Kommentti: Ruotsalaisjätti nielaisee Neleksen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Ruotsalaisjätti nielaisee Neleksen

Alfa Laval ostaa Nelesin.

Julkaistu: 13.7. 14:06

Maanantai toi mukanaan yritysuutisen, joka merkitsee jälleen uuden suomalaisen pörssiyrityksen joutumista ulkomaisiin käsiin.

Tällä kertaa kyseessä oli Outotecin kanssa fuusioituneesta Metsosta omaksi listayhtiökseen vastikään lohjennut venttiileitä valmistava Neles, joka on uimassa ruotsalaisen konepajakonserni Alfa Lavalin haaviin.

Nelekseen verrattuna Alfa Laval on jätti, sillä sen liikevaihto liikkuu lähes viidessä miljardissa eurossa, kun taas Neleksen viime vuoden liikevaihdoksi on laskettu 660 miljoonaa euroa.

Yhdistymistä perustellaankin yrityskaupoilla laajentuneen ja yli 17 000 työntekijän Alfa Lavalin tarjoamilla rotevimmilla olkapäillä.

Suurten yrityskauppojen tapaan Alfa Lavalin käteistarjous sisältää kohtuullisen ylihinnan eli preemion, joka rikastuttaa Neleksen suomalaisia omistajia.

Näihin lukeutuvat suurin omistaja, konepajayritys Valmet, sekä eläkevakuutusyhtiöt Ilmarinen, Varma sekä Elo. Valmet ilmoitti hankkivansa Neleksestä 14,9 prosentin osuuden valtion omistajayhtiö Solidiumilta vasta viime kuussa.

Valmetin asema on mielenkiintoinen. Neleksen hallitus suosittelee ostotarjouksen hyväksymistä. Hallituksessa ei ole kuitenkaan edustusta Valmetilla, jonka sijoittajaviestinnän mukaan kyseessä on ollut Alfa Lavalin sisäpiirihanke eikä tarjousta kommentoida tässä vaiheessa enempää.

Alfa Lavalista vahvistettiin tänään, ettei Neleksen suurimpaan omistajaan ole oltu yhteydessä.

Valmet pyysi heinäkuun alussa Nelesiä kutsumaan koolle ylimääräisen yhtiökokouksen. Valmet ehdottaa, että yhtiön hallituksen jäsenmäärää kasvatettaisiin yhdellä ja uudeksi jäseneksi nimitettäisiin Jukka Tiitinen.

Jukka Tiitinen työskentelee Valmetissa Aasian ja Tyynenmeren alueen johtajana.

Valmetilla ei ole myöskään Solidiumin kanssa tehdyn sopimuksen mukaan lupaa myydä Neleksen osakkeita vuoteen ilman Solidiumin puumerkkiä.

Reilun kymmeneksen Neleksestä omistaa ruotsalainen aktivistisijoittaja Cevian, joka on ollut aikaisemmin vaikuttamassa taustalla, kun Valmet lohkesi Metsosta omaksi yhtiökseen. Sille fuusio kelpaa hyvin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?