Jäitkö ilman korkeakoulupaikkaa? Näiltä aloilta löytyy töitä vaikkapa avoimen opiskelun oheen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näiltä aloilta löytyy syksyksi töitä nuorille – muista nämä neljä vinkkiä työnhaussa

Työpaikkoja riittää kouluttamattomallekin ainakin myyntityössä ja avustavissa rakennustehtävissä.

Julkaistu: 31.7. 15:46

Niin TE-toimiston kuin henkilöstö­välitysyhtiö Eezyn mukaan työtä löytyy syksyllekin. Eri aloja kannattaa koittaa avoimin mielin.

Korkeakoulujen yhteishaussa paikan sai 52 000 opiskelijaa, mutta lähes 100 000 jäi ilman opiskelupaikkaa korkeakoulussa.

Isolla osalla näistä opiskelupaikan ulkopuolelle jääneistä voi olla jo suunnitelmia välivuoden varalle – osa suuntaa armeijaan, joku au pairiksi ja joku voi levätä lukiorutistuksen jälkeen.

Monella edessä on pieni epätietoisuus: opiskellako avoimia opintoja vai hakeako töitä? Onko niitä edes koronan möytä ja jos ei ole, millä rahoilla selvitä eteenpäin?

Hyvät uutiset ovat, että töitä näyttäisi olevan syksyllä huomattavasti kevättä enemmän. Pahin korona-aalto on ainakin toistaiseksi väistynyt, minkä ansiosta TE-toimisto sekä henkilöstövälitysfirma Eezy näkevät syksyn melko valoisana.

Eezyn brändijohtaja Kirsi Lönnmark sanoo, että töitä löytyy jo, joskin ravintola-alalla normaalia vähemmän. Sen sijaan teollisuudessa ja kaupoissa on tarvittu vähintään tavalliseen tahtiin kiireapua.

Keväällä työllistivät erikoiset tuotannon alat, kuten käsidesitehtaat ja kasvomaskeja valmistavat yritykset.

Sittemmin tilanne on Lönnmarkin mukaan normalisoitunut, vaikka työhaastatteluja pidetäänkin yhä etäyhteyden välityksellä. Vailla korkeakoulutustakin olevalle nuorelle on paljon töitä, joista valita.

Lönnmarkin mukaan perinteiset tehtävät työllistävät todennäköisemmin myös syksyllä.

– Kaupan alan lisäksi opiskelupaikkaa vaille jääneelle sopivia töitä löytyy logistiikan puolelta, muun muassa pakkaajana. Siivous ja huoltopalvelut työllistävät mielellään nuoria, enkä puhu pelkästään normaalista siivoajan työstä. Myös teollisuudessa kaivataan esimerkiksi huoltajia. Jos on hyväkuntoinen ja nauttii fyysisestä työstä, niin yritysmuutto voisi olla myös sopiva työtehtävä. Nuoria muuttajia tarvitaan aina, Lönnmark listaa.

Hän kehottaa kuitenkin olemaan avoin työpaikan valinnan suhteen. Henkilöstövälitysfirmojen vahvuudeksi hän lukeekin sen, että yhteen työtehtävään ei tarvitse sitoutua pitkäksi aikaa. Se mahdollistaa kokeilut ja sen, että voi etsiä omaa alaansa välivuosien verran.

– Meillä ja muilla henkilöstövälityspalveluilla nuori pääsee tekemään halutessaan monenlaista työtä. Sesonkiaikana hän saattaa olla esimerkiksi pari viikkoa leipomossa, sitten jonkin aikaa kaupassa ja myöhemmin vielä teollisuusyrityksessä. Jos jokin ei nappaa, toista työtä voi etsiä.

Lönnmarkin mukaan henkilöstövälityksen kautta nuori pystyy myös säätelemään helposti työn määräänsä. Monesti opiskelupaikkaa vaille jääneet tekevät lyhyitä työpätkiä tai vajaata viikkoa, jotta aikaa löytyisi esimerkiksi avoimessa yliopistossa opiskeluun.

Moniin yrityksiin voi päästä pidempiaikaiseksi työläiseksi, jos halua ja osaamista riittää, Lönnmark muistuttaa.

Henkilöstövälitykseen liitetään toisinaan ennakkoluuloja siitä, että välittävä yhtiö vetää palkkaa välistä ja työntekijälle jää käteen tavallista vähemmän euroja, mutta tämä ei pidä Lönnmarkin mukaan paikkaansa.

– Maksamme vähintään työehtosopimuksen mukaisen palkan.

Näin ollen nuoren palkkakuitti riippuu puhtaasti siitä, kuinka paljon hän tekee työtunteja ja missä työtehtävissä.

Työtä haluavan nuoren kannattaa Lönnmarkin pitää haku auki jatkuvasti, sillä työnantajien tarve voi muuttua nopeastikin.

Eezyn lisäksi henkilöstövälitystä tarjoaa muun muassa Barona, jonka lisäksi isoilla yrityksillä, kuten Kesko ja SOK on vielä omatkin hakupalvelunsa. Lisäksi töitä voi löytää perinteisesti MOLin sivuilta ja palveluista kuten Monster, Duunitori ja Oikotie.

– Työtä ei kannata arastella, sillä lähes mikä tahansa työkokemus on eduksi myöhemmin työelämässä. Vaikka ei ajattelisi, niin myyjän kokemus voi auttaa esimerkiksi juristin ammatissa ja niin edelleen, Lönnmark sanoo.

Uudenmaan TE-toimiston ja alle 30-vuotiaille palveluita tarjoavan Ohjaamo Helsingin kehittämiskoordinaattori Harri Tiainen sanoo niin ikään, että työtä löytyy tekevälle laidasta laitaan.

Tiainen luettelee, että töitä saa varsinkin myyntipuolella, koulunkäyntiavustajana tai henkilökohtaisena avustajana ja ainakin Etelä-Suomessa rakennusalalta avustavista töistä, kuten telineavustajana.

– Paljon on tällaisia paikkoja, johon ei tarvita kokemusta tai ammattipätevyyttä, Tiainen sanoo

Jos työtä ei löydy Suomesta, TE-toimisto voi auttaa työnhakemisessa ulkomailta. Eka EURES-työpaikka -hankkeen avulla nuori voi hakea työpaikkaa muun muassa Saksasta ja saada tukea jopa tuhansia euroja.

Mikäli työt ovat kiven alla, TE-toimisto tarjoaa tukea muun muassa järjestämällä työnhakuvalmennusta ja ammatinvalinnan ohjausta. Tarvittaessa voi päästä myös työkokeiluun tai tukityöllistetyksi.

– Ohjaamoihin voi marssia kevyellä kynnyksellä hakemaan apua työnhakuun. Voimme esimerkiksi harjoitella haastattelutilannetta ja auttaa lomakkeiden täyttämisessä.

Koronan aikana osa TE-toimistojen palveluista on takkuillut, mutta syyskuun alussa pyritään yltämään normaaliin työrytmiin.

Jos työ ei nappaa Tiainen muistuttaa, että opiskella voi myös välivuonna. Avoimessa yliopistossa osa opinnoista on poikkeuksellisesti ilmaisia ja suoritettavissa ympäri Suomen. Lisäksi hakea voi lisähaussa, jos on valmis liikkumaan opiskelupaikan perässä.

Avoimia korkeakouluopintoja suorittamalla voi päästä väyläopintojen kautta jopa unelmiensa opiskelualaan. Avoimeen korkeakouluopiskeluun ei kuitenkaan saa opintotukea.

Tiainen kannustaa myös kevytyrittäjyyteen. Mikäli yrittäjyys kiinnostaa, apua saa niin ikään TE-toimistosta

Aiemmin Taloussanomien haastattelussa TE-toimistot korostivat, että uusien avoimien työpaikkojen määrä on kääntynyt nousuun pahimmasta koronakuopasta.

Haastateltujen mukaan myös pitkäaikaisten työsuhteiden määrä oli suunnilleen normaalilla tasolla.

Työtä on kesällä varsinkin metsäalalla, hoitoalalla ja rakennusalalla.

Kehittämiskoordinaattori Harri Tiaisen vinkit työnhakuun

Tutustu työpaikkailmoitukseen: Lue ilmoitus tarkkaan ja yksilöi, miksi olet juuri kyseiseen työpaikkaan sopiva. Vältä siis massahakemuksia, ja kirjoita mieluummin vähemmän laadukkaita hakemuksia kuin enemmän huonompia.

Mainitse luottamustoimet: Työkokemus ei ole ainoa ässä hihassa. Jos on ollut esimerkiksi oppilaskunnassa, se kannattaa mainita. Myös harrastusten mainitsemisesta voi olla hyötyä.

Tarkasta kieliasu: Kieliasun pitää olla hiottu ja selkeä. Kirjoitusvirheet voivat antaa huolimattoman kuvan.

Luetuta hakemus toisella: Omille hakemuksille voi tulla sokeaksi. Toinen mielipide auttaa näkemään, mitä asioita hakemuksessa voisi vieläkin petrata.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?