Robert Paulig on kuollut

Robert Paulig tunnetaan erityisesti Robert’s Coffee kahvilaketjusta.

Robert Paulig kuvattiin nimeään kantavan kahvilan edessä vuonna 2017. Paulig kuoli 73-vuotiaana.

23.7.2020 14:21 | Päivitetty 23.7.2020 15:06

Pauligin kahvisukuun kuulunut yrittäjä Robert Paulig on kuollut. Robert’s Coffeen perustajana tunnettu Paulig kuoli eilen aamuyöllä 73-vuotiaana rauhallisesti nukkuessaan. Lähipiirin mukaan sairauksista kärsineen Robert Pauligin sydän ei enää kestänyt kaikkia eri lääkityksiä.

Asian vahvistaa Taloussanomille Pauligin poika ja Robert’s Coffeen hallituksen puheenjohtaja Carl-Gustav Paulig.

Robert Paulig perusti Robert’s Coffeen vuonna 1990-luvun vaihteessa. Yhtiöllä on sanojensa mukaan yli 100 kahvilaa Suomessa ja maailmalla. Se mainosti itseään myös 2010-luvun alussa Pohjoismaiden suurimpana kahvilaketjuna.

Lisäksi Robert Paulig omisti aiemmin Robert Paulig -paahtimon ja sen tuotemerkit, kunnes sukuyhtiö Paulig osti ne.

Sukuyhtiö Pauligista Robert Paulig lähti 1980-luvun loppupuolella sen jälkeen, kun hän oli yrittänyt viedä yhtiötä pörssiin.

Myöhemmin Robert Paulig ja Paulig-perheyhtiöt kävivät kiistaa tavaramerkkioikeudesta. Oikeuden päätöksellä Robert Paulig sai käyttää tuotteissaan Pauligin nimeä muodossa Coffee by Robert Paulig ja logona Robert Paulig -allekirjoitusta.

Robert Pauligilla on poikansa Carl-Gustav Pauligin lisäksi tytär Henrika Paulig, joka toimii Robert’s Coffeen hallituksen jäsenenä.

Robert Pauligia jää kaipaamaan myös kolme lastenlasta ja leski Hannele Paulig.

Robert Paulig – sairauksien ja riitojen kautta menestykseen

Robert Paulig syntyi Katajanokalla maaliskuussa vuonna 1947. Hänen isänsä oli kahviyrittäjä Henrik Paulig ja perheyhtiön myötä Robert Pauligille oli jo alusta asti selvää keskittyä kahvialalle.

– Opin suun, nenän ja korvien kautta, että kahvi on nautintoaine. Siihen hurahtaa. Olen luottanut siihen, että tämän vanhan kulttuurijuoman parissa pärjään, vaikka mitä tulisi vastaan, Robert Paulig sanoi Talouselämän syntymäpäivähaastattelussa muutama vuosi takaperin.

Koulutukseltaan hän oli diplomi-ekonomi Hankenista.

Pauligin sukuyhtiössä Robert Paulig toimi vuoteen 1987 asti, jolloin hän poistui yhtiöstä sisäisten jännitteiden seurauksena. Jännitteet johtuivat ristiriidoista sen suhteen, tuleeko yhtiötä viedä pörssiin vai ei.

Lähdettyään perheyhtiöstä Robert Paulig perusti artesaanipaahtimon. Ajatus Robert’s Coffeeseen tuli Yhdysvaltain matkan myötä. Robert Paulig tutustui paikalliseen kahvilakulttuuriin ja kahvilaketju Starbucksiin, jotka innoittivat häntä.

Ensimmäiset vastapaahdetut kahvit hän myi Katajanokalla, jossa Talouselämän mukaan todistettiin pitkiä jonoja.

Ensimmäinen Robert’s Coffee avattiin vuonna 1988. 1990-luvun puolivälissä ketju siirtyi franchising-malliin.

Sittemmin ketjua on yritetty ostaa useaan otteeseen, mutta Robert Paulig ei ole halunnut myydä elämäntyötään. Vuodesta 2011 asti ketjusta ovat vastanneet pitkälti hänen lapsensa.

Menestyksekkään liiketoiminnan vastapainona Robert Pauligin elämää varjostivat 1990-luvun alusta asti sairaudet. Hän ehti kärsiä munuaisongelmista, useammasta sydänkohtauksesta ja kroonisesta leukemiasta.

Sairaus ei kuitenkaan pysäyttänyt ja Robert Paulig muun muassa luennoi kahvilaketjunsa brändistä Monacossa dialyysilaitteet mukanaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?