Täältä voit vielä saada vuokramökin – suosituimmat paikat jo täynnä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Täältä voit vielä saada vuokramökin – suosituimmat paikat jo täynnä

Keskiyön aurinko Rukalla. Kuusamon korkeudella on vielä vuokramökkejä vapaana.

Julkaistu: 8.7. 7:18, Päivitetty 9.7. 11:47

Suosituimpiin kesämökkikohteisiin jopa jonotetaan toivoen, että ulkomaalaiset peruisivat kesän varauksia.

Suosituimmista mökkipitäjistä on enää vaikea löytää paikkaa heinäkuulle tai elokuun alkupuolelle.

Sen sijaan reilusti pohjoisempana Lapissa sekä hiihtokeskuksissa, kuten Rukalla ja Kuusamossa vuokrakohteita on vielä saatavissa. Kuusamossakin järvien rannoilla olevat mökit ovat pääosin jo täynnä heinäkuusta elokuun puoliväliin.

Nettimökin sivuilla Suomen suurimmista hiihtokeskuksista löytyi heinäkuun loppupuolella vielä vajaa tuhat perhemökkiä tai -asuntoa viikkovuokraukseen. Vain noin kymmenesosassa oli rantaa.

– Satunnaisia pätkiä on joissakin kohteissa, mutta hyvin varattuja ovat nekin, ProLoman toimitusjohtaja Virpi Pirttijärvi kertoo.

Rukan keskuksesta löytyy sen sijaan vielä hyvin lomalaisten vuokrakohteita, erityisesti hyvin varusteltuja asuntoja tai paritalon puolikkaita.

– Edullista, hyvätasoista asumista kaikilla mukavuuksilla. Sieltä on helppoa ajella eri luontokohteisiin ja pitää keskustaa tukikohtana.

Mökkitarjonta lisääntyy selvästi, jos lähtee Kuopiosta pohjoiseen. Hyvätasoisia mökkejä löytyy nimenomaan hiihtokeskuksista, joita ei yleensä kesäisin varata.

– Uutena ilmiönä näitäkin on tänä kesänä varattu merkittävissä määrin. Se johtuu varmaan siitä, että muuta ei tahdo löytyä, Lomarenkaan markkinointipäällikkö Pekka Huttunen kertoo.

Kuhmosta, Syvä-Särkkäjärven rannalta, erämökin saisi heinäkuussa noin 500 eurolla.

Kuusamon pohjoispuolella Vuosselijärven lähistöllä odotti vuokraajaansa hirsiparitalo-huoneisto, jossa on tilaa vielä heinäkuussa.

Ylläsjärven kylässä sijaitseva hirsiparitalon puolikas on vielä vapaana koko heinä-elokuun.

Lomarenkaan varattavia mökkejä on 4 400, joista rantamökkejä on noin 2 500. Varausaste kuvaa tilannetta hyvin: rantamökeissä 95 prosenttia heinäkuussa.

– Se tarkoittaa, että vapaita mökkejä oli kaikkiaan enää reilut sata.

– Varustetasosta voi joutua tinkimään poikkeuksellisen tilanteen takia. Tai että luksusta on, mutta hiihtokeskuksen alueella. Ääripäitä löytyy parhaiten.

Saimaalla, Puumalan Niinisaaressa eletään jännittäviä päiviä. Tällä viikolla selviää, avaako Suomen hallitus heinäkuussa rajoja uusille maille, kuten Sveitsille ja Saksalle.

Niinisaaressa ja Etelä-Savossa ylipäätään lomailee saksalaisia ja sveitsiläisiä erittäin paljon, kertoo Okkolan lomamökkien emäntä Paula Okkola. Okkolassa erikokoisia mökkejä on 17.

– Koko heinäkuu on ihan täynnä, ja elokuu sen puoliväliin asti.

Okkolassa tilanne elää joka päivä.

– Muutoksia tulee koko ajan, hurjaa turbulenssia. Tänäänkin odotan asiakkaita, jotka saivat mökin, kun sveitsiläiset peruivat omansa.

Okkolan Hessulan mökiltä on oivat näkymät Saimaalle. Paikka on keskieurooppalaisten suosiossa.

Ensi viikolla Okkolaan pitäisi saapua saksalaisia useisiin mökkeihin.

– He ovat siellä jo matkalaukut pakattuina, odottamassa Suomen päätöstä maahan pääsystä.

Mökkejä ja mahdollisia peruutuksia on Suomen päässä kärkkymässä moni perhe.

– Niitä on sähköpostissa jono. Olen luvannut heti ilmoittaa, jos jotain vapautuu.

Hallitus päätti keskiviikkona uusista matkustusrajoitusten poistoista. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) kertoi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että maahantulon rajoituksista luovutaan 13. heinäkuuta alkaen seuraavien EU-maiden välillä: Alankomaat, Belgia, Italia, Itävalta, Kreikka, Malta, Saksa, Slovakia, Slovenia, Unkari, Liechtenstein ja Sveitsi.

Lisäksi liikenne Kyproksen, Irlannin, Andorran, San Marinon ja Vatikaanin välillä sallitaan rajoituksitta.

Lue lisää: Suomi höllentää matkustusrajoituksia ensi viikosta alkaen – Sisäministeri: Suomi etenee varovasti

Uusia varauksia napsivat erityisesti saksalaiset nyt loppukesälle.

– Nyt kun jo lähes varmistui, että Saksasta pääsee kohta Suomeen, sieltä rupesi heti tulemaan varauksia, pääosin elokuulle ja myös syyskuulle, Lomarenkaan Huttunen sanoo.

Paula Okkolan suku on pyörittänyt Niinisaaressa mökinvuokrausta jo 1960-luvulta lähtien.

Syyskuusta saattaa Huttusen mukaan tulla jopa uusi sesonki keskieurooppalaisille. Matkustaminen Suomeen mielletään turvalliseksi toisin kuin moniin muihin Euroopan maihin.

– Eiväthän he tänne lämmön perässä tule muutenkaan vaan kauniin luonnon.

Venäläisten poisjäänti jättää ison loven, ulkomaalaisten osuus on 25 prosenttia, joista venäläisiä on puolet.

Venäläisiä odotettiin Pieliselle myös elokuun loppupuolella, mutta tilanne näyttää nyt huonolta, Koli Niinilahden Lomamajat Oy:n yrittäjä Anita Heikkinen kertoo. Hänellä on kahdeksan vuokramökkiä, joista kaikki on täyteen buukattuina heinäkuun ja elokuun alkupuoliskon.

– Moni on ajatellut, että haluaa joskus tulla katsomaan Kolin maisemia. Meillä on paljon ensikertalaisia tänä kesänä.

Paula Okkola kertoo, että nopeimmin viime hetken peruutuksista hän kertoo sosiaalisessa mediassa, kuten moni muukin mökkiyrittäjä.

Huttunen puolestaan vinkkaa, että mökkejä ei nykyisin enää tarvitse välttämättä hakea täysinä viikkoina, kuten lauantaista lauantaihin. Mökkejä vuokrataan aiempaa joustavammin, vaikka 3–5 vuorokaudeksi.

– Kannattaa kokeilla juuri itselle parhaiten sopivia päiviä, varauskalentereihin voi aina jäädä aukkoja, ja näin hakemalla voi löytyä hyviä kohteita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?