Virolaisministeri tyrmää Peter Vesterbackan Tallinna-tunnelin: ”Tunneli voidaan rakentaa vain Suomen ja Viron yhteishankkeella” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Virolaisministeri tyrmää Peter Vesterbackan Tallinna-tunnelin: ”Tunneli voidaan rakentaa vain Suomen ja Viron yhteis­hankkeella”

Viron valtionomistuksista vastaava ministeri sanoo virolaisen Ärileht-lehden haastattelussa, että hän aikoo ehdottaa Viron hallitukselle vetäytymistä yrittäjä Peter Vesterbackan ajamasta yksityisestä hankkeesta.

Yrittäjä Peter Vesterbackan tarkoituksena on ollut rakentaa Helsingin ja Tallinnan välille tunneli.

30.7.2020 13:49

Viron valtionomistuksista vastaava ministeri Jaak Aab ei halua Viron lähtevän mukaan yrittäjä Peter Vesterbackan hankkeeseen, jossa Helsingin ja Tallinnan välille rakennettaisiin tunneli.

Aab kertoo virolaisen Ärileht-lehden haastattelussa, että hän aikoo ehdottaa Viron hallitukselle vetäytymistä hankkeesta. Hänen mukaansa tunneli voitaisiin rakentaa vain Suomen ja Viron yhteishankkeella.

– Ympäristöön, talouteen ja turvallisuuteen liittyvistä syistä on epäiltävä tämän hankkeen toteuttamiskelpoisuutta, Aab sanoo lehden haastattelussa.

– Lisäksi rajat ylittävän yhteyden luominen on mahdollista vain kahden maan välisellä yhteishankkeella ja kummankin maan yhteisestä tahdosta.

Tallinnan tunnelihanke on ollut tarkoitus toteuttaa yksityisrahoitteisesti. Vesterbackan yrityksen Finest Bay Area Development Oy:n on täytynyt hakea kuitenkin tarvittavia lupia niin Suomen kuin Vironkin ympäristölupaviranomaisilta, jotta hanke olisi lainsäädännön osalta mahdollista aloittaa.

Jaak Aab on arvostellut Tallinna-tunnelia aiemminkin. Tasan vuosi sitten hän moitti valtionvarainministeriön sivuilla hankkeen valmistelua puutteelliseksi. Aab mainitsee nämä syyt uudelleen myös Ärileht-lehdessä.

Lehden haastattelussa Aab ei kuitenkaan täysin tyrmää ajatusta siitä, että Helsingin ja Tallinnan välille rakennettaisiin jossain kohtaa tunneliyhteys.

– Alueen kehityksen ja hyvien liikenneyhteyksien nimissä Viron ja Suomen välinen rautatietunnelihanke ansaitsee kuitenkin lisäarvioinnin, koska se hyödyttäisi koko Viroa, hän sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?