Etätyösuositus päättyy: Näin suomalaisyrityksissä palataan lähityöhön – ”Työtavat uuteen normaaliin” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Etätyösuositus päättyy: Näin suomalais­yrityksissä palataan lähityöhön – ”Työ­tavat uuteen normaaliin”

Taloussanomien haastattelemissa yrityksissä palataan lähityöhön. Ohjeet ovat kuitenkin tiukat, eikä jokaisessa työpaikassa voida ottaa kaikkia toimistolle vielä elokuussakaan.

Etätyösuosituksen jälkeenkin suomalaistoimistoissa on paljon koronan sanelemia käytäntöjä.

31.7.2020 6:36

Etätyösuositus päättyy heinäkuun loppuun. Parhaimmillaan Suomessa etätöitä teki jopa 60 prosenttia työntekijöistä, eniten Euroopassa. Pahimman aallon mentyä ohi, osa työpaikoista on palauttanut välttämättömimmät työtehtävät takaisin lähitöihin, mutta elokuussa työpaikoille suuntaa yhä useampi.

Normaaliin ei aiota vieläkään palata. Vaikka osa yrityksistä palauttaa koko henkilöstön työpaikoille, tullaan korona huomioimaan päivittäisessä työnteossa erikoisohjein.

Neste aikoo palauttaa toimihenkilönsä takaisin työpaikoille ainakin Suomessa ja muissa maissa, joissa se on mahdollista. Henkilöstöjohtaja Hannele Jakosuo-Jansson korostaa, että Nesteellä on ollut paljon työntekijöitä, jotka eivät ole etätöitä tehneet. Esimerkiksi jalostuksessa työt ovat jatkuneet pandemian läpi, mutta eivät normaaliin tapaan.

Turvallisuuteen on kiinnitetty huomioita erilaisin ohjeistuksin ja protokollin, jotka ovat saaneet työntekijöiltä kiitosta.

Näitä ohjeita aiotaan hyödyntää myös pienen osan toimihenkilöistä palatessa töihin elokuun puolivälissä. Tämän jälkeen työntekijöitä aiotaan palauttaa porrastetusti työpaikoille niin, että mahdollisesti elokuun lopussa työntekijöitä otetaan konttoreille taas enemmän.

Osa työpisteistä on monissa toimistoissa pois käytöstä, sillä turvaväleistä halutaan pitää kiinni.

Töihin paluussa aiotaan huomioida korona-aika muun muassa siten, että kokoushuoneissa maksimissaan joka toinen paikka on käytössä ja siivousta tehostetaan. Lisäksi ulkomailta palaava työntekijä käyttää kasvomaskia, mikäli joutuu työskentelemään konttorilla.

Jakosuo-Jansson uskoo, että korona oli Nesteelle ja muille yrityksille opettava kokemus. Poikkeusaikana opitut etätyökäytänteet jäävät varmasti elämään vielä koronan jälkeenkin.

– Emme välttämättä vielä edes osaa arvioida, miten paljon etätyöstä opimmekaan. Varmasti nyt opittua tullaan hyödyntämään myös jatkossa, Jakosuo-Jansson sanoo.

Hän uskoo yhtä lailla, että käsidesipisteet voivat olla tulevaisuutta työpaikoissa tehtaista konttoreihin. Parantunut käsihygienia näkyy toivottavasti myöhemmin myös pienentyneinä sairaspoissaoloina.

Keskolla suurin osa työntekijöistä ei tehnyt hetkeäkään etätyötä. Kaupassa työnkuva muuttui hieman, sillä ruokakassien tilauspalvelut saavuttivat suosiota.

Keskon työntekijöistä suurin osa ei missään vaiheessa tehnyt etätöitä. Merkittävä osa Keskon 30 000 Suomessa työskentelevästä työntekijästä työskentelee kaupoissa tai logistiikan parissa, joissa etätyötä ei voitu hyödyntää.

Tartuntoja ei tästä huolimatta ole Keskon henkilöstössä ollut 50:tä enempää, kaikissa maissa.

Henkilöstö-, vastuullisuus- ja aluetoimintojen johtaja Matti Mettälä sanoo, että loputkin Keskon työntekijät palaavat lähityöskentelyyn elokuun alussa.

Koska meneillään on lomakausi, porrastus tapahtuu kuin itsessään.

– Kesäkuussa palasimme töihin kahdessa ryhmässä, vuorottelimme työskentelyä toimistoissa. Tästä meillä oli hyviä kokemuksia, eikä uusia tautitapauksia meillä ilmennyt. Nyt kun epidemiatilanne on rauhallinen, niin olemme palaamassa toimistotöissä normaaliin lähityökäytäntöön tarpeellista varovaisuutta noudattaen, Mettälä sanoo.

Varovaisuuteen kuuluu Keskollakin korostettu hygienia ja se, ettei lievästikään kipeänä saa tulla töihin. Lisäksi toimistotyöntekijät pyrkivät pitäytymään samoilla työpisteillä läpi työpäivän ja välttämään turhaa liikkumista työpaikan eri kerroksissa.

– Normaalisti meillä on monitilatoimisto, jossa voi valikoida työpisteensä vapaasti.

Koronaa Mettälä pitää opettavana kokemuksena, mutta ainakaan välittömästi se ei tule muuttamaan Keskossa työskentelyä.

Pankeista niin OP-Ryhmä kuin Nordea aikovat palata pikkuhiljaa normaaliin lähityöhön. Nordean henkilöstöjohtaja Sini Kivekäs sanoo, että käytännössä lähityöhön paluu koskee Nordean pääkonttoria, sillä muualla henkilökuntaa on ollut konttoreilla läpi kesän.

Nordealla on paluusuunnitelma, jonka mukaan lähityöhön palataan asteittain.

– Paluu on kuitenkin rajoitettu. Nordean pääkonttoria ei voida ottaa vielä elokuunkaan aikana täyteen, sillä huomioimme kaikissa tiloissamme vähintään kahden metrin turvavälin. Myös pankkikonttoreissa kahden metrin turvaväli huomioidaan, Kivekäs kertoo.

Nordealla etätöitä teki reilu puolet työntekijöistä, eli noin 3500 henkilöä. Koronan aikana etätyö on ollut paljon laajemmin käytössä erityisesti pääkonttorissa.

Turvallinen työhön paluu on huomioitu muun muassa siten, että Nordean pääkonttorin pysäköintipaikat ovat poikkeuksellisesti ilmaisia, jotta töihin pääsee omalla autolla.

Pankkikonttoreissa on ollut työntekijöitä läpi koronan. Kuva Nordean konttorin edustalta kesäkuun alussa. Jonossa noudatettiin turvavälejä.

OP-Ryhmän henkilöstöjohtaja Hannakaisa Länsisalmen mukaan myös OP:ssa pyritään palaamaan normaaliin lähityöhön kesälomakauden jälkeen.

– Kesäkuun alusta alkaen on ollut mahdollista palata työtiloihin siten, että enintään 30 prosenttia työntekijöistä on siellä yhtä aikaa, Länsisalmi avaa.

Työssä aiotaan noudattaa normaaleja turvatoimia, minkä lisäksi työntekijät voivat halutessaan käyttää esimerkiksi kasvomaskeja.

Korona-aika toi työntekijöille haasteita muun muassa perhe- ja työelämän yhdistämisessä. Lisäksi asiantuntijatehtävien edistäminen ja työhyvinvoinnin varmistaminen olivat poikkeusolosuhteissa haastavampia.

Tästä huolimatta Länsisalmi uskoo, että koronasta saadut opit jäävät käyttöön myös OP-Ryhmässä.

– Tavoitteena on luoda työtavat uuteen normaaliin, jossa lähi- ja etätyötä yhdistetään tuloksekkaalla tavalla korona-ajan oppeja hyödyntäen.

Edellisten tapaan myös Metso Outotec aikoo palauttaa työntekijänsä toimistolle vaiheittain elokuun alusta lähtien, kuitenkin turvallisuudesta huolehtien.

– Seuraamme omassa ohjeistuksessamme Suomen hallituksen linjauksia ja terveydenhuollon suosituksia, viestintä- ja brändijohtaja Helena Marjarannan välittämässä vastauksessa todetaan.

Etätyösuosituksen alettua valtaosa yhtiön työntekijöistä siirtyi kotiin näyttöpäätteidensä ääreen, ja etätyöaika sujui varsin hyvin.

Paluu lähityöhön tapahtuu varovaisesti ja turvatoimia noudattaen.

– Suosittelemme henkilöstöämme noudattamaan tartuntojen välttämiseksi ohjeita, kuten hyvää käsihygieniaa, turvavälejä ja kasvomaskien käyttöä ellei turvaväleistä voi huolehtia.

Fortumilla sen sijaan aiotaan vielä syksylläkin jatkaa samaa tapaa kuin nytkin.

– Keväällä laajensimme teknisillä ratkaisuilla ja kapasiteettien laajentamisilla etätyömahdollisuuksia. Jaoimme tiimit kahteen osaan, jotka voivat tulla toimipisteille työskentelemään omana viikkonaan. Tämä on vapaaehtoista, mikäli työtehtävät sallivat etätöitä voi jatkaa tiimin vetäjän hyväksynnällä. Jatkamme tätä käytäntöä myös nyt syksyllä, kunnes toisin päätetään, Fortumin turvallisuudesta vastaava johtaja Juha Härkönen sanoo.

Härkösen mukaan henkilökunnan turvallisuus on etusijalla, jonka takia yhtiö ei aio rajata etätyömahdollisuuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?