Venekauppa räjähti Suomessa ennennäkemättömällä tavalla - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Venekauppa räjähti Suomessa ennennäkemättömällä tavalla

Julkaistu: 7.7. 20:58

Venekauppa on käynyt huimaa tahtia loppukeväällä ja kesällä. Ensirekisteröinnit kasvoivat tammi–kesäkuussa neljänneksellä vuoden takaisesta, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Venealan mukaan myös pienten rekisteröimättömien veneiden sekä käytettyjen veneiden myynti on kasvanut rajusti.

– Kaupankäynti on ollut ennennäkemättömän hurjaa koronapysäyksen jäljiltä, kertoo Venealan Keskusliiton Finnboatin toimitusjohtaja Jarkko Pajusalo.

Hänen mukaansa pysähdyksissä ollut kauppa lähti käyntiin sen jälkeen kun Uuttamaata koskeneet liikkumisrajoitukset purettiin. Touko- ja kesäkuussa venekauppa on siten käynyt todella rajusti, kun takana oli hiljaisia kuukausia.

Traficomin tiiminvetäjä Suvi Toppari arvioi, ettei näin kovaa pomppua veneiden rekisteröinnissä ole aikaisempina vuosina ollut. Hänen mukaansa tämä viittaisi koronavirukseen.

– Kun ulkomaanmatkaa ei tehdä, on hankittu vene, Toppari sanoo.

Myös Pajusalon mukaan veneily ja mökkeily ovat nousseet vaihtoehdoksi ulkomaanmatkailulle. Kysymys on kilpailusta kuluttajien vapaa-ajan viettotavoista.

– Suuri vaikutus on sillä, että vajaalla käytöllä olevat kesämökit ovat nyt täyskäytössä, Pajusalo kertoo.

Hänen mukaansa erittäin suuri osuus suomalaisesta veneilystä linkittyy kesämökkeihin. Mökkiveneet ovat tyypillisesti pienehköjä yleiskäyttöveneitä, joilla kalastetaan ja käydään erilaisilla retkillä. Myös soutuveneiden lisääntynyt menekki heijastelee suomalaisten suuntautumista mökkeilyyn korona-aikoina.

Rekisteröintivelvoite koskee vähintään 5,5 metriä pitkiä purje- tai moottoriveneitä. Rekisteröitävän veneen moottoritehon alaraja on 15 kilowattia eli 20,4 hevosvoimaa.

”Hyvä sää on mitä parhain myyntimies”

Toppari sanoo, että toinen suuri syy veneilyn lisääntyneeseen suosioon on se, että Suomen sää on ollut hieno alkukesän aikana.

– Lämpimät kelit houkuttelevat aina veneilemään. Sillä on varmasti paljon painoarvoa, hän arvioi.

Pajusalo huomauttaa, että mökkejä ja veneitä ostetaan vuosikymmenten tarpeisiin, mutta kauppoja tehdään hyvin mielellään silloin kun aurinko paistaa.

– Hyvä sää on mitä parhain myyntimies venealalla. Kesäkuu oli sen verran hieno, että se näkyi heti, Pajusalo kertoo.

Topparin mukaan veneiden ensirekisteröintien kasvu on ollut aikaisempinakin vuosina trendi, mutta ei tässä mittakaavassa.

Purjeveneissä käytetyt menevät kaupaksi

Purjeveneet ovat ainoa poikkeus säännöstä, mutta uusien purjeveneiden myynti on ylipäätään niin vaatimatonta, ettei johtopäätöksiä voi tehdä. Tammi-kesäkuussa ensirekisteröitiin 12 purjevenettä, kun vuosi sitten luku oli 18.

Pajusalo huomauttaa, että purjeveneiden tilausajat ovat pitkät. Koronapiikki ei ole siten ehtinyt näkyä rekisteröinneissä.

– Se, missä piikki näkyy, on käytettyjen purjeveneiden myynnissä. Siitä ei ole tilastoja, mutta kauppiaiden kertomusten mukaan kasvu on ollut huimaa, Pajusalo sanoo.

Vesiskoottereiden suosio kasvaa aiempien vuosien tapaan vauhdilla. Vesiskoottereita ensirekisteröitiin tammi–kesäkuussa 48 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Moottoriveneissä kasvu oli 17 prosenttia.

Moottoriveneitä rekisteröitiin vajaat 2 400 kappaletta ja vesiskoottereita yli 1 100.

Hommasitko täksi kesäksi veneen? Missä veneilet ja miten on mennyt? Kommentoi alle tai lähetä kuva/video IS:n WhatsAppiin: 040 660 9019.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?