Katso, paljonko rantamökit maksoivat eri kunnissa – suurimmassa osassa hinnat laskivat 5 vuodessa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Katso, paljonko rantamökit maksoivat eri kunnissa – suurimmassa osassa hinnat laskivat 5 vuodessa

Mökkien hintakehitys on ollut pääsääntöisesti laskeva, mutta osassa kunnissa on ylletty huimiinkin nousuihin.

Julkaistu: 7.7. 17:57

Vaikka mökkien hintojen odotetaan ainakin väliaikaisesti nousevan tänä vuonna, pitkällä aikavälillä hinnat ovat laskeneet.

Mökkien hintakehitys saattaa kääntyä jälleen nousuun koronan myötä. Pidemmällä aikavälillä vuodesta 2014 vuoteen 2019 rantaan rajautuvien kaava-alueiden lomakiinteistöjen kauppahintojen mediaani on lähes joka alueella ollut laskussa.

Eniten mökkien hinnat ovat pudonneet Keski-Pohjanmaalla, jossa pudotus on ollut jopa 26 prosenttia.

Yli 20 prosenttia hinnat ovat pudonneet vastaavalla ajanjaksolla myös Pohjanmaan, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pohjois-Savon ja Satakunnan maakunnissa.

Sen sijaan Lapissa loma-asuntojen hinnat ovat nousseet peräti 52 prosenttia ja Etelä-Pohjanmaallakin seitsemän prosenttia.

Kalleimpia mökit ovat Uudellamaalla, jossa mediaanihinta oli 170 000 euroa vuonna 2019, eli noin kolme prosenttia vähemmän kuin viisi vuotta aiemmin.

– Kesämökkien hinnat ovat olleet useita vuosia laskussa vaihtelevan kysynnän ja arvostuksen takia. Mökkikaupan määrä kääntyi jo aikaisempina vuosina nousuun ja myös hinnat ovat tänä vuonna kääntyneet nousuun, kiinteistöjen kauppahintarekisteristä vastaava rekisteripäällikkö Taisto Toppinen arvioi Maanmittauslaitoksen tiedotteessa.

Tänä vuonna mökkikauppa onkin ollut vilkasta. Kysyntä on nyt kovaa ympäri Suomen, kun ulkomaanmatkat ovat vaihtuneet koronan vuoksi kotimaankohteisiin.

Lisäksi poikkeuksellisen kevään aikana etätyöt ovat yleistyneet, ja moni unelmoi työnteosta loma-asuntonsa laiturilla.

Mökkikaupassa kysyntä on noussut eniten Etelä-Savossa, Kanta-Hämeessä, Oulussa, Kainuussa, Kaakkois-Suomessa, Porvoon suunnalla ja Hangossa, kertoo Suomen Kiinteistönvälittäjien (SKVL) toukokuun lopussa tehty kysely. Myös vaatimattomat mökit ovat menneet tänä vuonna hyvin kaupaksi.

Alueellisesti nyt voi ollakin myyjän markkinat.

– Myyntiä harkitsevien mökinomistajien kannattaa laittaa kiinteistö myyntiin. Kysyntää sopiville kesäpaikoille tuntuu olevan ja hinnat ovat nousseet, Toppinen sanoo tiedotteessa.

Maanmittauslaitos kertoi 17 prosentin noususta kesämökkien kauppamäärissä tammi–toukokuussa verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

Taloussanomat tarkasteli rantamökkien mediaanihintoja vuonna 2014 ja 2019 kunnissa, joissa oli vähintään viisi mökkikauppaa noina vuosina.

Esimerkiksi Inarissa mökin mediaanihinta on noussut tällä aikavälillä huimat 261 prosenttia, Pirkkalassa 122 prosenttia ja Ranuallakin 104 prosenttia. Luvuissa ei näy vielä vuodeksi 2020 odotettu mediaanihintojen nousu.

Inarin huima nousu selittyy osaltaan sillä, että rannallisen lomakiinteistö mediaanihinta oli vuonna 2014 vain 20 000 euroa ja vuodeksi 2019 se oli noussut 83 000 euroon.

Pirkkalassa mediaanihinta nousi puolestaan 151 000 eurosta 335 000 euroon ja Ranualla 26 500 eurosta 54 000 euroon.

Pienillä mökkipaikkakunnilla suurilta vaikuttavat muutokset voivat selittyä pienellä myytävien mökkien kokonaismäärällä. Osassa kunnista ei välttämättä edes myyty vuosittain rantaan rajautuvaa lomakiinteistöä.

Eniten mediaanihinta putosi Sonkajärvellä, Merikarvialla ja Kustavissa. Sonkajärvellä pudotus oli noin 67 prosenttia, Merikarvialla 56 prosenttia ja Kustavissa 51 prosenttia. Euromääräisesti pudotukset olivat 90 000 eurosta 30 000 euroon, noin 142 000 eurosta 62 000 euroon ja 160 000 eurosta 78 000 euroon.

Suuremmassa osassa Suomen kuntia mökkien hinnat ovat olleet laskusuuntaisia kuin noususuuntaisia.

Asiasta uutisoi ensin Kauppalehti.

Oman kuntasi tilanteen voit katsoa alla olevasta taulukosta.

  • Jos taulukko ei näy, katso se tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?