Suomalaiset ryntäsivät maskikaupoille – Katso lista: Tällaisia maskeja tutut kaupat myyvät ja näin paljon ne maksavat - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomalaiset ryntäsivät maskikaupoille – Katso lista: Tällaisia maskeja tutut kaupat myyvät ja näin paljon ne maksavat

Kasvomaskeja myydään kiihtyvällä tahdilla. Maskeista saattaa tulla pulaa, vaikka kaupat ovat valmistautuneet kysynnän hurjaan kasvuun.

4.8.2020 16:16

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos antaa tällä viikolla suosituksen kasvomaskien käytöstä Suomessa. Tieto päätöksestä on ruuhkauttanut maskikaupan, ja maskeista on ollut paikoin pulaa kauppojen hyllyillä.

– Maskien kysyntä on ollut huikean kovalla tasolla viime päivinä. Kysyntäpiikki on täysin verrattavissa vessapaperien hamstraamiseen maaliskuussa, ja meilläkin varmasti loppuu tavara tällä viikolla hetkellisesti, Tokmannin teknokemian ostoryhmäpäällikkö Mikko Keskitalo kertoo.

Ensimmäiset merkit kesän aikana laantuneen maskikaupan kiihtymisestä saatiin jo viime viikolla.

Maskien kysyntä kolminkertaistui S-ryhmän liikkeissä viime viikolla edellisiin viikkoihin verrattuna.

– Kysyntä kolminkertaistui viime viikolla edellisiin viikkoihin verrattuna ja maanantai oli vielä sitäkin kovempaa myyntiä. Maskeja on hamstrattu jonkin verran ja muutamista myymälöistä maskit ovat väliaikaisesti loppu, S-ryhmän valikoimajohtaja Janne Paananen kommentoi.

Samankaltaisia huomioita on tehty muuallakin.

– Maskien kysyntä lähti selvään nousuun jo viime viikolla, kun maskikeskustelu aktivoitui ja THL alkoi valmistella suosituksia, Yliopiston Apteekin viestintäjohtaja Jenni Tyrni sanoi maanantaina.

THL:n suosituksen valmistelu on näkynyt myös apteekkien maskien kysynnässä.

– Kaikkien maskien myynti on noussut viime päivinä, mutta mistään räjähdysmäisestä myynnin kasvusta ei voi puhua. Myynnin kasvua on toki odotettavissa kun maskeista puhutaan paljon, ja etenkin jos kasvomaskeista annetaan valtakunnallisia suosituksia, toteaa tiedottaja Anna Rissanen Lidlin viestinnästä.

Kasvomaskien hintahaarukka vaihtelee noin euron kertakäyttömaskeista yli kymmenen euroa maksaviin, pestäviin kangasmaskeihin.

Eri tyyppisiä maskeja on kaupoissa vielä hyvin saatavilla, mutta alati kiihtyvä kysyntä voi keikauttaa tilannetta ainakin hetkellisesti. Kysynnän ennakointi on haastavaa.

– Olemme yrittäneet kasvattaa maskien tilausmääriä todella paljon, mutta maskikeskustelun aktivoituminen alkoi yllättäen. Tällaiset tilanteet aiheuttavat tuotantokatkoksia, eikä tavaroita saada myymälöihin taikomalla, mutta parin viikon sisällä tilanne varmasti rauhoittuu, Tokmannin Keskitalo epäilee.

Kasvomaskien hintahaarukka vaihtelee noin euron kertakäyttömaskeista yli kymmenen euroa maksaviin, pestäviin kangasmaskeihin.

Tilapäisistä toimituskatkoksista tuskin vältytään muuallakaan.

– Huolehdimme kasvomaskien riittävyydestä mahdollisimman etupainotteisesti yhdessä tavarantoimittajiemme kanssa. Isot kysyntäpiikit voivat tilapäisesti tyhjentää hyllyn, mutta pyrimme aina saamaan täydennystä mahdollisimman pian, Rissanen kommentoi Lidlin tilannetta.

Lidlin tiedottajan mukaan isot kysyntäpiikit voivat tilapäisesti tyhjentää hyllyn, mutta täydennystä pyritään aina saamaan mahdollisimman pian.

– Olemme varanneet suojuksia hyvin varastoon, mutta tulevat viikot näyttävät, kuinka suureksi kysyntä tästä vielä kasvaa, Yliopiston Apteekin viestintäjohtaja Tyrni toteaa.

Janne Paananen on puolestaan luottavainen maskien riittävyydestä S-ryhmän myymälöissä, vaikka hamstraaminen vilkastuisikin entisestään.

– Olemme varautuneet kysynnän kasvuun jo kauan, mutta joudumme tehostamaan tavarantoimitusta vielä huomattavasti. Toimituksia tulee koko ajan lisää ja ohjeistamme tiistaina myymälöitämme, miten maskien tilaaminen onnistuu tässä tilanteessa, valikoimajohtaja toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?