Tällainen on uusi yliäänikone – tavoitteena lennättää matkustajat huippunopeasti Atlantin yli - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tällainen on uusi yliäänikone – tavoitteena lennättää matkustajat huippunopeasti Atlantin yli

Julkaistu: 13.7. 12:36

Boom Supersonic on aloittamassa koelennot jo ensi vuonna.

Denveriläinen startup-yritys Boom Supersonic aikoo CNN:n mukaan aloittaa koelennot uuden Overture-yliäänikoneensa XB-1-prototyypillä vuonna 2021.

Tavoitteena on palauttaa ääntä nopeammat matkustajakoneet ilmaan vuosien tauon jälkeen. Legendaarinen Concorde lensi viimeiset lentonsa vuonna 2003.

– XB-1 on ensimmäinen askel yliäänimatkustamisen palauttamiseksi maailmaan, toimitusjohtaja Blake Scholl sanoo Boom Supersonicin verkkosivuilla.

– Lennot kaksinkertaisella nopeudella tarkoittavat, että pystymme matkustamaan kaksi kertaa pidemmälle – tuoden enemmän ihmisiä, paikkoja ja kulttuureja elämäämme.

Kokeellinen lentokone aiotaan esitellä yleisölle 7. lokakuuta. Yritys on jo julkaissut kuvia koneesta, jota se kuvailee ”historian nopeimmaksi yksityisesti kehitetyksi lentokoneeksi”.

Ennen koronapandemiaa Boom oli kerännyt ainakin kuuden miljardin dollarin arvosta ennakkotilauksia koneesta, jonka hintalappu on 200 miljoonaa dollaria. Ostajien joukossa ovat muun muassa Virgin Group ja Japan Airlines.

Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, Overture-kone aloittaa matkustajalennot vuonna 2030. Se on suunniteltu 55–75 matkustajalle.

Koneen on suunniteltu lentävän pääosin pitkiä lentoja valtameren yli. Esimerkiksi matka New Yorkista Lontooseen kestäisi ainoastaan kolme tuntia ja 15 minuuttia.

XB-1-testiohjelman väitetään olevan 100-prosenttisen hiilineutraali.

– Varmistamme, että yliääninen tulevaisuus on turvallinen sekä ympäristöllisesti ja taloudellisesti kestävä. Olemme huomanneet, että yliäänisyyden kysyntä on kasvanut jopa nopeammin kuin ennakoimme, Scholl kommentoi.

Koneessa hyödynnetään uusinta melua vähentävää teknologiaa, ja se lentää ääntä nopeammin ainoastaan valtameren yläpuolella.

Myös Aerion Corporation kehittelee parhaillaan matkustajakäyttöön tarkoitettua yliäänikonetta, johon mahtuu enintään 12 matkustajaa. Sen päämaja sijaitsee Renossa, Nevadassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?