Korvaako kotivakuutus, jos puu rysähtää katon läpi? Nämä seikat kannattaa tarkistaa omasta sopimuksesta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Korvaako kotivakuutus, jos myrsky kaataa puun talon päälle? Nämä seikat kannattaa tarkistaa omasta sopimuksesta

Vakuutusyhtiöiden määritelmät myrskystä eivät ole yhteneväisiä. Vakuutusehdot kannattaa käydä läpi, jos pohtii, millaisia luonnonilmiöiden aiheuttamia vahinkoja kotivakuutuksesta korvataan.

Julkaistu: 1.7. 19:17

Vakuutusyhtiöiden vakuutusehdot eivät ole mitenkään yhteneväisiä, kun kyseessä on myrsky. Yhtiöillä on erilaisia määritelmiä sille, minkälaisia myrsky- tai luonnonilmiövahinkoja korvataan. Myös kotivakuutuksen laajuudella on merkitystä.

Tiistaina Suomen yli pyyhkinyt Päivö-myrsky on tehnyt tuhojaan eri puolella maata. Puita on kaatunut ympäriinsä ja sähköt ovat menneet poikki usealta. Keskiviikkona myrskyn perässä saapuvat vielä rajut ukonilmat, jotka saattavat riepotella etenkin eteläistä Suomea.

Huomio voi herkästi kääntyä vakuutuspapereihin, kun tällaiset luonnonilmiöt iskevät omaan pihapiiriin. Korvaako vakuutus, jos puu kaatuu talon päälle? Kattaako kotivakuutus laitevahingot, jos salamointi aiheuttaa sähkö- ja puhelinverkkoon jännitepiikin, joka rikkoo pakastimen?

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEn vakuutusasiantuntija Hanna Salon mukaan vakuutusyhtiöiden vakuutusehdot eivät ole mitenkään yhteneväiset, kun kyseessä on myrsky.

– Jokaisella vakuutusyhtiöllä on vakuutusehdoissaan erilainen määritelmä sille, minkälaisia myrsky- tai luonnonilmiövahinkoja korvataan, hän kertoo.

Silloin kun vahinko on myrskyn aiheuttama, yleensä ensiksi selvitellään, vastaako myrsky vakuutusyhtiön määritelmää.

– Yhden vakuutusyhtiön ehdoissa saattaa lukea niin, että korvataan myrskystä aiheutuneita vahinkoja. Toisen ehdoissa taas puhutaan myrskytuulen aiheuttamista vahingoista. Kolmas vakuutusyhtiö on ehkä määritellyt, kunka monta metriä sekunnissa tuulen pitää puhaltaa, että vahinko on korvattavissa, Salo sanoo.

Vakuutuksen laajuudellakin on toki merkitystä. Lähes kaikista kotivakuutuksista – niin suppeista kuin laajoista – löytyy jonkinlainen turva myrskytuhojen varalta.

Suppeimmat kotivakuutukset sisältävät yleensä palovakuutuksen ja jollakin yhtiöillä myös luonnonilmiö- tai myrskyvakuutuksen. Laajimmista kotivakuutuksista korvataan esimerkiksi ukkosen aiheuttamia laiterikkoja.

LähiTapiolan omaisuusvahinkojen korvauspäällikkö Jussi Korpelainen kertoo, että kaikkiin yhtiön tarjoamiin kotivakuutuksiin sisältyvät myrskyvahingot.

– Ellei ole ihan pelkkä palovakuutus, niin kaikista LähiTapiolan kotivakuutuksista löytyy turva myrskytuhojen varalle.

Pohjola Vakuutuksen korvauspalvelujohtaja Markus Uimosen mukaan myrskytuulten, trombien, rankkasateiden ja raekuurojen sekä tulvien aiheuttamat vahingot ovat yleensä sellaisia, joita korvataan kotivakuutusten palo- ja luonnonilmiöturvista.

– Kotivakuutuksesta korvattava myrskyvahinko on yleensä ulkoisen ilmiön aiheuttama vahinko rakennukselle. Tyypillisin tällainen vahinko on puun kaatuminen talon päälle.

Esimerkiksi salaman aiheuttamasta ylijännitteestä johtuvat laiterikot eivät kuulu palo- tai luonnonilmiöturvan piiriin. Ne korvataan kotivakuutusten laiterikkoturvasta.

– Laiterikkoturva sisältyy lähinnä laajoihin kotivakuutuksiin. Suppeissa kotivakuutuksissa sitä ei ole, Uimonen sanoo.

Pohjolan kiinteistö- ja kotivakuutukset eivät nykyisellään sisällä tarkkaa, esimerkiksi tuulen nopeuteen perustuvaa määritelmää myrskystä.

LähiTapiolan korvauspäällikkö Jussi Korpelainen puolestaan toteaa, ettei tuulen nopeudella ole merkitystä sellaisissa tapauksessa, kun kysymys on Päivö-myrskyn kaltaisista, laajalti uutisoiduista myrskyistä.

– Kun vahinkotilanne asiakkaan luona on se, että puita on nurin, niin ei meidän tarvitse silloin miettiä, mitä lähin säähavaintoasema sanoo, Korpelainen selittää.

– Tällainen myrskytilanne, joka on nyt ollut päällä, menee myrskyvahinkona korvattavan tapahtuman piiriin ilman erityisiä selvityksiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?