Konkarimatkailijoiden vinkit Suomi-lomaan: täältä löytyy maailmanluokan kohteita - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Konkarimatkailijoiden vinkit Suomi-lomaan: täältä löytyy maailmanluokan kohteita

Säästää kannattaa kohtuudella ja itselleen toissijaisista asioista, tunnetut matkabloggaajat sanovat. Liika säästäminen voi murtaa lomatunnelman.

11.7.2020 7:10

Mistä on hyvä kotimaan matka tehty, pohtii moni tänä kesänä. Ulkomaille ei voi juuri suunnata, kun leijonan osa lennoista on peruttu ja karanteeniin joutuisi pahimmassa tapauksessa niin lomakohteessa kuin kotimaassakin.

Kotimaa kutkuttaa, mutta mihin suunnata? Tunnetut matkabloggarit kertovat omat vinkkinsä siihen, mitä kotimaassa matkaillessa kannattaa ottaa huomioon ja mistä asioista voi säästää.

Muun muassa Adalmina’s Adventures -matkailublogia pitävä ja Jetlagissa-podcastista tunnettu Anna-Katri Räihä muistuttaa, että myös Suomesta löytyy maailmanluokan matkailukohteita.

Hän nostaa matkasuositukseksi Suomen lukuisat kartanot ja Saimaan norppa- sekä Kuhmon karhusafarit, jotka vastaavat laadultaan Afrikan safareita.

Kaupunkikohteista iki-ihana Turku nousee ylitse muiden.

Turun linna on 1200-luvun lopussa Aurajoen suulle perustettu linna Turussa.

Räihä on kiertänyt viime aikoina Itä-Suomea, matkalle hän lähti ennen juhannusta. Hän muun muassa yöpyi Mikkelin idyllisessä Tertin kartanossa ja haastatteluun hänet tavoitettiin Punkaharjun kansallismaisemista, josta hän matkaa Imatralle ja Porvooseen ja siitä kotiinsa Helsinkiin. Loppukesällä Räihä matkailee vielä ympäri Länsi-Suomea.

Kohteet valikoituvat pitkälle majapaikkojen mukaan.

– Niin ulkomailla kuin Suomessa kiinnostaa usein luontokohteet ja seikkailuelämykset, mutta nyt olen matkalla koirani kanssa, ja olen etsinyt kauniita ja persoonallisia majapaikkoja luonnon lähellä, Räihä sanoo.

Suomi voi tuntua helposti tutulta ja epäeksoottiselta, mutta Räihän mukaan pienellä vaivalla Suomestakin voi löytää uusia ja vaikuttavia kokemuksia. Aiemmin mainittujen safarien lisäksi Suomessa on tarjolla monia toiminnallisia kokemuksia, kuten koskenlaskua.

Räihä sanoo, ettei laske matkaillessaan jokaista euroa tarkkaan, mutta yksinkertaisilla vinkeillä Suomi-matkailussakin voi säästää pitkän pennin.

Punkaharjun kansallismaisema on kappale kauneinta Suomea.

– Samaan reissuun kannattaa yhdistää useampia kohteita samalla alueella. Esimerkiksi Saimaalle matkatessa kannattaa vaikka pidentää reissua parilla yöllä, jos sen myötä ehtii nähdä useamman itseään kiinnostavan paikan. Ihan Google Mapsia zoomailemalla voi löytää kohteita, joista ei ole kuullutkaan, mutta jotka olisi kiinnostavia nähdä. Samalla voi säästää edestakaisissa matkakuluissa.

Räihän mukaan onkin tärkeää suunnitella myös kotimaanmatka hyvin etukäteen. Kun ulkomaille suunnatessa matkailijalla on usein ”bucket list” nähtävyyksistä, ravintoloista ja kokemuksista, Suomessa moni matkaa ilman kunnon etukäteissuunnitelmaa.

Räihän mukaan matkasta ei saa kaikkea irti, jos varaa etukäteen vain majoituksen, eikä suunnittele matkaa sen pidemmälle. Etukäteissuunnittelulla voi myös säästää yllättävistä kuluista.

Anna-Katri Räihän suosittelee muun muassa norppasafaria Saimaalla.

Isoimman säästön saa Räihän mukaan tinkimällä majoituksesta, mutta Suomessa matkaillessa hän ei itse halua sitä tehdä.

– Jos ei halua pihistellä ja asua esimerkiksi leirintäalueilla, niin säästöä voi saada siirtymistä varaamalla bussi- ja junamatkat ennakkoon.

Räihä vuokrasi kesäksi auton, jolla siirtymät helpottuvat. Mikäli ei tyydy pelkkiin kaupunkikohteisiin, auto on välttämätön.

Auton suhteen säästöä voi hakea vähäpäästöisyydestä tai vuokraamalla reissupakun, joka toimii samalla yöpaikkana.

Mustion linna Raaseporissa.

Ruokailussa säästää puolestaan valikoimalla majapaikan, johon kuuluu aamiainen ja syömällä jonkin ravintoillallisen sijaan eväitä.

Muista säästövinkeistä Räihälle tulee mieleen museokortti, jolla pääsee lähes kaikkiin Suomen museoihin ilmaiseksi. Räihä toivosi, että alueet tekisivät enemmän yhteistyötä ja samalla lipulla voisi kokea useamman elämyksen –vaikkapa päästä safarille ja taidegalleriaan.

Suomi-matkailussa voi myös sattua kommelluksia, joita ulkomailla ei välttämättä sattuisi.

– Olin junamatkalla Iisalmeen ja paikallislehdessä julkaistiin muutama päivä myöhemmin ilmoitus, jossa etsittiin vaaleahiuksista tyttöä, joka oli työskennellyt tietokoneella junassa. Olin jäänyt mieleen ja ilmoituksessa pyydettiin, että otathan yhteyttä. En kylläkään ikinä ottanut, mutta tämä on jäänyt mieleen.

Juhannuksen Räihä vietti vanhempiensa luona Pohjois-Savossa.

Miehensä kanssa Meriharakka-blogia ylläpitävä Pirkko Schildt on matkaillut kotimaissa lähes joka kesä, mutta tänä kesänä kohteiksi on valikoitunut paikkoja, joissa pariskunta ei ole hetkeen vieraillut. Vuosien tauon jälkeen Schildt vietti kaupunkiloman muun muassa Tampereella.

– Kävimme siellä uudella kattokävelyllä ja taidemuseoissa.

Muita kesän kohteita Mathildedalin ruukkikylä, jossa Schildt suosittelee myös yöpymään, ja Maarianhamina, jonne pari suuntaa ensi viikonloppuna.

– Jos koronasta jotain positiivista hakee, niin päiväristeilyllä pääsee suoraan Helsingistä Ahvenanmaalle. Siinä säästyy aikaa ja rahaa, kun ei joudu ajamaan Turkuun.

–Jos koronasta jotain positiivista hakee, niin päiväristeilyllä pääsee suoraan Helsingistä Ahvenanmaalle, sanoo Pirkko Schildt. Kuvassa Marianhaminan kävelykatu.

Schildt myöntää, ettei heidän matkoissaan korostu säästeleminen: lomat toteutetaan niin, että toiveet täyttyvät.

Hän sanookin, että on huono antamaan säästövinkkejä.

– En tiedä onko tämä säästövinkki, mutta sellaisena sen voi ainakin ottaa. Tampereella asuimme Forenomin kalustetussa asunnossa. Tänä kesänä hotellien aamiaisten laatu on ollut vaihteleva, niin tällaisessa huoneistohotellissa säästää tietysti, eikä tule maksettua turhasta aamiaisesta, Schildt sanoo.

Vuonna 2017 Pirkko Schildt oli suuntaamassa kohti Lähi-Itää.

Schildt painottaa, että matkat kannattaa aina suunnitella omien mieltymyksiensä mukaan. Hän korostaa, ettei ole järkevää säästää asioista, jotka ovat itselleen tärkeitä.

Näin ollen luksusta tavoittelevan matkaajan ei ole järkevää leikata majoituskuluista ja elämyksistä pitävän ei tarvitse pihistellä lippukuluista.

– Meillehän säästöä tulee itsessään, kun emme käy huvipuistoissa. Mieluummin maksamme kivasta hotellista ja hyvästä illallisesta.

Schildtin mukaan tärkeää on muistaa, että Suomesta löytyy matkakohteita joka lähtöön. Ajoissa kannattaa olla, sillä varsinkin suosituimmat kohteet ja hotellit voivat olla täynnä.

– Jos ei aio olla viikkoa samassa kaupungissa, kannattaa varata asioita ennakkoon.

Tiesitkö, että Suomessa on seitsemän Unescon maailmanperintökohdetta? Yksi niistä on Verlan puuhiomo ja pahvitehdas Kouvolassa.

Kotimaan lomalle suuntaavalle Schildt suosittelee Unescon maailmanperintökohteita, joita on Suomessa seitsemän.

Jos näistä ehtii vain yhteen, Schildt suosittelee Verlan puuhiomoa ja pahvitehdasta.

Erityisen hyvin säilynyt esiteollinen miljöö antaa Unescon mukaan oivan esimerkin pienimuotoisesta maaseudun teollisuusasutuksesta.

– Siellä voi osallistua tehdaskierrokselle ja läheisissä mökeissä voi majoittua. Kaikkiaan paikka on upea, ja jälkikäteen olemme ihmetelleet, miksi Verla jäi maailmanperintökohteista viimeiseksi, jossa vierailimme.

Korjattu kuvatekstiä klo 13.03: Mustion linna sijaitsee Raaseporissa, ei Lohjalla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?