läsnä Suomessa. Kyllä kotimaisen kaupan toimijan on pitänyt jo ennestään huomioida monia asioita, jotta pysyisi mukana tässä kilpailussa.

S-ryhmän kenttäjohtajan Arttu Laineen mukaan Amazonin saapuminen kielii yhä enemmän siitä, ettei sellaista markkina-aluetta kuin Suomi ole enää olemassa.

– Onhan Amazon tavallaan jo ollut meidän kilpailija, mutta nyt se siirtyy entistä lähemmäksi meitä, hän sanoo.

S-ryhmä pyörittää tällä hetkellä neljää eri verkkokauppaa, joita ovat prisma.fi, sokos.fi, kodinterra.fi ja ruokakaupan foodie.fi.

Laine katsoo, että ainoa keino vastata kiristyvään kilpailuun verkkokaupan puolella on kehittää vauhdilla koko arvoketjua, joka kulkee asiakkaasta aina logistiikkaan asti.

– Oli sitten kyse asiakaskokemuksesta tai logistiikasta, niin näitä kaikkia on kehitettävä niin sanotusti maailmanluokan mittakaavaan.

Amazonin saapumista Pohjoismaiden ja Suomen markkinoille on käsitelty usein siitä näkökulmasta, miten se vaikuttaa verkkokauppojen hintakilpailuun.

Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja arvioi, että eniten kilpailu saattaa kuitenkin kiristyä logistiikka-alalla.

– Suomalainen logistiikka-ala joutuu todella kovaan paikkaan, hän sanoo.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tuotteiden on liikuttava entistä nopeammin kuluttajille. Amazonin suosio maailmalla nojaa pitkälti siihen, että yhtiö kykenee lunastamaan lupauksensa nopeista ja luotettavista toimitusajoista.

Verkkokauppa.comin toimitusjohtaja Panu Porkka vakuuttaa, ettei yritys tule häviämään Amazonille toimitusajoissa.

– Pystymme toimittamaan tilaukset kasvukeskuksiin saman päivän aikana. Seuraavaksi tarkoitus on lanseerata saman päivän aikana toimitettavat tilaukset myös laajemmin pääkaupunkiseudulla.

Amazon toimii parhaimmillaan väylänä, jota pitkin erilaiset kaupat saavat levitettyä tuotteitaan isoille markkinoille. Sanotaan jopa, että jos kauppa ei ole Amazonin alustalla, sitä ei oikeastaan ole edes olemassa.

Amazonin varjopuolena taas pidetään tapaa, jolla yhtiö panttaa itsellään dataa, jota sille kertyy alustan kautta tapahtuvasta myynnistä.

– Kun Amazonin alustalla myy, Amazon ei luovuta kaikkea myynnistä saatavaa dataa takaisin kauppiaalle, Kurjenoja sanoo.

Kurjenojan mukaan kaupalle kuin kaupalle on tärkeää, että se kykenee hyödyntämään omaa asiakasdataansa.

– Tämä datan avulla kauppa saa parhaimman tuntuman niistä markkinoita, joilla se toimii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?