Älä tee näitä virheitä maskikaupoilla – asiantuntija kertoo, mitä eri maskityyppien kohdalla tulee huomioida: ”Ne voi ohittaa tyystin” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Älä tee näitä virheitä maskikaupoilla – asiantuntija kertoo, mitä eri maskityyppien kohdalla tulee huomioida: ”Ne voi ohittaa tyystin”

Kasvomaskikaupoilla voi sortua moniin virheisiin, jotka pahimmillaan tekevät koko hankinnasta hyödyttömän.

4.8.2020 7:05

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuleva suositus kasvomaskin käyttämisestä erityisesti julkisessa liikenteessä saattaa ajaa monet suomalaiset maskikaupoille. Maallikko voi kuitenkin sortua maskia hankkiessaan moniin virheisiin, jotka pahimmillaan tekevät koko hankinnasta hyödyttömän.

Työterveyslaitoksen vanhemman asiantuntijan Erja Mäkelän mukaan ammattilaiset ovat huolissaan siitä, että väärä maskivalinta voi johtaa huonoon käyttökokemukseen ja maskin käyttämisestä luopumiseen.

– Epämukavaa maskia tulee hypisteltyä koko ajan, ja välillä se sitten laitetaan otsalle tai leuan alle. Voi tuntua siltä, ettei sen kanssa pysty edes puhumaan, joten se otetaan aina puhuessakin pois tieltä. Maskia voi olla niin paha käyttää, että käyttö jää kokonaan siihen, Mäkelä sanoo.

Väärin käytetty maski taas ei suojaa ketään, ja voi jopa edesauttaa tautien leviämistä. Niinpä maskin sopivuus käyttäjänsä kasvoille on yksi sen tärkeimmistä ominaisuuksista tyypistä riippumatta.

– Maskin pitää olla sellainen, että sen kanssa pystyy hengittämään ja sitä jaksaa käyttää. Sellainen, joka istuu hyvin nenän päälle eikä valahda heti pois, Mäkelä tiivistää.

Kaupassa asiakas joutuu valitettavasti tyytymään silmämääräiseen arvioon, koska maskien sovittamisessa olisi hygieniaan liittyviä ongelmia. Lopullisen tuntuman pääsee kokemaan vasta kotona.

Kiinnitysmekanismiin voi silti kiinnittää huomiota jo ostovaiheessa.

– Maski, jossa on korvalenkit, voi aiheuttaa pitkään käytettynä hiertymiä, mutta toisaalta se on helppo pukea päälle. Pään ympäri menevät kumilenkit voivat olla paras vaihtoehto, jos maskia joutuu käyttämään paljon, Mäkelä pohtii.

– Joissain maskeissa taas on neljä nauhaa, yksi jokaisessa kulmassa. Usein sellaiset maskit on vaikea saada pysymään päässä ilman jonkinlaista päähinettä.

Kertakäyttömaski – pääsuositus

Mäkelä ennustaa, että THL tulee suosittelemaan maskityypeistä perinteistä kertakäyttöistä maskia eli viralliselta nimeltään suu-nenäsuojainta.

Kertakäyttömaskeja on markkinoilla lukuisia erilaisia. Mäkelän mukaan niiden vertaileminen onnistuu pakkausmerkintöjä tutkimalla.

– Kannattaa suosia maskeja, joissa on CE-merkintä näkyvissä. Jos tuote on suomalainen, niin pakkauksessa pitää olla myös valmistajan nimi. Ulkomaisilla maskeilla taas maahantuojan.

– Suu-nenäsuojuksia on kolmessa luokassa: I, II ja IIR. Kansalaisille tarkoitettu ja suojaukseltaan riittävä luokka on I.

Kangasmaski – halvin, mutta suojaukseltaan heikoin

Kauniisti kuvioitu kangasmaski voi sopia näpsäkästi yhteen uuden kesämekon kanssa, mutta suojausteholtaan kankaiset naamarit ovat kaikkein heikoimpia. Ja vaikka kangasmaskit eivät ole kertakäyttöisiä, ei yhdellä kappaleella usein pärjää.

– Kangasmaski on ehkä tällainen minimiratkaisu, jos maskia haluaa käyttää. Se aiheuttaa muovijätettä muita vähemmän, ja on vaihtoehdoista huokein. Helpoin se ei kuitenkaan ole, koska kangasmaskeja pitää olla useampia, ja ne pitää pestä jokaisen käyttökerran jälkeen, Mäkelä huomauttaa.

Työmatkoillaan maskia käyttävä tarvitsee vähintään kaksi maskia, koska samaa kappaletta ei voi käyttää meno- ja tulomatkoilla. Lisäksi maski pitää vaihtaa myös aina esimerkiksi ruokailun jälkeen.

Hyviksi materiaaleiksi Mäkelä nostaa ainakin polypropeenin, puuvillan ja polyesterin. Kangasmaskia harkitsevan tulee suunnata katseensa myös pesuohjeisiin.

– Kaikki 30–40 asteessa pestävät voi ohittaa tyystin, koska suojaimiin käytön aikana jäävä mikrobikuorma ei tuhoudu niissä lämpötiloissa.

Hengityksensuojain – kyseenalainen hinta-hyötysuhde

Hengityksensuojaimet eli suodattavat puolinaamarit ovat kaikkein turvallisin maskivaihtoehto. Ne ovat vaihtoehdoista ainoat, jotka suojaavat käyttäjäänsä hengityksen tuottamilta aerosoleilta eli ilmassa leijuvilta hiukkasilta.

– Hinta suojaukselle on aika korkea ja tarve hivenen kyseenalainen. Covid tarttuu lähinnä pisaratartuntana, mutta ahtaissa paikoissa, joissa on paljon ihmisiä lähekkäin, saattaa tauti tarttua myös aerosolien kautta. Joissain erityistilanteissa saattaa siis hengityksensuojaimillekin olla käyttöä. Esimerkiksi jos kuuluu riskiryhmiin ja joutuu olemaan hetken aikaa tiiviissä väkijoukossa lähellä toisia ihmisiä, Mäkelä arvioi.

Aerosoleilta suojautumisen kannalta oikeanlainen istuvuus on tavallistakin tärkeämpää.

– Jos suojain ei istu kasvoilla hyvin, niin silloin se ei suojaa aerosoleilta. Jos suojaimessa on venttiili, voi istuvuuden testata hengittämällä ilmaa sisään ja kokeilemalla, tuleeko reunoilta ulos ilmaa tai tuntuuko vetoa nenänpielessä tai leuan alla. Jos käyttää venttiilitöntä mallia, niin voi kokeilla hengittämällä ulos ja sisään.

Mäkelän mukaan venttiilitön malli soveltuu vain lyhytaikaiseen käyttöön, koska se käy hyvin nopeasti epämukavaksi.

– Eikä kannata ostaa useaa mallia tai kuukauden tarvetta kerralla. Ne eivät ole ihan halpoja. Osta ensin yksi pakkaus, ja katso, toimisivatko ne sinulle.

Suojainten kalliimpi hinta saattaa saada esimerkiksi ulkomaalaisesta verkkokaupasta löytyvän edullinen tarjouksen tuntumaan houkuttelevalta. Mäkelä kehottaa kuitenkin malttiin.

– Jos tilaa verkosta, niin tausta pitää ehdottomasti selvittää. Luotetusta verkkokaupasta tunnettu merkki. Ja tässäkin tapauksessa on hyvä suosia CE-merkittyjä tuotteita, eikä CE saisi tarkoittaa pelkästään ”China Exportia”.

Mäkelä korostaa, että oli maski lopulta minkä mallinen tahansa, on riittävien turvavälien pitäminen aina parempi suojautumiskeino.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?