Korona vei Riikan kesätyöt – työllistää itsensä pyöräkahvilalla, jonka houkuttimena on ilmaiset lakineuvot - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Riikka pyrki kesätöihin lakitoimistoon, mutta sitten iski korona – keksi erikoisen idean kesäpuuhaksi

Riikka Kuoppalalle polkupyöräkahvila oli pitkäaikainen unelma. Hän kehottaa muita samassa tilanteessa olevia tekemään asioita, joista nauttii ja joissa on hyvä. Jos töitä ei löydy, voi opetella vaikka uuden taidon.

Riikka Kuoppala työllistää itsensä tänä kesänä Vegan & Legal -pyöräkahvilalla, josta saa nimensä mukaisesti vegaanista purtavaa ja ilmaisia lakineuvoja.­

3.7. 18:25

Korona vei kesätyöt tai sovitut työpätkät monelta suomalaiselta. Niin kävi myös oikeustieteitä toista vuotta opiskelevalle Riikka Kuoppalalle.

Kuoppala lähetti keväällä lukuisia hakemuksia pieniin lakitoimistoihin ja sai hakemuksistaan hyvää palautetta. Ensimmäinen varsinainen oman alan työpaikka ei ollutkaan kovin kaukana, mutta sitten pandemia iski ovet kiinni: ketään ei voitu palkata, hyvät hakemukset valuivat hukkaan.

Se yllätti Kuoppalan, muttei lannistanut.

– Minulla on taustalla kuvataiteen maisterin koulutus ja olen tottunut pätkittäisiin töihin ja nopeisiin suunnitelman muutoksiin. Enemmänkin olin hyvin iloinen, että uudella opiskelualallani töitä olisi saatavissa, jos päällä ei olisi poikkeuksellinen tilanne, Kuoppala kertaa.

Hän ei lannistunutkaan. Alkukevään hän opiskeli, vahti välillä tuttujensa lapsia ja haki Koneen säätiöltä Kotiresidenssi-apurahan taiteen ja oikeustieteen yhdistämistä käsittelevään työhön. Sen hän myös sai, ja myöntää, että ilman apurahaa taloudellinen tilanne olisi vaikea.

Heikkoon rahatilanteeseen tottunut Kuoppala voi apurahan myötä toteuttaa lapsuuden haaveensa: polkupyöräkahvilan.

Vegaaninen polkupyöräkahvila ei ole kuitenkaan mikä tahansa polkupyöräkahvila, vaan vegaanisia leivonnaisia, kombuchaa ja ilmaisia lakineuvoja tarjoava Vegan & Legal.

Polkupyöräkahvilassa yhdistyy taide, juridiikka ja lapsuuden haave kahvilasta.

Idea syntyi kuin itsestään, melkein valmiina. Sen viilaaminen oli hauskaa ja toi mukavasti sisältöä ”kotikaranteeniin”.

– Usein minulta kysytään neuvoja pieniin juridisiin ongelmiin. Sellaisen takia ei kehdata ottaa yhteyttä maksullisiin juristeihin. Uskon, että lakineuvontaa tarjoava kahvila tarjoaa helposti lähestyttävyyttä.

Kuoppala kertoo ottavansa vastaan kysymyksiä jo ennakkoon. Mikäli häneltä kysyttäisiin vastausta oman osaamisen ylittävään oikeudelliseen ongelmaan, ohjaa hän kysyjän eteenpäin.

Kuoppala sanoo, että haluaisi keskittyä arkisimpiin ongelmiin polkupyöräkahvilassaan ja toivoo ihmisten lähestyvän matalalla kynnyksellä. Erityisesti hän uskoo ihmisten kysyvän yksinkertaisista sopimusasioista ja verotuksesta.

Kaikkiaan pyöräkahvila kustansi Kuoppalalle alle 1000 euroa.­

Ilmaisten lakineuvojen lisäksi polkupyöräkahvilasta voi ostaa kombuchaa, täytettyjä leipiä, bebe-leivoksia ja mitä muuta Kuoppala keksiikään tehdä.

– Leivon hieman sen mukaan, mitä mieleen tulee tai mitä asiakkaat toivovat. Leipä tulee ammattimaista toimintaa aloittelevalta hapanjuurileipurilta, mutta muuten teen kaiken itse.

Kaiken kaikkiaan pyöräkahvilan perustaminen maksoi Kuoppalalle noin 1 000 euroa, joskin pyörä jää myös kahvilan jälkeen hänen toiminimensä käyttöön.

Tavoitteena on saada myyntiä sen verran, että se kattaisi ainakin kulut. Kuoppala ei usko luoneensa rahasampoa, eikä se ollut hänen tavoitteenakaan.

– En tiedä mitä odottaa. Odotan innostuneena ensimmäistä päivää, mutta minulla ei ole hajuakaan, kuinka paljon ihmisiä saapuu pyöräkahvilalle.

Ensimmäiseksi Kuoppala aikoo parkkeerata pyöränsä Meilahden Valpurinpuistoon lauantaina. Myöhemmin hän aikoo liikkua myös muualla Helsingissä, hieman siitä riippuen, kuinka raskasta pyörää on polkea.

Sosiaalisessa mediassa idea on saanut hyvän vastaanoton, ja Kuoppala kertoo saaneensa jo ennakkoon muutaman lakikysymyksen.

Kahvilaa hän aikoo pitää auki sään salliessa, todennäköisesti noin kahdesti viikossa. Koko kesän aikana pyöräkahvilalle voi saapua todennäköisesti 12 kertaa, sillä silloin kesäprojekti menee vielä pop up -ravintolatoiminnasta, johon ei tarvita viranomaisten lupaa.

Myös tulevina kesinä konsepti on mahdollinen jossain muodossaan, mutta jatko riippuu täysin tästä kesästä.

Lauantaina Kuoppalan voi tavata Helsingin Meilahdessa, mutta myöhemmin hän saattaa polkaista myös muualle Helsinkiin.­

Kuoppala on puhunut paljon ystäviensä kanssa ja moni heistä on joutunut lomautetuksi tai jäänyt ilman töitä.

Kuoppala kertoo, että hänen taiteilijataustansa ja elämänkokemuksensa ansiosta koronan työllisyysvaikutukset eivät stressanneet häntä.

Muitakin ilman työtä jääneitä – niin nuorempia kuin vanhempia – hän rohkaisee keksimään työn tilalle asioita, joista saa nautintoa.

Kuoppala ymmärtää, että osalle työttä jääminen voi olla iso asia, mutta hän toivoo, ettei kukaan stressaisi itseään burnoutiin. Toisaalta ihmiset saavat turvaa erilaisista asioista, ja hän ymmärtää hyvin, että työn loppuminen väliaikaisestikin voi olla rankkaa. Kaikki eivät halua olla yrittäjiä, eikä tarvitsekaan.

– Nyt on hyvä aika tehdä sellaisia asioita, joista itse pitää. Kannattaa toteuttaa unelmiaan, sillä elämää ei pysty koskaan suunnittelemaan täysin.

Työn tilalle ei ole pakko keksiä toista työtä, eikä jokaisen tarvitse työllistää itseään, mikäli taloudellinen tilanne antaa myöten. Ajan voi käyttää myös matkailuun tai ystävien näkemiseen, jos ne normaalissa arjessa tahtoo unohtua.

Kaikille se ei ole taloudellisesti mahdollista, ja silloin Kuoppala kehottaa etsimään toimeentuloa sellaisista asioista, joissa on hyvä ja joista nauttii.

– Korona-aika on myös saanut monet pohtimaan, mikä elämässä on tärkeää. Ja totta kai vapaa-aikaa pitää olla!

Jos itseään haluaa kehittää, voi Kuoppalan mukaan opiskella, harrastaa tai opetella vaikka uuden taidon.

– Mitä vain voi tehdä, jos ei vahingoita muita. Toisaalta ihmiset saavat turvaa erilaisista asioista.

Jäitkö koronakriisin takia ilman kesätöitä? Mitä tekemistä keksit tilalle? Työllistitkö itsesi yrittämällä, opettelitko uuden taidon tai keskityitkö lepäämään? Ota yhteyttä ja kerro jesse.kuparinen@sanoma.com

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?