Ruotsin bruttokansantuote laski 8,6 prosenttia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ruotsin talous teki dramaattisen syväkyykyn – selvisi silti Saksaa ja Ranskaa pienemmin vaurioin

Ruotsin bruttokansantuotteen 8,6 prosentin pudotus ei ole yhtä jyrkkä kuin esimerkiksi Saksassa ja Ranskassa.

Ruotsin talous otti odotettua kovemman iskun koronapandemiasta.­

5.8. 11:58

Ruotsin bruttokansantuote putosi dramaattisesti toisella vuosineljänneksellä eli huhti-kesäkuussa. Bkt laski 8,6 prosentilla edelliseen tammikuusta maaliskuuhun ulottuvaan jaksoon verrattuna.

Edellisvuoden vastaavaan neljännekseen pudotusta oli 8,2 prosenttia, kertoo maan tilastoviranomainen SCB.

Sen mukaan pudotus johtuu viennin ja kulutuksen laskusta. Pudotus on suurin vuosineljänneksen ajanjaksolla vuoden 1980 jälkeen.

Pudotuksen rajuus yllätti ruotsalaiset, sillä muun muassa yksi maan johtavia talouslehtiä, Dagens Industri, piti pudotusta odotettua suurempana.

Ruotsin talouslukuja on odotettu kiinnostuneina, sillä maa valikoi koronaan monia muita Euroopan maita avoimemman suhtautumisen. Ruotsissa esimerkiksi ravintola-ala on toiminut lähes normaalisti läpi koronapandemian, eikä ruotsalaisten käyttäytymisessä ole näkynyt samanlaista muutosta kuin esimerkiksi Suomessa.

Kritiikkiäkin saaneen koronastrategian yhtenä etuna on pidetty sitä, ettei se iske talouteen yhtä pahasti kuin valtiojohtoiset sulut. Tämän on taas uskottu näkyvän pitkällä aikavälillä myös terveydessä, kun esimerkiksi työttömyydestä seuraavia negatiivisia terveysvaikutuksia nähtäisiin tulevaisuudessa muita maita vähemmän.

Ruotsin talousluvut ovatkin aavistuksen muita maita parempia. Esimerkiksi Saksassa bkt romahti toisella neljänneksellä 10,2 prosenttia.

Myös Saksassa pudotus oli asiantuntijoiden povaamaa suurempi.

Ranskassa pudotus oli 19 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta ja Espanjassa talous supistui 22,1 prosenttia vuotta aiemmasta.

Nordnetin säästöekonomisti Frida Bratt kiittelee Expressenissä Ruotsin etätyökäytänteitä ja yhteiskunnan pysymistä avoimena. Ruotsin suuren palvelusektorin tehtävistä merkittävä osa on hoidettu korona-aikana etänä, mikä on ekonomistin mukaan edesauttanut sitä, ettei Ruotsi kärsinyt yhtä suuresta pudotuksesta kuin esimerkiksi Saksa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?