Polttoaineen hinnan piti nousta veron myötä välittömästi – tarkastelussa toistuu tietty korotus, mutta keskihinta on noussut vasta maltillisesti - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Polttoaineen hinnan piti nousta veron myötä välittömästi – tämä on tilanne pumpuilla nyt

Julkaistu: 1.8. 13:23

Kaikilla asemilla korotusta ei vielä ole tehty.

Polttoainevero nousi viime yönä, mutta bensapumpuilla se näkyy vielä maltillisesti, vaikka keskihinta onkin jo noussut. Bensan osalta vero nousee litraa kohden arvonlisänvero huomioiden 6,6 senttiä ja dieseliä kohden 6,9 senttiä.

Polttoaineyrittäjät ovat toistuvasti sanoneet, että veronkorotus valuu suoraan litrahintoihin, eli toisin sanoen litralta pitäisi maksaa kuudesta seitsemään senttiä aiempaa enemmän.

Keskimääräinen suomalaisautoilija joutuu siis maksamaan noin 70 euroa aiempaa enemmän menovedestään.

Moni odotti hinnannousua välittömästi kuukauden kääntyessä elokuuhun, mutta useilta bensa-asemilta saa yhä polttoainetta eiliseen hintaan. Joissain paikoin hinnat ovat jopa laskeneet. Siitä ei voi kuitenkaan tehdä suuria johtopäätöksiä, sillä polttoaineen kuluttajamyynnissä kilpailu on hyvin paikallista: toisin sanoen jos yksi samassa risteyksessä olevista asemista päättää laskea hintaa syystä tai toisesta, myös muiden alueen asemien on usein vastattava.

Keskimäärin hinta on nousussa niin bensiineissä kuin dieseleissä, selviää Polttoaine.netin datasta.

Taloussanomille toimitettu data osoittaa, että keskihinta on noussut niin 95- kuin 98-bensiineissä noin kolme senttiä litralta, dieselin osalta korotus on reilut viisi senttiä.

Eilen 95-bensiini maksoi keskimäärin 1,391 euroa, tänään 1,421 euroa. 98-bensiinin keskihinta oli eilen 1,474 euroa ja tänään 1,503 euroa. Dieselissä hinta pompahti 1,200 eurosta 1,245 euroon.

Polttoaine.net kerää tiedot tankkaajien ilmoituksien pohjalta. Data on siis kuvaava, mutta keskihintaan voi vaikuttaa se, mistä asemilta hintatietoja on ilmoitettu.

Tankille-sovellus toimii niin ikään tankkaajien ilmoittamien hintatietojen pohjalta. Satunnaistarkastelu paljastaa, että osa asemista on iskenyt veronkorotuksen välittömästi hintoihinsa.

Esimerkiksi Tampereen Pappilan St1:en 95-bensiinin hinta nousi Tankille sovelluksen mukaan välittömästi puolen yön jälkeen kuudella sentillä 1,40 euroon litralta.

ABC Ideapark Lempäälässä 95-bensiinin nousu oli vastaavasti kuusi senttiä 1,46 euroon litralta, kuten myös Kokkolan Heinolankaaren ABC:lla, jossa hinta nousi 1,39 eurosta 1,45 euroon.

Kuuden sentin korostukset nähtiin muun muassa myös Jyväskylän Seppäläntien Nesteellä (nykyhinta 1,42) ja Ylöjärven Kumitien St1:llä (1,42).

Hinta on noussut monin muin paikoin heinäkuun lopusta elokuun ensimmäiseen päivään, mutta näiltä asemilta hintatietoja ei ollut saatavissa heinäkuun viimeiseltä päivältä. Näin ollen on mahdotonta sanoa, oliko korotus enemmän, vähemmän vai yhtä paljon kuin kuusi senttiä litralta.

Dieselissä vastaavia hinnannousuja nähtiin niin ikään. St1 Parkanon Keskuskadulla Diesel Plus maksoi eilen reilut 1,17 euroa litralta, kun nyt hinta kurottaa 1,25 euroon litralta. Nousua on siis kahdeksan senttiä.

Kokkolan Terminaalikadun Teboililla nousu on myös kahdeksan senttiä (1,22 euroa litralta), Lempäälän Ideaparkilla puolestaan kuusi senttiä (1,26 euroa litralta) ja Jyväskylän Seppäläntien Nesteellä nousu oli seitsemän senttiä (1,24 euroa litralta).

98-bensiinissä yleisin korotus oli kuusi senttiä.

Niistä asemista, josta tietoa oli eiliseltä ja tältä päivältä, huomattavassa osassa merkittävää korotusta ei kuitenkaan oltu vielä tehty. Osassa asemista polttoaineen hintaa oli jopa laskettu.

Tällaisia asemia ovat muun muassa Hämeenkyrön Kirkonkylän Teboil, Tampereen Kalevan Teboil, Sastamalan Hopun Teboil ja Pietarsaaren Prisman ABC. Pudotukset vaihtelivat parista sentistä viiteen senttiin litralta.

Tasaisena menoveden hinta pysyi muun muassa Jämsän Patalahden Teboililla.

Kalleinta bensiini on Polttoaine.netin mukaan Inarin Futurassa Kaamasentiellä. 31. heinäkuuta päivitetyn tiedon mukaan 95-bensiini maksoi paikassa 1,87 ja 98 kustansi 1,89 euroa litralta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?