SP: Mökkilainoja ennätysmäärä kesäkuussa – myös asuntolainojen otto piristyi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

SP: Mökkilainoja ennätysmäärä kesäkuussa – myös asuntolainojen otto piristyi

Mökkilainoja nostettiin ennätysmäärä.

Julkaistu: 31.7. 14:57

Vapaa-ajanasuntolainakanta kasvoi 3,9 miljardiin euroon.

Uusia vapaa-ajanasuntoja varten otettavia lainoja nostettiin kesäkuussa enemmän kuin koskaan aikaisemmin, Suomen Pankki (SP) kertoo tiedotteessaan. Yhteensä lainoja nostettiin 154 miljoonan euron edestä.

Lainojen arvo kasvoi 64 prosenttia viime vuoden kesäkuusta.

Uusien mökkilainojen sovittu vuosikorko oli kesäkuussa 0,96 prosenttia.

Vapaa-ajanasuntolainakanta kasvoi 3,9 miljardiin euroon. Kannan kasvuvauhti oli kesäkuussa nopeinta sitten vuoden 2013 elokuun. Mökkilainojen osuus kaikista kotitalouslainoista oli kesäkuussa noin 3 prosenttia.

Vapaa-ajanasuntolainojen takaisinmaksuajat ovat pidentyneet viime vuosina tavallisten asuntolainojen tapaan, SP kirjoittaa. Kesäkuussa nostettujen uusien lainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika oli 17 vuotta 11 kuukautta. Edellisvuonna laina-aika oli keskimäärin kymmenen kuukautta lyhyempi.

Myös asuntolainoja nostettiin vilkkaasti kesäkuussa tavanomaista hiljaisemman toukokuun jälkeen.

Kesäkuussa uusia asuntolainoja nostettiin 1,8 miljardin euron edestä, mikä on 40 miljoonaa euroa enemmän kuin vuosi sitten. Uusien asuntolainojen sovittu vuosikorko oli kesäkuussa 0,73 prosenttia.

Vaikka asuntolainojen otto piristyi kesäkuussa, toisella neljänneksellä lainoja nostettiin 10 prosenttia viime vuoden huhti–kesäkuuta vähemmän.

Kokonaisuudessaan vuoden ensimmäisellä puoliskolla uusia asuntolainoja kuitenkin nostettiin vain 0,4 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna vastaavana aikana.

Euromääräisten asuntolainojen kanta oli kesäkuun lopussa 101,5 miljardia euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 2,6 prosenttia. Kotitalouslainoista oli kesäkuun lopussa kulutusluottoja 16,7 miljardia euroa ja muita lainoja 17,9 miljardia euroa.

Uusia yrityslainoja nostettiin kesäkuussa 1,9 miljardin euron edestä. Uusien nostettujen yrityslainojen keskikorko laski toukokuusta ja oli 1,84 prosenttia. Yrityksille myönnettyjen euromääräisten lainojen kanta oli kesäkuun lopussa 96,9 miljardia euroa, mistä asuntoyhteisöille myönnettyjä lainoja oli 36,3 miljardia euroa.

Suomalaisten kotitalouksien yhteenlaskettu talletuskanta oli kesäkuun lopussa 100,5 miljardia euroa ja talletusten keskikorko 0,07 prosenttia.

Talletuskannasta oli yön yli talletuksia 87,8 miljardia euroa ja määräaikaistalletuksia 4,4 miljardia euroa. Uusia määräaikaisia talletussopimuksia suomalaiset kotitaloudet solmivat kesäkuussa 0,2 miljardin euron edestä.

Uusien määräaikaistalletusten keskikorko oli kesäkuussa 0,15 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?