Ruotsin valtiovarainministeri: talous toipuu jo, mutta työmarkkinoilla pohjakosketus voi olla vielä edessä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ruotsin bkt kyykkäsi 8,6 prosenttia – valtiovarainministeri uskoo: talous toipuu jo!

Valtiovarainministeri Magdalena Andersson muistuttaa, ettei kriisi ole vielä ohi.

Ruotsin talous osoittaa huonoista lukemista huolimatta toipumisen merkkejä.­

5.8. 14:58

Ruotsissa julkaistiin tänään vuoden toisen neljänneksen, eli huhti-kesäkuun talouslukemat, jotka olivat jopa odotettua heikommat. Ruotsin bruttokansantuote pieneni 8,6 prosenttia vuoden 2020 ensimmäiseen neljännekseen verrattuna.

Vuotta aiempaan neljännesjaksoon verrattuna laskua oli 8,2 prosenttia. Lasku oli seurausta viennin heikkoudesta ja laskeneesta kotimaisesta kulutuksesta.

Ruotsin valtiovarainministeri Magdalena Andersson sanoo, että talouden toipumisesta on näkymässä jo selviä merkkejä. Hän kuitenkin muistuttaa, että vaikka talous on jo alkanut toipumaan, toipumisessa voi mennä aikaa.

Lisäksi Andersson muistuttaa, ettei kriisi ole ohi. Varsinkin työmarkkinoilla pohjakosketus voi olla vasta edessä.

Andersson totesi myös, että on liian aikaista vetää johtopäätöksiä siitä, kuinka Ruotsi ja muut taloudet selviävät koronapandemiasta.

Ennakkoon Ruotsin oletettiin selviävän taloudellisesti koronasta selvästi muita maita paremmin, sillä maassa ei ryhdytty yhteiskunnallisiin sulkutoimiin. Näin ollen esimerkiksi ravintolat pysyivät läpi kevään auki.

Andersson muistuttaa, että Ruotsin hallitus on seurannut jatkuvasti paikallisten terveysviranomaisten ohjeistuksia ja toimineet niiden mukaan.

Anderssonin mukaan pandemian todelliset vaikutukset taloudelle ovat olleet todella vaikeita ennakoida. Ruotsalaismediassa ollaankin tänään muistutettu, että ennakkoarviot toisen vuosineljänneksen taloustilanteesta eivät olleet lähelläkään toteutunutta.

Toisaalta Ruotsin talous ei sukeltanut yhtä pahasti kuin esimerkiksi Saksan, Ranskan, Espanjan ja Italian taloudet.

Suomen ja Tanskan vastaavat luvut julkaistaan ensi viikon perjantaina ja Norjan myöhemmin elokuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?